Predavanja i razmjene sjemenja u listopadu 2014 - Biovrt - u skladu s prirodom

Predavanja i razmjene sjemenja u listopadu 2014

Za sve ljubitelje prirode i vrtlarenjaudruga Biovrt – u skladu s prirodom” u suradnji s drugim udrugama i institucijama organizira nekoliko događaja tokom listopada ove godine.

10.10.2014. (petak) u 18:00 sati Predavanje “Uspješan biovrt unatoč teškoj klimatskoj godini»
Mjesto održavanja: Centar SMART VISION u Nedelišću, Karlović Vinka 14a (mjesto između Varaždina i Čakovca).

11.10.2014. (subota) 10-14 sati – Razmjena sjemenja u suradnji s ekološkom udrugom Duga
Mjesto održavanja: Čakovec, centar grada – u poslovnoj zgradi Millenium (kraj MTČ parkinga), na prvom katu

17.10.2014. (petak) u 18:00 satiPredavanje “Uspješan biovrt unatoč teškoj klimatskoj godini» i razmjena sjemenja nakon predavanja
Mjesto održavanja: Gradska knjižnica u Lepoglavi, Hrvatskih pavlina 7 (u zgradi Turističko kulturno informativnog centra, u centru Lepoglave).

25.10.2014. (subota) u 10:00 sati – Predavanje “Uspješan biovrt unatoč teškoj klimatskoj godini» i razmjena sjemenja (10:00 – 14:00) –  u suradnji s udrugom Gredica
Mjesto održavanja: Varaždin, prostorije I. mjesnog odbora, Ulica Alojzija Stepinca 1 (Ulaz u dvorište iz Pavlinske, preko puta kafića Gaudeamus)

Ovim događanjima pridružujemo se međunarodnoj Akciji za sjeme, hranu i demokraciju u svijetu, pokrenutom od strane koalicije «Seed freedom» (Sloboda sjemenju), a koja se provodi ove godine od 20.09.-20.10.2014. Akcije koje se provode diljem svijeta žele ukazati na alternative dominantnom ekonomskom i poljoprivrednom modelu. U ovo vrijeme globalne krize suočavamo se s socijalnim, ekonomskim i ekološkim kolapsom u svakom kutku naše Planete: industrijska poljopriveda degradira i uništava tlo, bioraznolikost i ugrožava opstanak malih poljoprivrednih gospodarstava te kulturnu baštinu ljudi povezanu s takvim načinom života; sjeme se privatizira i patentira od strane korporacija i time se oduzima ljudima njihovo nasljeđe, ali i pravo na hranu. Stoga ovakvim akcijama pridonosimo globajnoj akciji za vraćanje narodu prava na sjeme i hranu kao i zaštitu suvereniteta nad našom prehranom, zemljom, sjemenom i ostalim resursima neophodnim za preživljavanje.

Na razmjene sjemenja se pozivaju svi pojedinci i udruge koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti.
Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.

Na predavanju Silvije Kolar-Fodor “Uspješan biovrt unatoč teškoj klimatskoj godini» biti će prezentirano mnoštvo savjeta kako se na svom vrtu prilagoditi sve češćim klimatskim promjenama. Naime, zadnjih nekoliko godina svjedočili smo velikim sušama, dok je ova godina bila iznimno kišna. Takve godine izuzetno otežavaju uzgoj hrane na vlastitim vrtovima. Međutim, postoje i praktična rješenja i znanja koja će vam pomoći kako da se nosite s vremenskim (ne)prilikama, bolestima, nametnicima i ostalim nedaćama, te i u takvim godinama imate zadovoljavajući urod na svom vrtu.

Predavačica: Silvija Kolar – Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica tekstova rubrike «Biovrtlarica» u prilogu Vrt časopisa 24sata, kolumnistica na portalu Naturala.hr, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, administratorica foruma Vrtlari, zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka.

Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom”je nevladina i neprofitna organizacija, koja radi na promicanju i edukaciji o životu uskladu s prirodom, podizanju svijesti o održivom razvoju, promicanju očuvanja biološke raznolikosti, te na promicanju ekološke i organske proizvodnje namirnica i svih biljaka općenito.

 

O autorici