Posadite voćku – pametno uložite u budućnost - Biovrt - u skladu s prirodom

Posadite voćku – pametno uložite u budućnost

Danas dok govorimo o pametnom ulaganju, većini padaju na pamet razni oblici štednje, kamate i tržište kapitala. Međutim, to nije jedini oblik pametnog ulaganja u budućnost.

Zamislite si oblik ulaganja koje je minimalno, a nosi svake godine sve veće i veće prinose i tako dugi niz godina. Da, to je posaditi voćku. Za jednu voćku potrebno je uložiti u prosjeku nekih 30-tak kuna – toliko u rasadnicima trenutno koštaju sadnice golog korijena, one kontejrirane ili nekih posebnih osobina, te neobične/rjeđe vrste malo su skuplje. To je doista izuzetno mali iznos ulaganja.

Sve što vam treba za posaditi tu voćku je malo zemlje, lopata i malo gnojiva, najbolje ekološkog – postoji ekološko briketirano gnoljivo u mnogim robnim centrima, a većinom i tamo gdje ćete kupiti voćku. Kod nabavke svakako se informirajte kod prodavača o karakteristikama sorte i tražite one otpornije vrste koje ne trebaju tretiranja.

Oni koji razmišljaju kako ili imaju malo prostora, ili ga nemaju, evo nekoliko sugestija:
– Za male površine pogodne su voćke kalemljene na slabo-bujnoj podlozi ili stupaste voćke koje zauzimaju izuzetno malo mjesta. Za bobičasti grm poput ribiza lako je naći mjesta jer ne naraste preveliki, a ispod njega možete posaditi i šumske jagode.
– Ako nemate zemlju čak i na balkonu možete uzgajati slabobujne ili stupaste voćke u malo većim teglama
– Danas je zemlja u RH jeftina i (nažalost) ima jako puno zapuštenih parcela, stoga ako si to možete priuštiti, kupite si svoj komadić raja i posadite voćke. Nećete imati veliki posao s njima, a svake godine iznova nagraditi će vas obiljem svojih plodova.
– Ako već imate komadić zemlje i ne znate što s njime, nemojte čekati, nabavite voćke i krenite saditi. Čim prije posadite voćke, to prije ćete ubirati njene plodove, jer za prvi urod treba čekati nekoliko godina od sadnje.

Dovoljno je posaditi samo nekoliko različitih voćki i tako dobrom kombinacijom možete imati obilje cijele godine.  Usporedite si samo cijene zdravog organskog voća kojeg bi izdvajali svake godine za kupovinu, a koje vam jednostavno može izrasti na vašim voćkama.  I to je obilje u kojemu mogu uživati i vaša djeca i vaši unuci, jer voćke mogu trajati dugi niz godina.

Da bi vas inspirirali i potaknuli  na ovakvo pametno ulaganje, Udruga” Biovrt – u skladu s prirodom” provodi kampanju „Povoćkajmo vrtove”. Izazivamo vas da do 15.04.2015. posadite barem 1 voćku ili 1 bobičasti grm u svoje dvorište, na svoj vrt ili u veliku teglu na balkonu. Za navedeni čin  možete čak biti i nagrađeni od nas, jer ćemo 15 fotografija objavljenih na našoj facebook stranici Udruga Biovrt – u skladu s prirodom nagraditi paketićem sjemenja koje privlači pčele.

Sve detalje naše akcije pogledajte u videu ispod.

IFrame

Stoga lopatu u ruke i krenimo 🙂

O autorici