Studeni 2016 – sadnja i presađivanja - Biovrt - u skladu s prirodom

Studeni 2016 – sadnja i presađivanja

Studeni je vrijeme za završne radove u vrtu – za posljednje berbe sjemenja, jedne od posljednjih berbi povrća, spremanje kolaca s vrta i pripreme za iduću sezonu. Osim toga, u studenom počinju ozbiljnije sadnje i presađivanja. Tad, u vrijeme mirovanja vegetacije, najbolji je vrijeme za sadnju voćki, ali i za različita presađivanja biljaka po vrtu oko čije ste se pozicije predomislite. To su ti divni trenuci dok shvatiš da nešto sto si posadila pred par godina raste na krivom mjestu, ali je do tad toliko naraslo da se treba pošteno namučiti ako to sad želiš izvaditi i presaditi. Priča mog života 😀

01.11.2016.
Danas sam pobrala zelje s vrta, dio je već malo pofurio onaj mraz. Pobrala sam i dio peruanskih jagoda – na pola su pofurene od mraza, ali donje grane dozrijevaju.
Pobrala sam i sjeme dature, imala sam par biljki na vrtu s plavičastim cvjetovima i to sam spalila. Majko mila koliko to ima sjemenja i tko zna koliko se je već rasulo – koliko god bio svijet lijepi i mirisni, jasno mi ja zašto je jedan od najgorih korova.
Pobrano je i sjeme rudbeckija hirte – pola u kutiji, pola je ostavljeno za ptice tijekom zime na vrtu.
Izvađeni su još jedni ljiljani i posađeni u velike tegle. Prijašnjih godina su ih desetkovali puževi, ove godine su se oporavili ali nisu uopće cvali, sad su u teglama, bumo vidjeli jel to pametno ili ne. Presadila sam u sredini tegle u jednu prerijski sljez, u drugu potentillu, u treću mali hellianthus varjegirani – to isto stagnira jer je posađeno na krivoj poziciji. Dio prerijskog sljeza sam presadila i na biovrt, skupa sa malim zijevalicama koje sam dobila od mame.

03.11.2016.
Danas sam napravila veliki posao, ubacila sam u turbo jer je prognoza za idući tjedan dosta kišna i hladna.
Posadila sam kupljenu marelicu (jabuke još čekaju), presadila krušku, oboje na šudrani voćnjak. A dok sam već bila tamo, malo sam poravnala kolce ostalima, pa spazila da mi je jednu šljivu prerastao izrast iz podloge, pa sam ju izvadila, na njeno mjesto presadila jednu jabuku koja nije bila na dobroj poziciji. Posadila sam i 2 sadnice pasjeg trna što su u teglama od prošle jeseni čekale sadnju.
Izvađenoj šljivi sam jedva s teleskomskim vrtnim škarama odrezala taj divlji izrast ispod mjesta kalemljenja, posadila sam ju u šumski vrt – tamo puno bilje uspijevaju šljive. Tu sam onda presadila jednu krušku koju mi je skoro pogušio šipak na sunčaniju poziciju, te drugu krušku na voćnjak iza biovrta gdje je bilo mjesto slobodno. Taman je počela padati neka kiša, ali kako je nije bila u prognozi, nastavila sam saditi te kruške po kiši, nebu me dolje s vrta kiša tjerala 😀
Zatim, kako je i kiša prestala, sam krenula s tačkama k tetama i vozila sam pepeo na češnjak koji je već niknuo i počeo rasti, pa je bilo krajnje vrijeme za to. Mrak me je zaustavio, ali sam veliki dio uspjela navoziti, zaravnati grabljama i po malčirati gore sijenom.
Nakon toga sam unijela sve lončanice unutra, u spavaću, sinovu sobu i na tavan. A ja nemam malo lončanica, pa je to bio veliki zahvat 😀 Onaj dio na tavanu bum morala opet nositi dolje dok jače stisne zima, jedva čekam da završimo zimski vrt da više nebu te brige.

10.11.2016.
Zadnja 2 dana rasturam po gruntu, jer je u prognozi kišurina i zahlađenje pa želim čim više toga završiti
Jučer sam posadila 7 jabuka što su već jedno vrijeme čekale u trapu. Kako se radi o slabobujnim vrstama koje imaju prilično slabo korijenje – a baš te najviše vole voluharice – od prošle ih godine sadim u izbušene kante – one imaju dovoljno prostora i zaštićene su od voluharica.

