Silvija Kolar-Fodor nominirana za nagradu GREENLIDER - Biovrt - u skladu s prirodom

Vijesti Silvija Kolar-Fodor 4. travnja 2023.

Silvija Kolar-Fodor nominirana za nagradu GREENLIDER

Nagrada GREENLIDER dodjeljuje se osobama koje svojim javnim djelovanjem potiču principe održivog i zelenog načina života.

Dodjeljuje se na Greencajt festivalu, o kojem možete saznati više OVDJE. 

Ove je godine jedna od nominiranih za ovu nagradu i Silvija Kolar-Fodor, koja svojim djelovanjem  i svojim primjerom potiče i inspirira pojedince na promjene u vlastitom životu, na uzgoj vlastite hrane po organskim principima i širi svijest o očuvanju okoliša i bioraznolikosti.

Biovrtlarenjem se bavi 17 godina, a zadnjih 10 godina provodi edukacije i predavanja diljem Hrvatske. Održala je preko 150 predavanja i edukacija, organizirala ili sudjelovala na brojnim razmjenama sjemenja, pokrenula je nekoliko banki sjemenja – u udruzi Biovrt i u nekoliko škola.

Posljednje 3 godine provodi i edukativne obilaske na svom imanju koje je s početnih 400m2 povrtnjaka-biovrta proširila na 5 hektara (50.000 m2) koji sadrži povrtnjake, voćnjake, bobičnjake, livade, šumski vrt, pa čak i močvaru. Na svom imanju razvija jedinstvenu priču gdje dokazuje kako je moguće uzgajati hranu na organski način, kako je to moguće s puno manje posla nego na konvencionalan način, te kako je uz uzgoj hrane moguće i očuvanje okoliša i prirodnih staništa.
Njen primjer dobre prakse gdje se na privatnom zemljištu postiže i opća dobrobit uvršten je i u knjigu “Zašto ta zaštita prirode” u izdanju Meridijana i Međimurske prirode (VIŠE).

Silvija isto tako ostavlja trag i u brojnim školama gdje provodi brojne edukacije i projekte, inspirira one najmlađe, ali putem raznih programa dopire i do roditelja. Sudjelovala je u pokretanju nekoliko školskih vrtova, postavila hotele za korisne kukce u brojne škole, provela razne edukacije u školama diljem Hrvatske.

Silvija se zadnjih godina bavi i javnim zagovaranjem i radila je na više javnih kampanja, a najpoznatija od svih je bila inicijativa “Sjeme je naše ljudsko pravo” koja je digla mnoge pojedince na noge i koja je omogućila izmjene Zakona o sjemenu i gdje je uz pritisak javnosti izmijenjen zakon i omogućeno da se na OPG-ovima može uz certificirano sjeme koristiti i vlastito sjeme.

UKRATKO O SILVIJI:

Silvija Kolar–Fodor je biovrtlarka, autorica i aktivistica. Predsjednica je udruge Biovrt – u skladu s prirodom, čuvarica brojnih starinskih sorti, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju te autorica tekstova na www.biovrt.com i knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom“.
Vlasnica je imanja Biovrt na kojem provodi edukacije. Surađuje s školama, udrugama i ustanovama, a redovito inspirira i educira putem društvenih mreža. Pokrenula je nekoliko školskih vrtova i banki sjemenja te program Čuvari sjemenja.
Jedna je od pokretača inicijative “Sjeme je naše ljudsko pravo” koja je osigurala zakonsko pravo korištenja vlastitog sjemenja na OPG-u.
Dobitnica je nagrada „Utjecajne hrvatske žene“ 2020. te „Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje“ za 2020. u kategoriji „Iskorjenjivanje gladi“.

 

Svoj glas za Silviju možete dati putem poveznice OVDJE.

 

Pregledajte i sve ostale  kandidate i dajte glas svom favoritu OVDJE.

 

 

O autorici