Poziv na izlet „Prekrasno Međimurje“ 02.06.2019. - Biovrt - u skladu s prirodom

Vijesti Silvija Kolar-Fodor 15. svibnja 2019.

Poziv na izlet „Prekrasno Međimurje“ 02.06.2019.

Vrijeme je da se zaputimo i na neki izlet, podružimo se i educiramo. Nakon Istre, Slovenije, Austrije i Slavonije, konačno je vrijeme da bolje upoznamo i malo Međimurje, županija gdje se nalazi Biovrt.

Pozivamo članstvo udruge Biovrt na izlet “Prekrasno Međimurje”  koji organiziramo 02.06.2019. (nedjelja).

Polazak je u 9:30 sati s imanja udruge Biovrt (Novo Selo Rok kraj Čakovca) gdje ostavljamo automobile i autobusom krećemo prema sljedećem rasporedu:

10:00-11:30 OPG Hrustek Mala Subotica – Eko nasad sibirskih borovnica (Haskap) našeg člana Igora Hrusteka. Naš domaćin pokazati će nam svoje voćnjake i prezentirati nam svoje proizvode od sibirskih borovnica: pekmeze, sokove, ljute i slatke umake, senf…. Ciljano smo ovu posjetu planirali za ovaj datum, jer je to vrijeme kad su sibirske borovnice zrele i moći ćemo ih i degustirati. Nakon prezentacije i degustacija imati ćete prilike i kupiti nešto od voća i proizvoda koje naš domaćin nudi.

12:00-12:45 – Mađerkin breg kraj Štrigove – jedno od senzacionalnih mjesta u Međimurju, Mađerkin breg nudi prekrasan pogled na terasaste vrtove i vinograde, te pogled gdje se za lijepa vremena vidi čak pet država – Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, pa čak i Slovačku. Ovdje ćemo prošetati, uživati u pogledu i eventualno nešto pojesti ako ćemo ponijeti sa sobom.

13:00-14:45 – Vino-Lovrec, OPG Krešimir Lovrec Sveti Urban – kratki edukativni obilazak  obiteljskog tradicijskog imanja (stari podrum iz 16.st., obelisk iz 1822.god., vinograd, Etnografska zbirka upisana u Registar zaštićenih kulturnih dobara RH ).
U Kušaonici vina priređuju prezentaciju vlastitih autentičnih vina srednjoeuropskog sortimenta u trenutnoj ponudi, cca 6-8 različitih sorti od čega i dva crvena vina. Uz vino gostima poslužuju mali  degustacijski prilog ( kruh, pecivo, sir ili nešto slično bezmesno). U cijenu koju plaćamo po osobi uključena je i po jedna butelja bijelog vina redovnih berbi po vlastitom izboru svakog  posjetitelja a koja se dobije pri odlasku.
Također postoji mogućnost kupovine svih vina iz trenutne ponude kao i novog proizvoda – ulja od sjemenki ekološki uzgojenog grožđa.

15:00-15:45 – Frkanovec – kuća od slame Luke Mesarića – naš domaćin Luka Mesarić provesti će nas kod kuću prirodne gradnje – kuću od drveta i slame koju gradi, te nam objasniti sve o prirodnoj gradnji.

16:00-17:30 Mlin na Muri, Žabnik  – Na najsjevernijoj točki Republike Hrvatske, kraj malog naselja Žabnik, rijeka Mura okreće impresivno kolo drvenog riječnog mlina, jedinog plovećeg riječnog mlina u Hrvatskoj.
Žubor vode i škripa kamenog žrvnja vraćaju posjetitelje u davnu 1902. godinu kada je prvi put samljeveno brašno na tom plutajućem „starcu“. Osim što ćemo se provozati na rječnoj skeli, plovilo koje s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila, a bez motora, jedara ili vesala, imati ćete prilike prošetati se labirintom Ljubavi, kao i stazom “Mlinarov poučni put”, koji nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora značajnog krajobraza rijeke Mure.
Pogledati ćemo 3D film o mlinarenju i etnografsku zbirku, te posjetiti stari mlin.

 

CIJENA PROGRAMA: 170,00 po osobi. U cijenu je uključen prijevoz autobusom, obilazak svih navedenih mjesta, degustacije i boca vina u OPG Lovrec, ulaznica za skelu i interaktivni muzej na Mlinu.

ZA ČLANOVE UDRUGE BIOVRT udruga će sufinancirati 50,00 kn po osobi, pa je cijena za članstvo: 120,00 po osobi.

 

Na raspolaganju imamo mini bus od 18 mjesta u autobusu, prednost imaju članovi udruge.

PRIJAVE  se primaju isključivo putem on-line obrasca na ovom linku i primaju se do popunjenja autobusa. Do 26.05.2019. trebate uplatom rezervirati svoje mjesto u autobusu. Link za prijavnicu: https://tinyurl.com/y2kr6bqd

 

Srdačno ste pozvani!

O autorici