09112016 sadnja slabobujnih jabuka 2  09112016 sadnja slabobujnih jabuka 4

A kako su slabog korijenja, najbolje im je osigurati i dobar potporanj – to je vinograd mojih teta pokraj. Dakle sadim i na tuđem zemljištu :D. Ima praznina gdje im se je loza posušila, pa idealno da sam se ubacila. A dok želim presaditi jabuke – samo mogu izvaditi kante iz tla bez stresa za voćke. Razlog zašto sadim i te vrste je taj što one ne izrastu jako velike pa mogu puno vrsti utrpati na malo prostora i brže rode od srednje bujnih vrsti – mogu roditi već 2. ili 3. godine.

09112016 sadnja slabobujnih jabuka 5  09112016 sadnja slabobujnih jabuka 6

Iz velikih tegli kraj kuće sam povadila čokoladni cosmos, gerbere koji uopće nisu cvali ove godine i osteospermum koji je tek malo cvao. Razlog tome – peršin koji je tu dominirao i bio ostavljeni za sjeme i fitoncidi koje luči, vele da se one ne sleže s ostalim biljkama, evo mi svojevrsnog dokaza.
Konačno sam počistila sve krastavce koji su čekali sve oko kuće na vađenje sjemenja, neki su već i truliti počeli. još su samo lagenlarije ostale, jer u nedjelju sam sve tikvice počistila.
Pobrala sam i dio sjemenja – agastache, monardu limonsku… a sjeme breskvica ne mogu naći, mraz ih je preveć uništio, budem rasađivala na proljeće dok niknu 😀
Danas sam se bavila presađivanjem – presadila sam baricu na gredicu koja se nebu tanjurala iduće godine, kao i muškatnu kadulju, ipomsis rubrum te žutu blitvu. Dobro da sam došla u jedan kraj biovrta, voluharica mi je požderala jedan veliki grm plavog različka trajnice, par korijenčića je srećom sačuvano. Povadila sam 10-tak peruanskih jagoda, porezala, posadila u tegle i spremila u podrum na zimovanje – one tako bez problema prezime. U tetinu garažu/podrum spremila sam i osteospermume, zadnje muškatle i močvarne hibiskuse, a čoko cosmos sam stavila u negrijanu porstoriju na prozorsku dasku, tamo je i zadnji put prezimio.
U velike tegle koje su ostale prazne dodala sam nešto zemlje i posadile 10-tak maćuhica koje su već jedno vrijeme čekale na presadnju…a vidim niče puno peršina tu… ako bu tak i druge godine, imala bum posla s presadnjom peršina.
Pomalčirala sam i borovnice – imala sam 1 kantu borovih iglica. Presadila sam dio salate – samoniklu ljetnu i posijanu zimsku, na rubove gredica češnjaka i luka.
Sutra bude opet potop po prognozi, pa bude sve dobro zalijano.

Foto: velike tegle uz kuću – prije i poslije

 

09112016 osteospermum  21112016 posadene macuhice

12.11.2016.
Jučer sam super iskoristila sunčano prijepodne prije pogoršanja vremena.
Pobrala sam sjeme ljetnog zvjezdana, irskog zvončića i breskvica (našla sam ih :D)
Na vrtu sam povadila statice – uopće nisu cvate, pa sam ih sad stavila u tegle – možda prezime pa budu iduće godine, pa 1 breskvu i 2 divlje šljive – nikla iz malča koji je bio na gredicama češnjaka, to je sad u teglama, išlo bude u šumski vrt, šljive kao podloge za cijepljenje. Povadila sam i dio povratića i stavila u tegle za prodaju, imam ga previše.
Izvadila sam iz velikih tegli kraj kuće lukovice eucomisa bicolor i ismene, presadila ljiljan koji je bio skupa u teglama. Na vrt sam presadila jedič i crveni stolisnik koji sam imala u tegli, te sam zalijala stupaste voćke s pripravkom protiv voluharica, dobila sam na testiranje homeogardenovo sredstvo na bazi ricinusovog ulja, jer tu su mi pored požderale onaj krasni plavi razičak jučer.
Posadila sam natrag na vrt malinu-jagodu, u mrežu, isto jer sam ju prije maknula s vrta jer ju je žderala voluharica, te japansku malinu koju sam dobila na poklon.
I onda je počela treštati kiša, puše vjetar kao ludi, a sad pada i susnježica. Zato sad unutra spremam sjeme, ima toga još jako puno, u kući je mali kaos s tim sjemenjem 😀

