Osnovana Grupa solidarne razmjene u Čakovcu - Biovrt - u skladu s prirodom

Vijesti Silvija Kolar-Fodor 31. listopada 2012.

Osnovana Grupa solidarne razmjene u Čakovcu

Dana 26. i 27.10.2012. godine, u prostorijama Autonomnog centra u Čakovcu održana je dvodnevna radionica na temu grupa solidarne razmjene. Radionica je održana pod koordinacijom Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa, a voditeljica je bila Sunčana Pešak iz ZMAG-a.

Grupe solidarne razmjene su grupe osviještenih potrošača koji zajednički naručuju proizvode direktno od malih, lokalnih, naješće ekoloških proizvođača bez posrednika. Najčešće se naručuju zelene košarice sezonskih proizvoda i plaćaju unaprijed kao pretplata na zdravu hranu ali modela ima različitih i svaka grupa sama određuje pravila. Zajedničko je stvaranje kratkog lanca i međusobnog povjerenja između proizvođača i potrošača, vraćanje osobnog odnosa u ekonomiju i povezivanje lokalne zajednice. Time se stvara znatno zdravije životno okruženje od konvencionalnog, konzumerističkog modela u koji nas društvo gura posljednjih godina, ekološka hrana postaje dostupnija, a malim lokalnim proizvođačima omogućen je opstanak i sigurno tržište. (najava)

Na navedenoj radionici oformljena je Grupa solidarne razmjene Čakovec, a članica grupe je i predsjednica udruge Biovrt – u skladu s prirodom i nositeljica OPG-a Silvija Kolar-Fodor, kao potencijalni potrošač/ica i proizvođač/ica grupe. Daljnja komunikacija grupe odvija se preko facebook grupe GSR Čakovec.

O navedenoj radionici i osnivanju Grupe solidarne razmjene snimljeni je i prilog koji je bio objavljen na HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo 29.10.2012. (prilog počinje na 35-toj minuti emisije), pa ga možete pogledati na slijedećem linku ovdje.

gsr Čakovec pozivnica

 

O autorici