Prirodom bez granica, humanitarna akcija - Biovrt - u skladu s prirodom

Vijesti Silvija Kolar-Fodor 23. studenoga 2012.

Prirodom bez granica, humanitarna akcija

Tekst preuzet uz odobrenje autorice s web stranice Studio Martina & Natura

Prirodom bez granica humanitarna akcija
Objavljeno 22.11.2012. autor Studio Martina & Natura

U Rijeci će se uoči Božičnih blagdana 7. i 8.12. održati velika humanitarna akcija pod nazivom “Prirodom bez granica”. Misao vodilja je promoviranjem prirode i suživota sa prirodom činiti prirodno a to je pomoći djeci bez roditeljske skrbi.

U tu svrhu u okviru pojekta će u petak 7.12.2012. biti organiziran absail (spuštanje po užadi) sa 4.-tog kata Robne kuće Korzo od 10.00 – 17.00 h gdje će se svi punoljetni zainteresirani građani moći spustiti po alpinističkoj užadi uz asistenciju Hrvatske gorske službe spašavanja. Za ovu mogućnost građani će moći donirati novac za nezbrinutu djecu.

Drugi dio ovog projekta će se održati sutradan u prostorijama udruge Auris blizu Erste banke na Korzu, u Kružnoj ulici br.8 (ulaz do Palacha) 3 kat, gdje će tijekom subote 8.12.2012. biti organiziran neslužbeni festival sa temama o ljekovitom bilju, sirovoj hrani i biovrtlarstvu. Predavanja će se odvijati od 13.00-19.00 h sa nizom najeminentnijih predavača sa tog područja. Građani će također moći za tu priliku donirati novac za nezbrinutu djecu. Naglasak svih predavanja je na konkretnoj i uporabnoj strani biljaka i tehnika upotrebe biljaka koje se obrađuju.

13.00 – 14.00 Anton Rudan
“Samoniklo jestivo bilje”

14.00 -15.00 Aleksandra Ožanić
” Čudesan svijet cvijetnih esencija – Bachove kapi”

15.00 – 16.00 Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja
” Ljekovito bilje i eterična ulja za jačanje imuniteta”

16.00 – 17.00 Silvija Kolor Fodor, biovrtlarka
” Zašto je bitno imati svoj biovrt”

17.00 – 18.00 Ivan Lesinger, fitoterapeut i homeopat
” Kućna biljna ljekarna”

18.00 – 19.00 Spomenka Marković , row food praktičar
”Živa hrana, row food”

ljetni zvjezdan callistephus chinensis 3

Tijekom predavanja 8.12. u susjednoj prostoriji će grupa solidarne razmjene “Pod Učkon” organizirati razmjenu bio-sjemenja biljaka. Pozivaju se svi zainteresirani vrtlari da na razmjenu dođu sa svojim zalihama sjemenja sa naglaskom na stare sorte biljaka.

Ovdje bi posebno naglasili da svi predavači kao i svi uključeni na bilo koji način u organizaciju, u potpunosti doniraju svoje vrijeme, trošak puta i znanje te sve obavljaju u potpunosti na volonterskoj bazi. U tom smislu sa posebnom naglaskom najavljujemo poznatu hrvatsku biovrtlarku Silvek (Silviju Kolor Fodor) koja će zbog predavanja na ovom projektu doći čak iz Čakovca.

Inicijatori projekta su Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja, voditeljica Udruge za fitoaromaterapiju “Studio Martina&Natura” i Boris Pavelić, planinar visokogorskog opredjeljenja, pročelnik visokogorskog odsjeka u Planinarskom društvu Kamenjak. Martina i Boris su članovi pustolovne udruge Banina pod čijim okriljem i organizacijom se odvija čitav projekt, kojim će se skupljati novac za Dom za djecu Ivana Brlić Mažuranić iz Lovrana ( područna jedinica Rijeka, za nezbinutu djecu od 0-3 god života) te udrugu Kolajna ljubavi (koja je izgradila i vodi sirotište u Tanzaniji). Sve prikupljene donacije će se ravnomjerno rasporediti između ove dvije institucije koje skrbe o djeci. Suorganizator projekta je Hrvatska gorska služba spašavanja bez čije pomoći se projekt uopće ne bi mogao održati.

Pozivamo vas da dođete poslušati zanimljiva predavanja, popijete šalicu čaja, upoznate se i razmijenite iskustva sa ljudima sličnih interesa te svojom donacijama pomognete uljepšati blagdane mališanima koji će te dane provesti bez svojih obitelji.

Martina i Boris

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane ljude dobre volje koji bi htjeli sudjelovati u ovom projektu kao volonteri da se jave isključivo na email adresu fitoaromaterapija.martina.natura@gmail.com sa naslovom “za volontere”. Preko nje će svi zainteresirani dobiti prijemni obrazac za volontere. Putem njega ćemo odabrati ljude koji bi nam bili najpotrebniji za provođenje projekta te ih pozvati na sastanak volontera. Veselimo se vašem odazivu, potrebni ste nam!

letak prvi

 

O autorici