Poziv na četvrti Sajam razmjene sjemenja i predavanja u Drnišu 27.08.22. - Biovrt - u skladu s prirodom

Poziv na četvrti Sajam razmjene sjemenja i predavanja u Drnišu 27.08.22.

Pozivamo vas da sudjelujete na četvrtom Sajmu razmjene sjemena u Šibensko-kninskoj županiji. U organizaciji Ekološke udruge „Krka“ Knin održat će se 27.8.2022. (subota) s početkom u 10 sati u predvorju kino-kazališne dvorane Ivana Meštrovića, na adresi Kralja Zvonimira 8, Drniš.

Projekt „Sajam razmjene sjemena u Drnišu“, kojeg financira Šibensko-kninska županija, je edukativni jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog sjemena (povrće, voće, cvijeće, ljekovito i aromatično bilje). U sklopu sajma osim slobodne razmjene sjemena održat će se stručna predavanja na temu „Permakultura i regenerativna poljoprivreda, „Bioraznolikost od sjemena do stola“ te „Zašto i kako uzgajati vlastitu hranu“.

Prvi Sajam razmjene sjemena održan je 2019. godine u Kninu. A kako je ideja da se svake godine održava u drugom gradu/općini u Šibensko-kninskoj županiji, drugi Sajam je održan 2020. godine u Šibeniku, a treći u Općini Promina, u Lukaru 2021. godine te smo tako nastavili tradiciju.

Svi događaji su otvoreni i besplatni za javnost.

Program četvrtog sajma je slijedeći:
• Stručno predavanje „Permakultura i regenerativna poljoprivreda“ – Hrvoje Bota – Održivo d.o.o. iz Splita; 10:00 – 10:45h.
• Pauza: 10:45 – 11:00h.
• Stručno predavanje „Bioraznolikost od sjemena do stola“ – Hrvoje Bota – Održivo d.o.o. iz Splita; 11:00 – 11:45h.
• Pauza: 11:45 – 12:00h.
• Stručno predavanje „Zašto i kako uzgajati vlastitu hranu“ – Silvija Kolar–Fodor – udruga “Biovrt –u skladu s prirodom“; 12:00 – 13:00h.
• Slobodna razmjena sjemena; 13:00 – 14:00h.

Ciljevi projekta su razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta te sorti na području Šibensko-kninske županije, upoznavanje stanovnika s načinima njegovanja bioraznolikosti u vrtu te sa pojmovima permakulture i regenerativne poljoprivrede.
Projekt je isto tako namijenjen poticanju poljoprivredne djelatnosti i podizanju svijesti o važnosti očuvanja sjemena.

O predavačima:

Hrvoje Bota diplomirani je inženjer arhitekture i vlasnik društvenog poduzeća „Održivo“ d.o.o. – ured za permakulturni dizajn, arhitektonsko projektiranje i urbanističko planiranje. Tvrtka je usmjerena na društveno i ekološki savjesno poslovanje i projektiranje životnog okoliša. Kroz više od 10 godina aktivnog rada u arhitektonskom projektiranju te prostornom i urbanističkom planiranju, Bota je sakupio niz znanja i vještina potrebnih za vođenje profesionalnog, kvalitetnog i inovativnog projektantskog ureda. Gradeći interes prema društveno i okolišno orijentiranom oblikovanju, savladava alate održivog dizajna koje primjenjuje u izradi arhitektonskih i urbanističkih projekata kao i projekata permakulturnog oblikovanja.

Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Dobitnica je prestižne nagrade Mreže hrvatskih žena „Hrvatske utjecajne žene 2020.“ na području vodstva i inovacija, te nagrade National Geographica „Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020.“ u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.
Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom« i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima.
Predsjednica je udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i u škole uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom.
Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Ovim putem pozivamo izlagače, građane koji imaju autohtono sjemenje za razmjenu da se prijave za sudjelovanje na Sajmu razmjene sjemena na telefon 022/664-608 ili e-mail: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr te da svojim prisustvom obogate ponudu sjemena.

Ukoliko ne možete prisustvovati Sajmu, sve sjemenje možete predati u ured udruge na adresi Tvrtkova 3, Knin – radnim danom od 08-18 sati.
Pridružite nam se kako bi ovaj koristan projekt postao i ostao tradicionalan.

Svaki sudionik Sajma na poklon će dobiti paketić sa sjemenom, a izlagače sjemena nagradit ćemo knjigom Silvije Kolar- Fodor pod nazivom „Vrtlarenje u skladu s prirodom“.

Veselimo se ponovnom druženju!

 

O autorici