Celerova muha - Euleia heraclei - Biovrt - u skladu s prirodom

Celerova muha – Euleia heraclei

Ovog proljeća mnogi su vrtlari/ce primjetili sušenje i propadanje listova na biljkama začinske vegete – ljupčec (lat. Levisticum officinale). To je biljka iz roda Levisticum, porodice Apiaceae (štitarki) i srodnik je celera, mrkve, pastrnjaka, peršina…)

Već drugu godinu zaredom događa se isto kod mene, ali kako je prošle godine stalno padala kiša, jednostavno nisam obratila pažnju na nju misleći da možda ima vrijeme veze s time. I ove godine sam isprva mislila da možda prejako sunce ima veze s time, ili možda neka gljivična bolest.
14052015 celerovamuha 3
Međutim, glavni krivac za propadanje listova vegete (ali i celera i pastrnjaka) je nametnik – celerova muha – lat. Euleia heraclei. Ličinka ovog nametnika ponaša se kao lisni miner – zato se ponekad naziva i miner lista celera.Odrasla mušica duga je 5 mm, a radi veličine krila široka oko 10 mm. Ženka polaže oko 100 jajašca, i to svaku pojedinačno u listove celera, ali i pastrnjaka i ljupčeca, a moguće i druge biljke iz obitelji štitarki. Unutar lista razvija se mali bijeli crv koji naraste do 8 mm – on se hrani lišćem i tako uzrokuje propadanje listova. Godišnje ima uobičajeno 2 generacije celerove muhe, a pojavljuju se od travnja pa sve do jeseni.
Isprva to izgleda kao kraste na lišći, ali ako zagrebete te kraste, primijetiti ćete da je zapravo to “mjehurić” u listu i unutar njega nalazi se mali crv. Na fotografjama su listovi ljupčeca:
14052015 celerovamuha 1214052015 celerovamuha 13
Nakon početnih mrlja na listovima, oštećenja na lišću počinju se polako sušiti, a u slučaju jačeg napada i sušiti cijeli listovi.
Ukoliko primijetite napad ove muhe na listovima ljupčeca, celera ili pastrnjaka, uklonite listove zaražene ličinkama i zbrinite na način da se ne mogu dalje razviti – spalite te listove i sl. Možete doduše i izvaditi ličinke, ali listovi će se vjerojatno nastaviti sušiti na oštećenjima.
14052015 celerovamuha 15
Da bi spriječili daljnji nastavak zaraze, moja je preporuka poprskati listove pripravkom od ulja neema, koje možete kupiti u većini ljekarni. To je prirodno sredstvo dobiveno iz indijskog drveta, konkretno ulje iz sjemenki neema. Koristi se kao prirodni pesticid već jako dugo u Indiji, i to bilo kao prah ili ulje, a u zadnje vrijeme postaje popularno i kod nas. Radi se o sredstvu koje ne djeluje kao instant otrov, nego djeluje na insekte koji jedu poprskane listove na način da blokira neke hormone – pa oni s vremenom prestaju jesti, razmnožavati se i tako se prekida životni ciklus nametnika. Stoga njegovo djelovanje nakon tretiranja nećete primijetiti odmah nego kroz nekih tjedan dana. 
Ulje neema je sredstvo koje djeluje samo na one insekte koji jedu neko lišće – i ne šteti pčelama i ostalim korisnim kukcima koji ne jedu poprskanu biljku. Ipak se preporuča prskanje u rano jutro prije nego se pojave korisni insekti, jer ako ih direktno poprskate mogu se ugušiti.
Pripravak je jako jednostavno napraviti, radi se kao otopina u koncentraciji od 0,5 – 2 % ulja neema, tople vode i malo eko detergenta ili sapuna koji je potreban za bolje prijanjanje na listovima koje prskate.
Iz mog iskustva, ulje neema je i uspješna metoda za suzbijanje šimširovog moljca – ali dakle  treba poprskati prije najezde na proljeće, i još par puta tokom godine, i ne očekujte instant djelovanje – neće nakon primjene odmah sve uginuti, ali će biljke biti spašene.
Više o ulju neema i detaljne recepte potražite na sljedećem linku:
ZAHVALA:
Veliko hvala svim članovima/cama facebook grupe Biovrt.com – u skladu s prirodom što redovito razmjenjujete svoja iskustva na vrtu i svoje znanje u grupi, na ovaj način svi skupa učimo i rastemo, tako sam i ja došla do odgovora što mi je s ljupčecom  🙂
 

O autorici