Izmjene zakona o sjemenu na EU razini - otvoreno pismo Europskoj komisiji - Biovrt - u skladu s prirodom

Izmjene zakona o sjemenu na EU razini – otvoreno pismo Europskoj komisiji

Povodom predstojeće reforme regulativa o sjemenu na europskoj razini, udruge proizvođača, oplemenjivača, dobavljača i čuvara biljne genetske raznolikosti iz cijele Europe uputile su Europskoj komisiji otvoreno pismo koje Vam dostavljamo u prilogu. Svojim potpisima inicijativi su se priključile i četiri udruge iz Hrvatske: Biovrt – u skladu s prirodom, Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga OPG-a Hrvatske Život i Zelena mreža aktivističkih grupa.
Inicijativa “Sjeme je naše ljudsko pravo!” smatra da nacionalno zakonodavstvo u svakom slučaju treba pratiti iste trendove i dati hrvatskim proizvođačima jednake mogućnosti kao što imaju njihovi europski kolege. Zbog toga apeliramo da prilikom donošenja našeg nacionalnog zakona o sjemenu uvažite iste zahtjeve:

· Opseg zakona o tržištu sjemena trebao bi se definirati strogom definicijom tržišta sjemena ograničenog na komercijalne aktivnosti usmjerene na profesionalne korisnike sjemena. Propisi o tržištu sjemena ne bi smjeli na bilo koji način regulirati očuvanje, održivo korištenje i dinamično upravljanje uzgajanom biljnom raznolikošću na gospodarstvima i u vrtovima, uključujući razmjenu sjemena između poljoprivrednika i vrtlara koja je ili besplatna ili predstavlja samo naknadu troškova. Konkretno, ne bi trebao postojati registar dobavljača za poljoprivrednike. Sustavi seljačkog uzgoja sjemena, kako je utvrđeno UNDROP-om, moraju biti izvan opsega pravila o stavljanju sjemena na tržište.

· Zakonodavstvo o marketingu sjemena trebalo bi osigurati slobodu izbora poljoprivrednicima i uzgajivačima, kako s obzirom na sjeme (vrste, sorte, populacije), tako i s obzirom na proizvodne standarde.

· Mora postojati jasna razlika između režima koji daju prava intelektualnog vlasništva nad novim biljnim sortama i onih koji omogućuju pristup tržištu. Registracija sorata temeljena na DUS i VCU testiranju, ako je potrebna, mora biti prilagođena i proporcionalna potrebama i stvarnostima raznolikih uzgajivača, oplemenjivača i održivača, kao i njihovih kupaca.

· Zakonodavstvo bi trebalo osigurati transparentnost metoda oplemenjivanja i prava intelektualnog vlasništva za sve sjeme koje se stavlja na tržište.

· Pravila o biljnom zdravstvu i mehanizmi kontrole kvalitete sjemena trebaju se prilagoditi zdravstvenim rizicima, specifičnim okolnostima i opsegu prodaje sjemena, uvažavajući različita očekivanja korisnika i kupaca sjemena u pogledu kriterija kvalitete sjemena.

 

Englesku verziju otvorenog pisma možete preuzeti ovdje:  Joint Letter to the European Commission A Common Vision for Cultivated Plant Diversity FINAL-1,

a hrvatski prijevod ovdje: Otvoreno pismo Europskoj komisiji

 

U ime inicijative “Sjeme je naše ljudsko pravo”:

Sunčana Pešak, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača,

Silvija Kolar Fodor, predsjednica udruge Biovrt – u skladu s prirodom

Robert Hadžić, član stručnog odbora Udruge OPG-a Hrvatske “Život”

O autorici