Čuvaj pčelicu - nova kampanja udruge Biovrt - Biovrt - u skladu s prirodom

Čuvaj pčelicu – nova kampanja udruge Biovrt

Znate li da pčelama možemo biti zahvalni za čak 1/3 hrane koju jedemo? Naime, pčele su vrijedni oprašivači voća i povrća i bez njih mnogo toga ne bi mogli jesti. Stoga je svaka pčela u našem biovrtu dragocjena.

Nažalost, populacija pčela strahovito se smanjuje. Jedan od glavnih razloga je korištenje pesticida u konvencionalnoj poljoprivredi, i to ne samo insekticida koji direktno ubijaju pčele, nego i fungicida i herbicida. Posebno su opasni pesticidi na bazi neonikotinoida, od kojih su mnogi radi toga i zabranjeni – ali ne svi.
Stoga, jako je bitno širiti svijest o štetnosti pesticida i o ulozi pčela u našem opstanku – jer ako neće biti pčela, neće biti mnogo vrsti hrane za nas, niti sjemenja. Inzistirajte na prirodnom uzgoju bez otrova, a vlastitim biološkim uzgojom hrane, te kupovinom hrane koja nije uzgojena uz pomoć otrova nego na ekološki način dajete potporu takvim proizvođačima. Potražite ih u svojoj lokalnoj zajednici i na taj način pomognite i opstanak pčela i domaće lokalne zajednice.
Stoga i udruga Biovrt želi svojim aktivnostima pomoći opstanku pčela sa kampanjom “Čuvaj pčelicu”.
Sve o kampanji “Čuvaj pčelicu” udruge Biovrt pogledajte i u sljedećem videu:
Svaki pojedinac može pomoći pčelama u preživljavanju na jako jednostavan način: sadeći vrste biljaka koje pčele vole. Bitno je da imate jako raznoliki vrt u kojem nešto cvate u svako doba godine i već ste jako puno napravili. Ako pritom odaberete još i vrste koje posebno privlače pčele, tim bolje za pčele. A to mogu biti između ostalog:
– lukovičasto i gomoljasto cvijeće poput ukrasnog luka (lat. Allium), šafrana (lat. Crocus), visibaba…
– jednogodišnje cvijeće poput vrtnog i livadnog, poljskog maka(lat. Papaver), uresnica (lat. Cosmos)suncokret (lat. Helianthus)paukov cvijet (lat. Cleome)cinije (lat. Zinnia elegans), lisičina (lat. Echium)…
– dvogodišnje cvijeće kao šeboj (lat. Cheiranthus cheiri), večernica (lat. Hesperis matronalis),češljugovina (lat.Dipsacus fullonum)ukrasni sljez (lat. Alcea rosea), divizma (lat. Verbascum), pamuk čičak (lat.Onopordum acanthium)
– trajnice kao što su udovičica (lat.Scabiosa), pupavica (lat.Rudbeckia), globus čičak (lat. Echinops ritro), crni sljez (lat. Malva sylvestris)zvjezdan (lat. aster)gaillardia
– začinsko i ljekovito bilje – ruta (lat. Ruta graveolens), kamilica (lat.Matricaria chamomilla)matičnjak (lat. Melissa officinalis), majčina dušica (lat. Thymus vulgaris), borač (lat. Borago officinalis) ,neven (lat. Calendula officinalis), vlasac (lat.Allium schoenoprasum),…
– ukrasno grmlje – deutzia, vrtni hibiskus, caryopteris …..
– drveće – bagrem i razne voćke
Bumbare, koji su također vrijedni oprašivači možete posebno privući u vrt vučikom – lat Lupinus polyphyllus), a za soliterne pčele proporučujemo da izgradite hotel za korisne kukce.
Povodom kampanje “Čuvaj pčelicu” udruga Biovrt nudi vam komplet sjemenja cvijeća koje pčele vole, a to su:
– ruta (lat. Ruta graveolens) – ljekovita i začinska trajnica
– globus čičak – ukrasna trajnica
– večernica (lat. Hesperis matronalis) – dvogodišnja mirisna cvjetnica
Iako je već početak lipnja, bez problema možete posijati sve vrste osim makova, koji se siju na jesen ili u rano proljeće da bi cvali iduće godine.
Navedeni komplet od 5 različitih paketića sjemenja možete dobiti za donaciju udruzi od 20 kn + poštarina za slanje. Javite nam se na mail biovrt@biovrt.com s naznakom “Čuvaj pčelicu”, a mi ćemo vam se javiti s ostalim podacima.
Ova posebna ponuda sjemenja za pčelice traje od 02.06. – 15.06.2015. godine, a količina raspoloživih paketića sjemenja je ograničena.
cuvaj pcelicu zadnje
 

O autorici