Vratimo školske vrtove u škole - Biovrt - u skladu s prirodom

Projekti Silvija Kolar-Fodor 8. studenoga 2018.

Vratimo školske vrtove u škole

U mom selu postojala je nekad “stara škola”, škola u koju su djeca išla prije nego se je izgradila nova, moderna škola u kojoj sam ja bila prva generacija učenika 1986. godine. Ono po čemu svi sumještani pamte tu staru školu je prekrasan raznoliki voćnjak koji je okruživao tu školu i obilje voća u kojemu su učenici uživali. I to je ono za čime svi sumještani koji se te škole sjećaju najviše žale – što više nema tog prekrasnog voćnjaka.

Nova škola (koja sad više nije toliko nova) ima veliko dvorište, ali u njemu je bilo tek nešto ukrasnog drveća i mali cvjetnjak. I tako, što igrom slučaja, što namjerno, trideset godina poslije, 2016. godine u suradnji udruge Biovrt koju vodim s I. osnovnom školom Čakovec odnosno njenom Područnom školom Novo Selo Rok školom pokrenuli smo školski vrt u toj istoj školi koju sam polazila. Pokrenuli smo novu priču za buduće generacije – oformili smo mali školski vrt koji su zajednički napravili roditelji djece, sumještani, osoblje škole i volonteri udruge Biovrt. Počeli smo s vrtom, a nastavili smo s postavljanjem hotela za kukce i sadnjom malog voćnjaka i cvjetnjaka oko školskog vrta. U cijeloj ovoj priči sa nama sudjeluju učenici škole, školsko osoblje, roditelji učenika i sumještani, te tako svi zajedno gradimo novi prekrasni školski vrt i mjesto za učenje sadašnjim i budućim generacijama u našem selu.

Naš školski vrt je naravno organski, te u njemu djeca uče vrtlariti u skladu s prirodom i uzgajati zdravu organski hranu, a isto znanje prenose i svojim obiteljima. I na ovoj maloj površini dokazujemo kako je to moguće. Osim toga, imamo malu školsku banku sjemenja. Sjeme čuvamo za potrebe školskog vrta, ali i na zajedničkim proslavama darujemo obitelji učenika te tako širu zajednicu potičemo na uzgoj vlastite zdrave hrane – tradiciju koja je nažalost pojavom jeftine (ali ne i kvalitetne!)  hrane u supermarketima postala sve rjeđa.

Povratkom prirodi, učenjem na otvorenom u društvu vršnjaka bez ikakvih toksičnih i opasnih sredstava, djeci dajemo mnogo.
Pružamo im znanje o povezanosti čovjeka i prirode i učimo kako uzgajati zdravu hranu bez opasnosti za sebe i okoliš. Dajemo im mogućnost stvaranja i praćenja napretka onog što su sami napravili. Učimo ih timskom radu i ponosu na vlastiti rad te potičemo njihovu povezanosti s prirodom.
U biovrtu fokus je na upoznavanju i suradnji s prirodom, a ne na njenom pokoravanju i prilagođavanju. U takvom organskom vrtu djeca mogu boraviti bez ikakvog straha od toksičnosti i biljke koje su uzgojili mogu isprobati odmah u samom vrtu. Na taj način „uzgajamo“ novu svjesnu generaciju mladih ljudi koja će naša Planeta čuvati za buduće generacije i steći znanja kako živjeti zdravije.

Stoga pozivamo sve škole u RH da u svom školskom dvorištu osiguraju nekoliko kvadrata zemlje za vrt te da s nama krenete u prekrasnu priču zajedničkog rasta i učenja.
Sa tom namjerom – pokrenuli smo nagradni natječaj koji traje od 06.-17.11.18. u kojem ćemo nagraditi 10 škola u RH. Jer želimo potaknuti stvaranje i proširivanje školskih vrtova. Jer želimo ohrabriti školsko osoblje i dati im alat po kojem će s lakoćom moći vrtlarske aktivnosti provoditi. Jer naši najmanji to zaslužuju .  10 škola dobiti će novi moj Priručnik za kreiranje školskih vrtova “U školskom vrtu (I mi) rastemo”, start paket od 10 sorti sjemenja i brošuru “Čuvajmo biorazzznolikost”.
Sudjelujte ili širite vijest 🙂

Sve detalje o natječaju pogledajte na sljedećem linku:
http://www.biovrt.com/biovrtlarstvo-i-savjeti/udruga-biovrt-poklanja-prirucnik-i-sjeme-za-pokretanje-skolskih-vrtova

O autorici