Šumske jagode mjesečarke - fragaria vesca var semperflorens - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 13. studenoga 2009.

Šumske jagode mjesečarke – fragaria vesca var semperflorens

Šumske jagode mjesečarke su jagode pomalo drukčije od klasičnih šumskih jagoda – ne šire se vriježama i imaju puno duži i veći korijen od klasičnih šumskih jagoda, a razmnožavaju se tako da se biljka svake godine umnoži u samom grmu, tako da na mjestu jedne posađene sadnice do jeseni ta ista biljka se može rasaditi na oko 5 sadnica. Rode obilno od proljeća pa sve do mrazeva, a plodovi su im jako slatki i aromatični.

Preporučam ih sijati u rano proljeće u teglice na prozorske daske, ili na proljeće kasnije u tegle na otvorenom – iz mog iskustva sijanja na otvorenom i u teglama primjetila sam da biljke puno uspješnije niču u teglama jer se tamo bolje održava vlažnost, a najuspješnija od svih metoda se pokazala sijanje u 4. mjesecu na terasi – dakle vani kad je toplije, negdje zaštićeno od vjetra I direktnog sunca– tako je biljka odmah otpornija na vanjske uvjete od one koja je nutra u toplijim uvjetima te treba duže razdoblje prilagodbe kad se jednom presadi van.

Ove vrste jagoda cvatu neprekidno i rode od kraja proljetnih mrazeva do početka jesenskih mrazeva, pa čak već i prve godine kad su sijane mogu već na jesen roditi ako im odgovaraju uvjeti.

Sumske jagode mjesecarke 1

Sjeme ove jagode se uzima s sasušenog neubranog ploda na jagodi – ostavite nekoliko plodova da se potpuno osuše i bez problema ćete skinuti sjemenke s suhog ploda – on se ostaje držati za peteljku. Često se i same zasijavaju, pa i ako recimo preselite jagode na drugu gredicu, na prvotnom mjestu nerijetko iduće godine niču mlade biljčice jagoda.

 

 

O autorici