Sudjelovanje na razmjeni sjemenja 09.12.2012. - Biovrt - u skladu s prirodom

Sudjelovanje na razmjeni sjemenja 09.12.2012.

U nedjelju, dana 9.12.2012. u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1 u Zagrebu održana je razmjena sjemena u organizaciji Zelene mreže aktivističkih grupa.

U Hrvatskoj djeluje više udruga, grupa i pojedinaca koji rade na očuvanju i unaprjeđenju genetskog naslijeđa. Ideja je bila da se okupe, upoznaju, razmjene iskustva i rasprave kako se može zajednički djelovati i pomoći jedni drugima. Na razmjeni je sudjelovala Sunčana Pešak kao predstavnica ZMAG-a, Zlata Nanić, eko opg Pereglin i Silvija Kolar-Fodor, predstavnica udruge Biovrt – u skladu s prirodom, udruge kojoj je jedan od glavnih ciljeva očuvanje biološke raznolikosti. Na razmjeni je sudjelovalo i mnogo pojedinaca, od kojih su neki također donjeli svoje domaće sjeme za razmjenu.

U sklopu razmjene sjemenja održana su i 2 predavanja. Na predavanju Silvije Kolar-Fodor moglo se je čuti više o tome što nije u redu s konvencionalnom poljoprivredom i GMO sjemenjem, te zbog čega je važno uzgajati vlastitu hranu i čuvati domaće sjeme u vlastitom vrtu. Predavanje Povijest u sjemenci Sunčane Pešak govorilo je o tome kako su se razvijale kultivirane vrste, kako su dolazile u naše krajeve i koje poruke možemo izvući pogledom u prošlost poljoprivrede. Obični ljudi, seljaci tisućljećima su uzgajali sjeme na vlastitim gospodarstvima i stvorili svu raznolikost naše hrane.

Slika: predavanje Silvije Kolar-Fodor

dsc01449 smanjena

Prema projekcijama FAO, u svijetu u posljednjih 100 godina izgubljeno je 90 % domaćih sorti naših kultiviranih vrsta. Organiziranjem razmjene sjemena i predavanjima cilj je bio ukazati na potrebu očuvanja onoga što je još ostalo i dati praktičan i konkretan doprinos očuvanju naših vlastitih genetskih resursa.

 

O autorici