Uspješno završena Škola vrtlarenja 2012 udruge Biovrt - Biovrt - u skladu s prirodom

Uspješno završena Škola vrtlarenja 2012 udruge Biovrt

Dana 10.11.2012. godine održana je deseta radionice iz ciklusa radionica Škole vrtlarenja udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”. Time je završen ovogodišnji ciklus radionica koji se je održavao u Novom Selu Rok u biovrtu predsjednice udruge i voditeljice Škole vrtlarenja Silvije Kolar-Fodor. Na radionicama je prisustvovalo 19 polaznika iz Međimurja, Varaždina, Varaždinskih toplica, Ludbrega, Remetinca, Zagreba, Kutine, a sudjelovala je i volonterka Europske volonterske službe iz Francuske.

Škola vrtlarenja sastojala se je od ciklusa od 10 radionica od svibnja do studenog ove godine, a objedinila je teoretski i praktičan rad na slijedećim temama:

Samoniklo jestivo i ljekovito bilje, Tehnike sijanja i uzgoja po vrstama biljaka, Razlike između biološkog i konvencionalnog vrtlarenja, Korovi u vrtu, Malčiranje, Bolesti biljaka, Štetnici i saveznici u vrtu, Cvijeće u vrtu, Berba i spremanje plodova, Nastajanje i sakupljanje sjemenja, Priprema vrta za zimu i Kreiranje šumskog vrta i sadnja voćnjaka.

Radionice su bile kreirane u skladu s aktualnim radovima na vrtu i stvarnim potrebama, tako da su redoviti polaznici Škole vrtlarenja prošli jedan cijeli ciklus vrtlarenja odnosno naučili sve potrebno kako bi mogli sami kreirati svoj biovrt i proširiti znanje o prirodi koja nas okružuje.

Neovisno o predznanju, u Školi vrtlarenja sudjelovali su i početnici i iskusniji vrtlari. Jedan od rezultata Škole vrtlarenja je i priručnik o biovrtlarenju koji će biti izdan u proljeće 2013. godine.

Iduće radionice vrtlarenja početi će se održavati od proljeća iduće godine, a biti će pravodobno najavljene na internet stranici www.biovrt.com .

sedma radionica biovrt 1

Voditeljica Škole vrtlarenja je Silvija Kolar – Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, kolumnistica na potralu Naturala.hr, suradnica – autorica tekstova na portalu sirovahrana.hr, administratorica foruma Vrtlari, zaljubljenica u Prirodu te iskusna dugogodišnja biovrtlarka.

6 radionica skola vrtlarenja 51

Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” je nevladina i neprofitna organizacija koja radi na promicanju i edukaciji o životu u skladu s prirodom, podizanju svijesti o održivom razvoju, promicanju očuvanja biološke raznolikosti, te na promicanju ekološke i organske proizvodnje namirnica i svih biljaka općenito.

Evo osvrta nekoliko polaznika Škole vrtlarenja:

Iako već godinama imam(o) vlastiti vrt i uzgajam vlastito povrće (ne toliko da bih zadovoljila vlastite potrebe – za sada) i iako dosta toga znam, ili sam mislila da znam, puno sam novoga naučila. A kasnije se, nakon škole vrtlarenja kod Silvije Kolar – „Biovrt – u skladu s prirodom”, ispostavilo da bi bilo dobro par stvari koje sam do onda znala, što prije zaboraviti – npr. „štihanje” vrta, okopavanje, gnojenje, pljevljenje pa čak i zalijevanje u nekim fazama rasta biljke…Umjesto toga često je dovoljno malčirati, pa malo „poravnati” sadnice, ponešto naučiti o vrsti tla koje nam stoji na raspolaganju i koje biljke uspijevaju na takvom tlu, pa naučiti nešto o kukcima i gusjenicama i pticama i glistama i mravima… O njihovim prehrambenim navikama, o njihovim sklonostima, o njihovim prijateljima i neprijateljima, pa im umjesto našeg špinata ponuditi mladu lobodu, pa poneku glavicu kupusa sakriti u tajni dio vrta da ih „dlakavci” i šarene uši ne pronađu, pa onima koji su nam korisni izgraditi skloništa, hotel – samo da ne odu… Pa im ukrasti poneku ideju o preživljavanju…Pa…sad vidim da je to toliko toga što sam sve otkrila i naučila u tom relativno kratkom vremenu (nisam prisustvovala od početka) da bi mi trebalo puno papira da to opišem, ali to opet nije to. Jer je bilo poučno, zabavno, ugodno u društvu svih polaznika, vani u prirodi, na zemlji, na otvorenom, a prije svega ponajviše me se dojmio Silvijin pristup tome što radi. Ponajprije jako je očito, osim što je kompetentna i jako puno zna i iz vlastitog iskustva, da ona to voli. Promatra, istražuje, isprobava, prati…zapravo daje biljci priliku i uvjete da se maksimalno razvije bez previše njenog uplitanja. A to je za mene izraz dubokog shvaćanja i poštovanja zemlje i prirode. A gdje je poštovanje tu je i zahvalnost. Ići ću opet.
Ljubica

Draga Silvija!
Hvala Vam što ste organizirali višemjesečnu Školu biovrtlarenja i uvjerili nas da je za učenje svako vrijeme pravo vrijeme. Prateći cikluse od sjetve do degustacije uvidjeli smo da je vrtlarstvo neiscrpna tema. Rezultati vrtlarenja često su začuđujući i nepredvidivi, ali se uvijek vrijedi potruditi. Zadovoljstvo je bilo podijeliti sjeme, sadnice, reznice, plodove, ali je dragocjenije podijeliti znanje i stoga Vaš priručnik očekujemo s nestrpljenjem.
Jasminka i Marko

Tijekom Škole vrtlarenja dobila sam poticaj za aktivno kreiranje vlastitog biovrta, a također i praktična znanja koja ću primjenjivati već od ove godine. Uzgajanje vlastite hrane omogućava mi samostalnost i zdravlje, ali i radost zbog boravka u Prirodi.

Pohađanje Škole vrtlarenja preporučila bi svima koje kopka želja za drugačijim, svjesnijim i boljim životom za sebe i svoju obitelj.
Marina

Silvijin biovrt jedan je od ljepših u kojem sam bila prvenstveno jer veliku pažnju posvećuje biološkoj raznolikosti i organskim tehnikama rada s biljkama. Kada sam došla na prvu radionicu ostala sam ugodno iznenađena štoviše potpuno sam se oduševila atmosferom, ali i činjenicom da sam došla na mjesto gdje se spaja teorija i praksa.

Pristup radu vrlo je profesionalan što se meni dopada budući da sam kroz iskustva s drugih radionica ostala pomalo razočarana površnim prijenosom znanja. Vrijednost ovih radionica leži upravo u bogatom iskustvu koje se na vrlo efikasan način prenosi s učiteljice na učenika – od obrade tla do skupljanja sjemenja.
Sa zadovoljstvom mi je pohvaliti Silviju i najaviti svoj dolazak sljedeću vrtlarsku sezonu.
Andreja Čoh

 

O autorici