Održana razmjena sjemenja 05.10.2013. u Čakovcu - Biovrt - u skladu s prirodom

Vijesti Silvija Kolar-Fodor 6. listopada 2013.

Održana razmjena sjemenja 05.10.2013. u Čakovcu

Dana 05.10.2013. održana je razmjena sjemenja starinskih domaćih vrsti povrća, voća, cvijeća u Čakovcu u organizaciji i udruge Biovrt – u skladu s prirodom. Osim članica udruga Biovrt, s svojim sjemenjem pridružile su se i članice udruga Duga, a na događaj je putem raznih medija bila pozvana sva zainteresirana javnost. Razmjena je bila održana u vremenu od 10-14 sati, i to u prostoriji multimedijalne dvorane Autonomnog centra (ACT), u Starom hrastu, 1 kat, na adresi Dr. Ivana Novaka 38.

Ova razmjena sjemenja potaknuta je globalnom akcijom za slobodu sjemenja i hrane u razdoblju od 02.10.-14.10.2013., koja je pokrenuta od strane Pokreta za slobodu sjemenja i poznate indijske aktivistice Vandana Shive. Tako je i ovaj događaj zabilježen na karti Globalnog saveza za slobodu sjemenja i tako je dio globalnog svjetskog pokreta za slobodu sjemenja i hrane.
razmjena sjemenja u cakovcu 05.10.2013
Naime, zadnjih nekoliko desetljeća korporacije diljem svijeta vrše veliki pritisak na sustav sjemenja i hrane, te lobiranjem djeluju na donošenje nepravednih zakona kojima se porobljava sjeme i hranidbeni sustav. Donose se zakoni koji ograničavaju upotrebu domaćeg sjemenja i prisiljavaju ljude da kupuju njihovo toksično, uniformirano sjeme. Time se uveliko smanjuje biološka raznolikost, ali i pravo čovjeka na izbor.
Sjeme pripada ljudima i ono je nasljeđe od naših predaka, a ne korporacijama, a bez slobode sjemenja nemamo slobodu prehrane. Iako si je Monsanto, jedna od najvećih GMO korporacija sama dodijelila tzv Nagradu za hranu, pravi heroji hrane su mali farmeri i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koji proizvode većinu hrane – ukupno 72% hrane na svijetu.
Domaće sjeme koje su skupljali naši preci i stoljećima prenosili s koljena na koljena radi odličnih karakteristika tih biljaka ima brojnih prednosti pred komercijalnim sjemenjem. To je sjeme između ostaloga odličnih sorti graha i ukusnih starinskih velikih rajčica kakve više ne možete kupiti u supermarketima, koje će nestati ako ne shvatimo vrijednost tih vrsti i ne skupimo to sjeme i dalje uzgajamo i razmjenjujemo.
razmjena sjemenja 05.10.2013. cakovec
Stoga je i cilj ove razmjene bio podići svijest ljudi o prednostima starinskih vrsti koje pojedinci čuvaju i razmnožavaju na svojim vrtovima, te potaknuti ljude za pronalazak, skupljanje i čuvanje tih vrsti u njihovim vrtovima. Svatko tko nije imao sjeme za razmjenu, mogao je nabaviti sjeme za donaciju za sjeme.
Hvala svima koji su sudjelovali i tako podržali ovi akciju!
Događaj je zabilježila i lokalna televizija Srce TV – pogledajte prilog na njihovim vijestima, počinje na 4 minuta i 10 sekundi:
 

O autorici