Poziv na predavanje i treći sajam razmjene sjemena 28.08.21 u Šibensko-kninskoj županiji - Biovrt - u skladu s prirodom

Vijesti Silvija Kolar-Fodor 23. kolovoza 2021.

Poziv na predavanje i treći sajam razmjene sjemena 28.08.21 u Šibensko-kninskoj županiji

Pozivamo vas da sudjelujete na trećem Sajmu razmjene sjemena u Šibensko-kninskoj županiji. U organizaciji Ekološke udruge „Krka“ Knin održat će se 28.8.2021. (subota) s početkom u 10 sati u Općini Promina u Društvenom centru Promina, Kod škole 38, Lukar.

Projekt „Sajam razmjene sjemena u Promini“, kojeg financira Šibensko-kninska županija, je edukativni jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog biljnog sjemena. Osim slobodne razmjene sjemena održat će se stručna predavanja na temu „Permakultura i regenerativna poljoprivreda“ te „Vrtlarenje u skladu s prirodom“.

Prvi Sajam razmjene sjemena održan je 2019. godine u Kninu. A kako je ideja da se svake godine održava u drugom gradu/općini u Šibensko-kninskoj županiji, drugi Sajam je održan 2020. godine u Šibeniku te smo tako nastavili tradiciju.

Svi događaji su otvoreni i besplatni za javnost.
Program trećeg sajma:
10:00 – 11:00 h; Stručno predavanje „Permakultura i regenerativna poljoprivreda“ – Hrvoje Bota – Održivo d.o.o. iz Splita;
– 11:00 – 12:00 h;Stručno predavanje „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ – Silvija Kolar-Fodor – udruga “Biovrt – u skladu s prirodom“;
– 12:00 – 13:00 h. Slobodna razmjena sjemena; 

 

Ciljevi projekta su razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta te sorti na području Šibensko-kninske županije, upoznavanje stanovnika s praksom sjemenarstva i uzgoja hrane u skladu s prirodom te s permakulturom i regenerativnom poljoprivredom. Projekt je isto tako namijenjen poticanju poljoprivredne djelatnosti i podizanju svijesti o važnosti očuvanja sjemena.

O PREDAVAČIMA:
Silvija Kolar–Fodor
 je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Dobitnica je prestižne nagrade Mreže hrvatskih žena „Hrvatske utjecajne žene 2020.“ na području vodstva i inovacija, te nagrade National Geographica „Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020.“ u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.
Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima. Predsjednica je udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i u škole uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Hrvoje Bota diplomirani je inženjer arhitekture i vlasnik društvenog poduzeća „Održivo“ d.o.o. – ured za permakulturni dizajn, arhitektonsko projektiranje i urbanističko planiranje. Tvrtka je usmjerena na društveno i ekološki savjesno poslovanje i projektiranje životnog okoliša. Kroz više od 10 godina aktivnog rada u arhitektonskom projektiranju te prostornom i urbanističkom planiranju, Bota je sakupio niz znanja i vještina potrebnih za vođenje profesionalnog, kvalitetnog i inovativnog projektantskog ureda. Gradeći interes prema društveno i okolišno orijentiranom oblikovanju, savladava alate održivog dizajna koje primjenjuje u izradi arhitektonskih i urbanističkih projekata kao i projekata permakulturnog oblikovanja.

Ovim putem pozivamo izlagače, građane koji imaju autohtono sjemenje za razmjenu da se prijave za sudjelovanje na Sajmu razmjene sjemena na telefon 022 / 664 – 608 ili e-mail: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr te da svojim prisustvom obogate ponudu sjemena.

Najljepše vas molimo da potvrdite svoje sudjelovanje na vrijeme zbog ograničenog broja mjesta uslijed epidemioloških mjera. Ukoliko ne možete prisustvovati Sajmu, sve sjemenje možete predati u ured udruge na adresi Tvrtkova 3, Knin – radnim danom od 8 – 18 sati. Pridružite nam se kako bi ovaj koristan projekt postao i ostao tradicionalan.

Svaki sudionik Sajma na poklon će dobiti paketić sa sjemenom, a izlagače sjemena nagradit ćemo knjigom Silvije Kolar- Fodor pod nazivom „Vrtlarenje u skladu s prirodom“.

Napomena: Sajam će se održati u skladu sa preporukama Nacionalnog stožera vezanom uz pandemiju virusa SARS-CoV-2.

Veselimo se ponovnom druženju.

O autorici