Da li je zaprljati ruke u vrtu sramota – ili radost? - Biovrt - u skladu s prirodom

Silvijin kutak Silvija Kolar-Fodor 31. listopada 2022.

Da li je zaprljati ruke u vrtu sramota – ili radost?

Često se susrećemo s mišljenjem kako je rad na zemlji sramota i da bi ljudi, ako su u životu pametniji ili uspješniji – sigurno izbjegli rad na zemlji. I meni su govorili kad sam odlazila iz firme gdje sam dobila ponudu da vodim tu firmu – kako je to žalosno što kao visoko obrazovana osoba odlazim raditi na zemlju – jer je za većinu to sramotni posao, posao nižeg ranga od eto, onog u uredu.

Ali ja nisam birala prema tim, po meni izvrnutim društvenim vrijednostima – nego srcem.

A jednom kad sam isprobala stvaranje i rad na vrtu – ma nema te pozicije u uredu ili u nekom društvenom položaju koju bih mijenjala za ovu radost stvaranja i slobodu koju imam u stvaranju svog imanja.

Iako posao kojeg danas radim zahtijeva još uvijek dosta rada na računalu i imam previše papirologije, pogotovo što se tiče administracije kod provođenja projekata – svaki slobodni trenutak trčim u vrt i voćnjake.

Tu pronalazim pravu radost i zadovoljstvo – i to da, upravo u zaprljanim rukama i blatom pod noktima.

I ne, ne smatram to nikako sramotnim, nego privilegijom što mogu ovo raditi.

Privilegija mi je što i drugima mogu pokazati ovakvu radost stvaranja, pogotovo radeći projekte u školama, gdje učimo i djecu kako zaprljati ruke – točnije kako stvarati rukama u suradnji s prirodom.

I ne trebamo se bojati zemlje. U zdravom tlu nalazi se zdravi mikrobiom koji pomaže našem zdravlju. Radeći na zemlji vraćamo se prirodi, ponovo dobivamo shvaćanje naše uloge i ravnoteže u prirodi. Vraća nam se poniznost prema tom čudu života oko nas. Vraća nam se radost i inspiracija u život.

Ovih sam dana zaprljala ruke sadeći ribiz i presađujući turske karanfile oko njih. Već sad vidim to prekrasno obilje i cvjetnu raskoš iduće sezone, a koje sam ovih dana stvorila.

I za kraj točka na i- znate li da su bakterije u tlu zapravo prirodni antidepresiv? Mycobacterium vacccae, bakterija koja živi u tlu i koju najčešće udišemo ili unosimo u organizam rukama koje su bile u kontaktu sa zemljom dok provodimo vrijeme u prirodi ili radeći vrtlarske i zemljoradničke poslove – zaslužna je za to.

Stoga – prljajte ruke i bit ćete sve sretniji.

A uz to dobivate i plodove, vlastitu zdravu hranu – pa zar to nije super?

O autorici