15.11.2016.
Kako je zadnjih par dala smrzlo vani i do -3, uzela sam si par dana godišnjeg od vrta – već u četvrtak bude oko 12-14 stupnja, tad se vraćam na radove 😀

18.11.2016.
Zadnja 2 dana je zatoplilo pa sam to iskoristila za radove na vrtu. Jučer i danas sam vadila kolce, od rajčica i mahunarki, bila je to prava „fizikalija“ sve povaditi i dovesti doma 😀
Danas sam dobila sadnice salate od mame pa sam to posadila. Malo sam malčirala biovrt. Evo kako lijepo napreduje češnjak i salata posađena kraj njega:

18112016 gredice cesnjaka i salate 2  18112016 gredice cesnjaka i salate 3

Danas smo dovezli i bale sijena od jednih lokalnih ljudi, te sam sve kao i prošle godine postavila oko sanduka s glistama, da ne smrznu preko zime. Gliste samo hranim i ne diram, ha, ha, ne znam otkud bi se primila s njima, pa ove sezone nisam ništa dirala, trebala bi iduće godine konačno naći vremena i stvarno izvaditi glistinac 😀

Prilikom spremanja kolaca, naišla sam na ove stanovnike: prvo je kukuljica leptira, a druga tvorevina je od bogomoljke, tu je položila jajašca. Kolci su ti jedini na vrtu ostali, ne znam da li bi ih spremila pod nadstrešnicu ili ne…

18112016 kukuljica leptira 2  18112016 bogomoljka

19.11.2016.
Danas sam super iskoristila dan, koji je trebao biti kišoviti, ali je na kraju izdržalo bez kiše sve do mraka. Posadila sam dio sadnica koje čekaju u teglama na svoje mjesto pod suncem u biovrtu: Nekoliko roza, žutih i tamnoplavih budleja koje sam uzgojila iz reznica, 2 spireae isto uzgojene iz reznice, jedan niski hypericum i jednu starinsku mirisnu ružu dobivene putem razmjene, lespedezu, jednu od dvije na koliko sam ih podijelila dok sam svoj stari grm u zadnji čas spasila od voluharice na proljeće. Dio sam posadila u živicu ukrasnog grmlja iza biovrta, a dio u šumski vrt.
Presadila sam jednu aroniju u šumskom vrtu na samom ulazu, jer sam na njeno mjesto posadila budleju. A od te jedne aronije, koju sam prošle godine posadila jednu majušnu grančicu, a razrasla se je u grmić. dobila sam 3 za mene za sadnju i još 2 za kolegicu. Posadila sam ih u red na kraju divljeg kutka kojeg imam za leptire, gusjenice i ostale korisne kukce, malo prije gledečije.
Zatim sam krenula na vrtu s rasađivanjem kupusnjača i to radi 2 razloga. Prvi zašto sam to imala u planu je iskustvo od ove godine, kad sam ih presađivala već na proljeće, je da se nisu tak lijepo sve primile i nisu sve imale svoj puni potencijal za skupljanje sjemenja. Zato je bolje sve rasaditi sad na jesen, jer će padati dosta kiša i bolje će se primiti.
Drugi razlog, zašto sam sad još malo požurila presadnju je da su se voluharice počele gostiti korijenjem kupusnjača i dio je bio dosta oglodani. Nikad do sad nisu toliko navalile na kupusnjače, one kao da mutiraju i svake godine počnu nešto novo žderati. Zato sam kovrčavi zeleni kelj presadila na kraju prve gredice vrt2, ljubičasti na sredinu, a nero di toscana na biovrt. Te tri budu i sad za jelo i iduće godine za sjeme, zato sam ih odmah i udaljila radi križanja. Presadila sam i jednu ljubičastu lisnatu vrstu na početku gredice vrta2, da mi bude bliže zimi za berbu. Mislim to napraviti i s brokulom. I sve sam pošteno zalijala već spomenutim sredstvom protiv voluharica, pa da sad vidimo dali to djeluje.

