Održano predavanje i razmjena sjemenja 16.02.2013. u Varaždinu - Biovrt - u skladu s prirodom

Održano predavanje i razmjena sjemenja 16.02.2013. u Varaždinu

Dana 16.02.2013. godine, u organizaciji varaždinske udruge “Gredica”, u suradnji s međimurskom udrugom “Biovrt – u skladu s prirodom”, održano je predavanje i razmjena sjemenja u prostorijama I. mjesnog odbora u Varaždinu. Predavanje “Tehnike sijanja u kućnoj radinosti i važnost očuvanja sjemenja starinskih vrsta” vodila je Silvija Kolar Fodor iz udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, dok su na razmjeni sjemenja uz već spomenute udruge sudjelovali i eko opg Pereglin, Zlata Nanić, članovi udruge Duga iz Čakovca, pojedinci iz Zagreba, Varaždina i šire okolice.

Na predavanju su bile prezentirane tehnike sjetve i uzgoja presadnica i bilja u kućnoj radinosti i na otvorenom, te je bilo objašnjeno koji su prednosti i nedostaci pojedinih metoda. Osim navedenog, voditeljica je objasnila zašto i kako održati sjeme starinskih sorti voća i povrća, te zašto je to važno za budućnost čovječanstva.

Cijelo predavanje možete pogledati na slijedećem linku:

YOUTUBE VIDEO

Odaziv građana je bio je iznad svih očekivanja. Svih oko stotinu zainteresiranih, nažalost, nije moglo naći svoje mjesto u dvorani, stoga su organizatori, Udruga “Gredica” i Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom”, dogovorili održavanje još jedne radionice, i to u većoj dvorani. Kako je to izgledalo u Varaždinu, možete vidjeti u ovoj “panoramskoj” fotografiji, koja je obuhvatila samo dio okupljenih. U drugoj prostoriji, gdje je bila razmjena sjemenja, bila je također velika gužva.

a3d0dd59d5912ad2f381163312664f94

Radi velikog interesa, nova radionica-predavanje bit će održano za dva tjedna. Osim navedene teme održanog predavanja,” Tehnike sijanja u kućnoj radinosti i važnost očuvanja starinskih vrsta”, na idućem će predavanju i detaljnije biti predstavljene osnove i tehnike biovrtlarenja.

Također, ponovno će biti održana i razmjena sjemenja, kojoj su se odazvali članovi raznih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz ovih krajeva, koji raspolažu sjemenjem autohtonih domaćih sorti. Pozvani su svi zainteresirani koji žele svoje sjeme razmijeniti, ili kupiti sjeme starih sorti.

O točnom terminu i lokaciji održavanja radionice pravovremeno ćemo obavijestiti javnost.

Navedeno predavanje i razmjena sjemenja nastavak je uspješne suradnje Udruge Gredica i udruge Biovrt koja je započela prošle 2012. godine.

Više o udruzi za promicanje održivog načina življenja “Gredica” saznajte na slijedećem linku:

http://gredica.wordpress.com/

Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” je nevladina i neprofitna organizacija koja radi na promicanju i edukaciji o životu u skladu s prirodom, podizanju svijesti o održivom razvoju, promicanju očuvanja biološke raznolikosti, te na promicanju ekološke i organske proizvodnje namirnica i svih biljaka općenito.

 

O autorici