Edukativni video "Korisni kukci u našem vrtu" - Biovrt - u skladu s prirodom

Edukativni video “Korisni kukci u našem vrtu”

 

Sa ponosom vam predstavljamo edukativni video «Korisni kukci u našem vrtu» kojeg je Udruga Biovrt- u skladu s prirodom izradila u sklopu projekta «Čuvajmo biorazzznolikost» (VIŠE).

Video je u potpunosti proizašao iz Biovrtne kreativne radionice (snimanje, muzika, montaža… čak su i kukci pristali na poziranje 🙂

Znate li da su pčele zaslužne za oprašivanje jedne trećine hrane koju jedemo? Da gliste stvaraju humus bez kojeg nemamo plodno tlo, a da su nam bubamare i ptice saveznici u borbi protiv nametnika? Suradnja s prirodom i bioraznolikost jako su bitni u uzgoju zdrave hrane.

U ovom videu upoznati ćete korisne kukce u našem vrtu – pčelu medaricu, pčelu drvaricu, solitarne pčele, osolike i pčelolike muhe, bumbare, gliste, bubamare i leptire – neprocjenjive pomoćnike u svakom vrtu, kao i biljne vrste kojima ih možemo privući u naš vrt.

Istraživanja diljem svijeta pokazuju nam zabrinjavajuće podatke – pticama, pčelama, leptirima i brojnim korisnim oprašivačima opasno prijeti izumiranje. Najčešći razlozi za to su upotreba pesticida, zagađenje, bolesti, gubitak staništa, invazivne vrste i klimatske promjene.

“Svi mi trebali bi biti i više nego zabrinuti jer o korisnim kukcima ovisi puno naših izvora hrane, a time i naš opstanak.
No, koliko god se činilo crno, još možemo puno toga napraviti kako bi ovo promijenili: možemo prestati koristiti opasne pesticide i koristiti sredstva koje su ekološki prihvatljivija, možemo korisnim kukcima osigurati staništa (živice, grmlje, livade, hoteli za kukce…) ili pak saditi cvijeće koje cvate cijele sezone, a koje im osigurava hranu.
I koliko god se to činilo malo – vi činite veliku stvar – i za sebe i za živi svijet i za buduće generacije.”

Želimo vam puno radosti i uspjeha u vašim vrtovima!

 

Izradu ovog videa omogućili su Udruga Biovrt – u skladu s prirodom, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Video se može slobodno besplatno javno prikazivati i dijeliti. (Creative commons licenca – dijeli/prikazuj pod istim uvjetima, naknadna prerada videa nije dozvoljena.)

 

 

O autorici