24112016 presadeni kovrcavi kelj 1  24112016 presadeni kovrcavi kelj 2

Presadila sam i još salate uz češnjak, i to s hrpe zemlje u voćnjaku. Prvo sam naime s terase puhala i izdvajala sjeme, tu smo onda kopali najesen za građevinske radove i odvezli kup zemlje u šudrani voćnjak, tamo koristim dobru zemlju dok sadim voćke, i na toj zemlji je izrasla salata od onog otpuhanog sjemenja kod čišćenje sjemenja 🙂 I to su stvarno najljepše flance salate, one koje sam sijala nisu niti blizu tako krasne 😀
Evo kako taj kup izgleda i sve divne sorte salate na okupu, bez imalo muke 😀

18112016 salate nikle na kupu zemlje 1  18112016 salate nikle na kupu zemlje 2

 

21.11.2016.
Zadnja 2 dana sam na “operaciji origano”. Toliko se je namnožio u biovrtu da je zarastao jedan cijeli ugao i još par punktova u biovrtu. A dok pretjera, baš je živa pošast i sve guši pred sobom. Skoro je zagušio jednu tritomu oko koje se je naglo razmnožio. Jučer sam sve porezala polutupim srpom i odnijela s vrta, a danas sam busene origana vadila s motikom. Iskopala sam 3 velika punkta i napunila 2 pune tačke busena – većinom origana i malo melise. Korijenje je bilo jako i već prilično odrvenjelo. Dio sam posadila oko 3 voćki u šudranom voćnjaku, dio oko 1 breskve (melisu) i 1 kruške i 1 višnje u šumskom vrtu.
Na kraju ispada tako malo napravljeno, a namučila sam se pošteno i potrošila na to u nedjelju 2 sata, i danas 3,5 sata. Super je stvar što imam malo dodatnog mjesta u biovrtu za sadnju, a još mislim izvaditi bar 2 punkta origana i 2 grma i to preseliti u šumski vrt.

Voluharica mi je na vrtu potamanila gredivu peršina i veliki dio endivija 🙁

21112016 presadivanje origana i melise  18112016 voluharica papala endiviju

23.11.2016.
Jučer sam sadila novu pošiljku sadnica 😀 Naravno, nisam mogla izdržati i naručila sam sadnice iz rasadnika Drijen – Elaeagnus umbelata 3 kom, koji su mi već dugo bili na popisu za nabavu, pa pampas trava roza, ogrozdi, 2 mongolske borovnice, žuti vatreni trn, sibirsku borovnicu nimfa i šišandra te trnina.
Sve osim trnine posadila sam isti dan – elaeagnuse u šudrani voćnjak, za tamo su naručeni jer gnoje tlo dušikom i podnose sušu i loše tlo. Tamo sam posadila i vatreni trn. Mongolske borovnice posađene su u šumski vrt, kao i šišandra te pampas trava, nedaleko od postojeće. Ogrozde sam smjestila 1 u biovrt, 2 u voćnjak iza biovrta, te loniceru u biovrt uz ogradu blizu postojećih radi oprašivanja. Izvadila sam 1 jabuku iz šumskog vrta, nju selim u vinograd.

Još sam na kraju dana presadila 1 breskvu i posadila još jednu na kraju šumskog vrta među orasima – oni ne smetaju breskvi.

