Aktivnosti Biovrta u listopadu 2013. godine - Biovrt - u skladu s prirodom

Vijesti Silvija Kolar-Fodor 2. studenoga 2013.

Aktivnosti Biovrta u listopadu 2013. godine

Početkom listopada počelo je biti aktivnije u udruzi Biovrt – u skladu s prirodom. Osim Škole vrtlarenja koja se redovno provodi od svibnja ove godine, započeli smo i s razmjenama sjemenja i s predavanjima za javnost.

Tako je 05.10.2013. bila održana prva jesenska razmjena sjemenja u Čakovcu, a bila je organizirana u sklopu globalne akcije za slobodu sjemenja i hrane u razdoblju od 02.10.-14.10.2013. Više o navedenoj razmjeni pročitajte na slijedećem linku:

Odrzana razmjena sjemenja u Cakovcu

U subotu 12.10.2013. sudjelovali smo na razmjeni sjemenja i predavanjima u sklopu 10. Velesajma kulture koji je bio održan u Studentskom centru, Savska 25, Zagreb, od 10. do 12. listopada.

Razmjena sjemena i presadnica obržana je u suradnji s udrugom za očuvanje bioraznolikosti i kulturne baštine Rustica, udrugom Biovrt – u skladu s prirodom i Vrtuljkom SC. Događaj je bio posvećen razmjeni autohtonog sjemena i presadnica različitih vrsta i sorti povrća, cvijeća, začina i ljekovitih biljaka.

Nakon razmjene održana su bila 4 predavanja i diskusija na temu urbanih vrtovi u centru grada, kako i zašto sam uzgajati svoju hranu, kako započeti s uzgojem, ali i praksom kućnog sjemenarstva. Gošće govornice bili su iz udruga Rustica, Parkticipacija, Biovrt – u skladu s prirodom te Vrtuljka SC.

Božica Papes-Mokos iz Rustice održala je izlaganje pod naslovom “Općenarodna obrana i društvena samozaštita (ONO I DSZ) s osobitim naglaskom na teoriju i praksu ( TIPS ) kućnog sjemenarstva i rasadničarstva” te objasnila kako se svatko može priključiti mreži uzgajivača starih sorti.

Silvija Kolar – Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” govorila je o Biovrtu i uzgoju vlastite hrane kao izvoru zdravlja, neovisnosti i inspiracije.

Cvijeta Biščević iz Parkticipacije osvrnula se je pobliže na Urbane vrtove i uzgoj hrane u gradu. Parkticipacija je udruga za promicanje urbane agrikulture koja okuplja eko-aktiviste, entuzijaste vrtlare i permakulturne dizajnere, a bavi se javnim zagovaranjem za uspostavu društvenih vrtova i uređenje javnih površina jestivim kultura te praktičnom edukacijom javnosti.

Andreja Čoh iz Vrtuljka, urbanog vrta SCa, zainteresirane je informirala o tome kako započeti svoj vrt u gradu na principu vlastitog iskustva, te kako je napravljen urbani vrt SC-a.

razmjena sjemenja 05 10 2013 ckpredavanje zg 12 10 2013

19.10.2013. udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” u suradnji s centrom SMART VISION dana 19. listopada 2013. (subota) organizirala je predavanje “Nastanak, skupljanje i čuvanje domaćeg sjemenja” i razmjenu sjemenja. Predavanje je održala predsjednica udruge Silvija Kolar-Fodor.

Na predavanju su bile prezentirane tehnike skupljanja i očuvanja sjemenja vrsti koje uzgajamo u našim vrtovima. Predavačica se je osvrnula na sve glavne obitelji biljaka i sa zainteresiranima podijelila svoja iskustva i male trikove kako kod pojedinih vrsta uspješno uzgojiti, skupiti i sačuvati svoje sjeme za korištenje idućih godina, te zašto je to važno za budućnost čovječanstva.

predavanje 19 10 2013 nedelisce

S predavanjima i razmjenama sjemenja nastavljamo i u studenom, uskoro slijede najave događanja.
 

O autorici