Berba jagoda kitnjača - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 18. ožujka 2015.

Berba jagoda kitnjača

Kraj svibnja i lipanj vrijeme je kad dozrijevaju jagode. To je prekrasno vrijeme u godini kad nas priroda časti brojnim bobičastim, ali i ostalim voćem. Jagode zapravo nisu bobičasto voće nego zeljaste trajnice iz obitelji ruža, ali ih često radi jednostavnosti nazivamo (pogrešno) bobičastim voćem.

Postoji mnogo vrsti jagoda, najpoznatije su velike vrtne jagode i šumske jagode. Ali osim njih postoje i malo neobičnije vrste jagoda, a jedne od njih su jagode kitnjače (lat. Fragaria moschata). Jagode kitnjače su posebna vrsta jagoda koja ima drukčiji izgled ploda i drukčijeg je okusa od klasičnih jagoda.
Čula sam već od nekoliko ljudi kako se čude tim jagodama zašto nema berbe i zašto se ne zameću plodovi, pa sam ih ove godine posebno pratila. I meni su nekih prijašnjih godina jednostavno znali promaknuti plodovi, pa sam se i ja sama pitala u čemu je problem… ove sam godine otkrila o čemu se radi. Da, dogodilo se je da su neki plodovi ostali nezametnuti, ali zapravo nije problem u tome jer plodova ima, samo je razlika u berbi plodova između šumskih jagoda i jagoda kitnjača – plodovi nisu toliko očigledni kao u ostalih vrsti jagoda.
Jagode kitnjače su po izgledu listova i cvjetova jako slične šumskim jagodama i po listu ih je jako teško razlikovati. Ali već u vrijeme cvatnje jasno vidljiva razlika: Jagode kitnjače imaju duplo veće cvjetove od šumskih jagoda. Nakon cvatnje, zametnuti plodovi šumskih jagoda na stapkama stoje gore, dok se stapke s zametnutim plodovima jagoda kitnjača savijaju prema dolje.:
Foto 1: šumske jagode(i matičnjak u desnom kutu)      Foto 2: jagode kitnjače
sumske jagode 127042015 86
Jagode kitnjače dozrijevaju tek u drugoj polovici lipnja, za razliku od šumskih jagoda koje počinju dozrijevati već krajem svibnja u kontinentalnoj Hrvatskoj
Kod jagoda smo naučeni da ih vidimo dok dozrijevaju, jer je to normalno s vrtnim i šumskim jagodama – crveni plodovi im se vide iznad lišća i jasno je vidljivo kad su spremni za berbu.
Međutim ono po čemu su specifične jagode kitnjače je da ih nećete vidjeti prilikom berbe, nego ih morate potražiti ispod šume lišća. Naime, velika ja razlika pri pogledu na grmove šumskih jagoda  i na jagode kitnjača. Dok se šumske jagode u vrijeme berbe jasno crvene iznad listova, na gredici jagoda kitnjača možete vidjeti samo zeleno lišće.
Fotografije: lijevo šumske jagode, desno jagode kitnjače snimljene početkom lipnja 2015.
sumske jagode 2gredica 07062015
Dakle jagode kitnjače ćete vidjeti tek dok razmaknete gusto lišće, one su savijene prema dolje i  kasnije dozrijevaju – tek od druge polovice lipnja. Evo mojih jagoda kako polako dozrijevaju:
Fotografije: jagode kitnjače ispod lišća, snimljeno 07.06.2015. i 16.06.2015.
jagode 0706201516062015 2
Dakle, sada je pravo vrijeme za berbu jagoda kitnjača, i neka vas ne zavara zeleno lišće – izuzetno fini i aromatični plodovi skrivaju se u sjeni ispod lišća.
03062011 175
Kako mi je ipak još misterij zašto mi se baš sve jagode ne zameću u plodove nakon cvatnje, javite mi i vaša iskustva s ovim jagodama na e-mail biovrt@biovrt.com.

Viškovi sadnica ovih jagoda dostupne su od jeseni do proljeća, možete ih potražiti u našim viškovima sjemenja i sadnica iz biovrta OVDJE.

 

 

O autorici