Danas sam se primila još fizikalije, a to je presađivanje. Tako sam kod onog kutka s previše origana zaključila da moram odseliti aroniju i biserak, ovoje već dosta veliki grmovi – trajalo je, namučila sam se jako, ali uspjela sam ih iskopati, te posaditi u šumski vrt. Aroniju sam podijelila na 2 sadnice. Dakle grm sam razdvojila sjekirom i to na mjestu gdje se je to dalo tako da je objema polovicama ostalo dovoljno korijenja, a da nisam ništa previše oštetila. Manji se grmovi jako lijepo razdvoje i svaka grančica ima dio korijenja, a ovi veliki malo teže, ali išlo je taman na 1 mjestu. Evo posađeni u šumskom vrtu između 2 šljive:

22112016 nove sadnice  23112016 presadivanje aronije 2

24.11.2016.
Danas sam posadila ostatak češnjaka koji mi je malo počeo klijati, presadila češnjak slon, posijala potočarku i tat soi. Pobrala sam i sjeme kadifica, amaranta uspravnog i šćira, pobrala dio plodova peruanskih jagoda koje su promrzle od mraza – to bum sad do kraja posušila i onda povadila sjeme, tako je najlakše. Na biovrtu sam manji dio očistila od novih busena trave, sutra nastavljam i malčiram.

25.11.2016.
Danas sam sasvim slučajno počela malo spremati i pospremati grah koji još uvijek sušim kraj peći, te sam počela i malo sređivati moju banku graha – na kraju sam izgubila 3 sata, doduše spojila sam nešto vrsti i probrala i posložila jer je bilo posvud u staklenkama – u kuhinji, hodniku, sobi… ali opet, još tako daleko do konačnog cilja.
Prošli sam tjedan izolirala sanduk kalifornijskih glisti od zimske hladnoće s balama sijena. A to se je tako dopalo jednom mačoru iz susjedstva da si je tu napravio krevet i tu stalno spava 😀 Neće mu se dopasti dok ću još sve to prekriti najlonom za zaštitu od vlage, jer to sijeno iduće godine koristim za malčiranje vrta. Inače kao da su si mačke zabrijale da imam audiciju za nove mačke kad mi je samo Gea ostala – svako malo nas gledaju kroz balkonska vrata terase u noći unutra, ovaj sad spava na balama, jedan drugi na traktoru i u biovrtu već jako dugo, jedan treći nas svako malo gleda kroz balkonska vrata i s prozora… nadam se da noću love voluharice kad su već tu 😀
Danas sam sređivala biovrt – čupala i dalje busenčiće trave i korov, vozila to na rub šudranog voćnjaka uz cestu gdje je prevelika visinska razlika pa tak tome “zavažam”. A dio sređenog biovrta sam poslije po malčirala.

25112016 sredivanje zalihe sjemenja mahunarki  25112016 maca spava na sijenu oko kalifornijskih glista

30.11.2016.
Prošli sam tjedan uspjela dobar dio biovrta raskrčiti i pomalčirati – iskoristila sam nedjelju poslijepodne za radove. Presadila sam dio srčanika, a udovičicu su i skoro cijelu požderale voluharice, našla sam ju u zadnji čas i rasadila.
U ponedjeljak 28.11. sam izašla prije s posla jer je još taj dan u prognozi izgledala prihvatljiva temperatura… ali kad se je digao ledeni vjetar nije bilo tak ugodno. “Sakrila” sam se od vjetra pred garažom i išla srediti kutak kraj garaže na međi sa susjedom, tamo mi se je razmnožila neka invazivna trava s rizomatskim putujućim korijenjem. Dovezla sam i 1 tačke zemlje da poboljšam tlo, jer je dosta šljunkovito od navažanja. Izvadila sam i posadila opet jagode, verbene kraj ograde koje mi je sestra uvalila, izvadila i natrag posadila lukovice koje sam tamo našla te campanulu glomeratu. Presadila sam i bijeli phlox koji je tu kržljao i skoro nestao sam presadila na biovrt na 3 mjesta, valjda bude bar jedno mjesto dobro. Presadila sam i malo campanule na biovrt.

 

Početkom studenog još sam se divila prekrasnim ružama i clematisu u biovrtu

10112016 ruza  10112016 clematis

 

na preostalom cvijeću pronašla sam zadnje osolike muhe, a častila sam se s finim plodovima rosa ruguse:

10112016 krizantema 2  10112016 rosa rugosa

Ovo su noviteti koje sam dobila na poklon od jedne članice udruge – chilli papričice i sikkim krastavac:

13112016 chilli mix  20112016 sikkim krastavac

Više fotografija s biovrta i radova u vrtu tokom studenog 2016 možete pogledati u galeriji fotografija na sljedećem linku:

https://www.biovrt.com/galerija/studeni-2016/

O autorici