Posadi cvijet za pčelinji svijet! - Biovrt - u skladu s prirodom

Posadi cvijet za pčelinji svijet!

Tvrtka Hedera iz Splita i udruga «Biovrt – u skladu s prirodom» iz Čakovca nedavno su pokrenule akciju „Posadi cvijet za pčelinji svijet!” , kojoj je cilj očuvanje pčela, čiji je broj značajno smanjen diljem svijeta, a samim time je ugrožena i naša egzistencija. Svi će Hederini kupci besplatno dobiti sjeme iz Biovrta, a na sudjelovanje u ovoj hvalevrijednoj akciji pozvani su svi koji sadnjom biljaka žele pridonijeti opstanku pčelinje zajednice.

Populacija pčela je u zabrinjavajućem padu, stoga je vrlo bitno osvijestiti problem smanjivanja populacije pčela, i koliko su one bitne u opstanku ljudi. S ciljem podizanja svijesti o navedenom problemu, ali i da svatko od nas može doprinijeti očuvanju pčelinjih zajednica, pokrenuta je akcija “Posadi cvijet za pčelinji svijet!”, gdje se je udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” priključila donacijom mješavine sjemenja cvijeća koje privlači pčele te dizajnom informativnog letka s uputama o sjetvi, kao podrška ovoj akciji.

Hedera i Biovrt ovim projektom ljude žele potaknuti da osvijeste problem nestajanja pčela i aktivno se uključe u njegovo rješavanje. Svojim kupcima, ali i svima onima koji ih kontaktiraju, Hedera će besplatno poslati sjeme iz Biovrta s uputama o sjetvi. Međutim, svatko od nas može pomoći u očuvanju pčelinjih zajednica, i to tako da izgradi jedan mali dio pčelinjeg svijeta – sadeći raznoliko bilje i cvijeće na livadama, u parkovima, uz cestu, u šumama, na poljima, u svojim vrtovima. Pčelama treba zdrava prehrana, jednako kao što je potrebna i nama. Ako im je omogućimo, na taj način čuvamo i našu zdravu budućnost.

pcela i kamilica

Znate li da za svaki treći zalogaj možemo zahvaliti pčelama? Ističući povezanost čovjeka i najmarljivijih letača na svijetu, Albert Einstein rekao je da ljudska vrsta ne bi preživjela duže od četiri godine kada bi nestalo pčela. Pčele oprašuju više od stotinu biljnih vrsta i bez njih bi mnoštvo tih vrsta nestalo. Samim time, nestalo bi i namirnica neophodnih za ljudsku i životinjsku prehranu, što bi bila nenadoknadiva katastrofa. Pesticidi, bolesti, globalno zatopljenje i intezivan poljoprivredni uzgoj dovele su do drastičnog pada pčelinjih zajednica, pa ih je tako sada manje za gotovo 30%. Ovaj je broj postao značajan svjetski problem.

Tvrka Hedera, specijalizirana u pripremi prirodnih pčelinjih proizvoda, poziva svih da sadnjom sjemena iz organskog uzgoja udruge «Biovrt – u skladu s prirodom», pomognu pčelama u njihovom opstanku. Budite bez brige, one će vam znati zahvaliti!

Kada vaše sjeme nikne, a biljke procvjetaju, svoje fotografije možete poslati na posadicvijet@hedera.hr. Vaš dio pčelinjeg svijeta Hedera i Biovrt objavit će na Facebook profilu, a najsretnijeg zaštitnika pčela i nagraditi.

Više na www.hedera.hr i www.biovrt.com

Velika hvala Igoru Bistroviću, volonteru udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” na grafičkom dizajnu letka.

letak hedera biovrt

 

O autorici