Pobjednici fotografskog natječaja "Cvijeće u mom povrtnjaku" - Biovrt - u skladu s prirodom

Pobjednici fotografskog natječaja “Cvijeće u mom povrtnjaku”

 

Dana 11.07.2017. udruga Biovrt – u skladu s prirodom objavila je fotografski natječaj “Cvijeće u mom povrtnjaku” (OVDJE)

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u našem natječaju. Nakon zaprimljenih fotografija i selekcije, ovdje smo javno objavili popis fotografija koje su išle u drugi krug.

Fotografije su objavljene u albumu na facebook stranici udruge Biovrt (OVDJE), a dragi pratitelji/ce stranice svojim su glasom/lajkom odlučivali koje se im fotografije najviše sviđaju. Hvala svima koji su sudjelovali, lajkali, dijelili i istovremeno učili o čuvanju bioraznolikosti i važnosti čuvanja životinjskih pomagača u našim vrtovima.

Pobjednička fotografija prema broju glasova/lajkova na facebook albumu je: Božena Hajdarović iz Nedelišća sa 68 glasova.
Boženin opis njene fotografije:
Na ovoj slici je ogroman suncokret u društvu paprike, osjemenjene salate i kopara, bamije (koja je sakrita iza paprike), čubra i peruanske jagode. U pozadini na brajdi su krastavci i rajčica.
Dvorište je puno voćaka koje su stanište ptica. Ptice se slade sjemenkama suncokreta, a pčelice, leptiri i ostali kukci uživaju u cvijeću. U vrtu ima raznolikog cvijeća koje cvate od ranog proljeća do kasne jeseni.

11 Božena Hajdarović

Sukladno natječaju, jednu nagradu je dodijelio i žiri udruge Biovrt.

Pobjednička fotografija prema odabiru stručnog žirija udruge Biovrt je Anamarija Vrban, iz mjesta Posavski Bregi.
Anamarijin opis njene fotografije: Ovo je mali dio moga povrtnjaka. Od svega sam se odlučila fotografirati suncokrete. Oni su ove godine nadmašili sami sebe. Susjedstvo im se divi, a ptice i kukci uživaju u obilju hrane. Kako su se jako vinuli u zrak ptičice vrapci mogu se počastiti sjemenkama suncokreta, a da ih pritom ne ometam i tako ne diraju ostale moje biljke. Također, su za ovih žarko sunčanih dana napravili odličnu sjenu paradajzima ispred njih. Od ostalog cvijeća na fotografiji se mogu vidjeti noćne frajle u crvenoj boji i malo more kadifica koje privlače hrpu pčela i drugih kukaca oprašivača. Tako su se kadifice pokazale kao super susjed paradajzima, a i oni njima jer sam primjetila kako su najbolji primjerci kadifica upravo oni uz paradajze. Ispod suncokreta se još nalaze ocvali sparaxisi i frezije, dragoljubi i tek nadolazeće lijepe kate.

15 Anamarija Vrban

Obje pobjednice osvojile su poklon paket od ukupno 10+1 paketića sjemenja iz biovrta – Kamilica, zimska salata mix, rajčice mix, lisnati i kovrčavi kelj mix, peruanska jagoda (Physalis peruviana), bijeli korijen (Tragopogon porrifolius), cucamelon – mali krastavac dinja, visoki dvobojni žućkasti starinski grah, tikve šefi (Lagenlaria), muškatna kadulja (Salvia sclarea) + poklon paketić mješavine sjemenja „Očuvajmo biorazznolikost“.

Svi ostali sudionici ovog natječaja dobiti će na poklon paketić „Očuvajmo biorazznolikost“ – mješavine sjemenja iz biovrta od 6 različitih vrsti cvijeća za korisne kukce i ptice nakon što nam jave svoju adresu na e-mail.

Ovim natječajem u sklopu našeg projekta „Očuvajmo biorazzznolikost“ željeli smo osvijestiti ljude o važnosti sadnje cvijeća u povrtnjacima radi pomaganja opstanka brojnih korisnih kukaca.
U Europi je 9 % populacije pčela i vrsta leptira pred izumiranjem, a ugroženo 37% populacija pčela i 31% populacije leptira. Razlozi tome su mnogobrojni, a znanstvenici najviše ističu upotrebu pesticida, gubitak staništa (okrupnjavanje zemljišta i sadnja monokultura), zagađenje, invazivne vrste, patogene i klimatske promjene.
Čovjek bi trebao biti i više nego zabrinut jer o njima ovisi puno naših izvora hrane, time i naš opstanak. Koliko god se činilo crno, još uvijek ima šanse da preokrenemo one negativne trendove i svi mi možemo direktno doprinijeti tome na više načina: prestankom korištenja opasnih pesticida i korištenjem sredstava koje su ekološki prihvatljivija, ili još konkretnije što možemo učiniti svi: osigurati staništa (živice, grmlje, livade, hoteli za kukca…), te saditi cvijeće koje cvate cijele sezone.

Sve o natječaju, uvjetima natječaja i zbog čega smatramo da je važno saditi cvijeće u povrtnjacima pročitajte ovdje: http://biovrt.com/vijesti-i-najave/fotografski-natjecaj-cvijece-u-mom-povrtnjaku

Čuvajmo bioraznolikost životinjskog svijeta u našim povrtnjacima – za njihovo i naše dobro 🙂

Tim udruge Biovrt

 

O autorici