Termini predavanja i razmjena sjemenja za proljeće 2021 - Biovrt - u skladu s prirodom

Termini predavanja i razmjena sjemenja za proljeće 2021

Konačno krećemo s proljetnim predavanjima i razmjenama sjemenja!

U suradnji s drugim udrugama, ali i u sklopu inicijative i projekta “Sjeme je naše ljudsko pravo”, održat ćemo predavanja i razmjene sjemenja diljem RH.

Ovo je radna verzija popisa razmjena sjemenja i predavanja na kojima će sudjelovati i udruga Biovrt, a uskoro ćemo objaviti i više informacija i poziv ostalim udrugama na uključenje u kampanju “Sjeme je naše ljudsko pravo”.

20.03.2021. (subota) PREDAVANJE I RAZMJENA SJEMENJA U KOPRIVNICI
U sklopu provedbe projekta KUPID – Koprivničke Udruge Ponovno Imaju DOM 20.03.2021.u Domu mladih Koprivnica održati će se od 10:30 – 12:30 sati o zanimljivo predavanje Silvije Kolar-Fodor o bioraznolikosti koju bi trebali njegovati u našem vrtu, te o planiranju i tehnikama pripreme našeg vrta za sezonu. Predstaviti ćemo vam Inicijativu “Sjeme je naše ljudsko pravo” koju je pokrenula kao odgovor na najavljeni Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja. Nakon predavanja održati ćemo  razmjenu sjemenja za sve zainteresirane!
Mjesta za predavanje/radionicu su ograničena, molimo Vas da sudjelovanje prijavite na broj mobitela 0981648763 ili na email udruga.kopriva@gmail.com

26.03.2021. (Petak) PREDAVANJE U LABINU – putem aplikacije ZOOM
Gradska knjižnica Labin u suradnji s udrugom Biovrt organizira predavanje Silvije Kolar-Fodor „Sjeme je naše ljudsko pravo ” koje će biti održano putem aplikacije ZOOM. Za sve ostale detalje pratite web stranicu knjižnice na www.gk-labin.hr

27.03.2021. (subota) PREDAVANJE I RAZMJENA SJEMENJA U NOVOM SELU ROK KRAJ ČAKOVCA
Udruga Biovrt organizira predavanje Silvije Kolar-Fodor „Sjeme je naše ljudsko pravo ” koje će biti održano 27.03.2021. u 10:00 sati u Novom Selu Rok, u obnovljenom društvenom domu na adresi M.Tita 49 (iza dućana Metss).
Predavanje će trajati od 10:-11 sati, a nakon predavanja, od 11-13:30 održat će se razmjena domaćeg sjemenja. Na razmjenu sjemenja sudjelovat će članovi udruge Biovrt, pozvali smo i članove udruge Duga, a pozivamo i sve vas da donesete domaće sjeme i razmijenite ga s nama.
Događaj će se provoditi u skladu s epidemiološkim mjerama. Kako je broj sudionika na predavanju ograničen, molimo najavite nam se prethodno putem obrasca OVDJE, prijave se primaju do popunjenja mjesta.
Razmjena sjemenja će biti otvorena za sve zainteresirane, odvijati će se kroz 2,5 sata kako ne bi nastale gužve, a u slučaju lijepog vremena, istu ćemo i preseliti na otvoreno – pa za isto nije potrebna najava.

27.03.2021. (subota) RAZMJENA SJEMENJA U ZAGREBU
U Zagrebu, od 8:30 -9:30 volonteri Inicijative “Sjeme je naše ljudsko pravo!” će na tržnici Dolac kod spomenika kumice Barice dijeliti sjeme cvijeća iz vrtova naših baka te informativne letke. Prikupljati će vaše donacije sjemenja za Baniju, za potresom pogođena područja.

18.04.2021. (nedjelja) PREDAVANJE I RAZMJENA SJEMENJA U NOVOM MAROFU
Udruga Put prirode i udruga MZM u suradnji s udrugom Biovrt organiziraju predavanje Silvije Kolar-Fodor „Sjeme je naše ljudsko pravo ” koje će biti održano 18.04.2021. u 16:00 sati Novom Marofu, a nakon predavanja održat će se razmjena sjemenja.
Predavanje i razmjena sjemena održat će se u dvorištu Stare Škole, na adresi: Zagorska 31, 42220 Novi Marof.
Više detalje i prijave na: https://put-prirode.hr/2021/04/12/sjeme-je-nase-ljudsko-pravo-predavanje-i-razmjena-sjemena/

24.04.2021. (subota) PREDAVANJE I RAZMJENA SJEMENJA U ZAGREBU
Predavanje i razmjena sjemenja u Zagrebu  održat će se u suradnji s udrugom Vestigium, s početkom u 11 sati na Cvjetnjaku Vrbana (VIŠE)

24.04.2021. (subota) PREDAVANJE I RAZMJENA SJEMENJA U KARLOVCU
Udruga EKO PAN u suradnji s udrugom Biovrt organizira predavanje Silvije Kolar-Fodor „Sjeme je naše ljudsko pravo ” koje će biti održano 24.04.2021. u 16:00 sati Karlovcu, a nakon predavanja održat će se razmjena sjemenja na adresi Frana Kurelca 4 (Hrvatski dom – Mala scena) (VIŠE)

08.05.2021. (subota) PREDAVANJE I RAZMJENA SJEMENJA U VARAŽDINU
Udruga Gredica u suradnji s udrugom Biovrt organizira predavanje Silvije Kolar-Fodor „Sjeme je naše ljudsko pravo ” koje će biti održano 17.04.2021. u 15:00 sati Varaždinu, a nakon predavanja održat će se razmjena sjemenja. Predavanje i razmjena sjemena održat će se u dvorištu Urbanih vrtova Zlatni vrtovi na Banfici na adresi: Dravska bb, 42000 Varaždin.
Više detalja na: http://www.gredica.hr/2021/05/05/najava-predavanje-i-razmjena-sjemenja-2/

Na svim ovim javnim događajima koji se neće održavati online sudionici će dobiti na poklon sjeme iz udruge Biovrt koje su spakirali volonteri Inicijative “Sjeme je naše.

 

O PREDAVANJU: Budućnost čovječanstva ovisi o hrani, a hrana ovisi o sjemenju. U našoj zemlju upravo se donosi novi Zakon o sjemenju koji je u prvoj verziji izazvao velike reakcije udruga i poljoprivrednika. Udruga Biovrt je jedan od pokretača inicijative „Sjeme je naše ljudsko pravo“ koja je tijekom zadnjih mjeseci započela pregovore s Ministarstvom poljoprivrede oko izmjene spornih dijelova zakona. Saznajte što se točno događa s zakonom o sjemenju u RH, ali i na području EU. Osim navedenog, Silvija će s vama podijeliti znanje na koji način možete skupljati i čuvati sjeme u svom vrtu. Pridružite nam se u čuvanju naše baštine i bioraznolikosti za buduće generacije!

O PREDAVAČICI: Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom« i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima. Predsjednica je udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom u osnovne škole. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama.
Dobitnica je prestižne nagrade Hrvatske utjecajne žene 2020. na području vodstva i inovacija, te nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020. u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom od 2012. inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

O autorici