Održane 3 volonterske akcije u sklopu projekta "Školska banka sjemena za budućnost" - Biovrt - u skladu s prirodom

Projekti Silvija Kolar-Fodor 16. svibnja 2022.

Održane 3 volonterske akcije u sklopu projekta “Školska banka sjemena za budućnost”

30.04.22. VOLONTERSKA AKCIJA U PŠ NOVO SELO ROK

U subotu 30.04., u sklopu projekta „Školska banka sjemena za budućnost“, udruga Biovrt je zajedno s partnerskom školom na projektu – Područnom školom Novo Selo Rok organizirala volontersku radnu akciju. Zajedno s školskim osobljem Područne škole N.S.Rok, učenicima i njihovim obiteljima uredili smo postojeći školski vrt i voćnjak te uredili prostor oko nove učionice na otvorenom.

U školski smo voćnjak posadili nove stupaste i patuljaste jabuke, pa tako još više povećali raznolikost voća u našem školskom voćnjaku, a ispod voćaka smo napravili nove gredice na koje smo presadili vrtne jagode. Posadili smo i dodatno ukrasno grmlje u našu živicu za korisne kukce i ptice, dok smo postojeću obrezali i oplijevili. Nedavno je školsko dvorište bogatije i za učionicu na otvorenom, a u subotu su volonteri oko učionice navozili i poravnali zemlju te ju tako pripremili za izvođenje nastave na otvorenom.

Više fotografija: https://www.biovrt.com/galerija/ps-novo-selo-rok-volonterska-akcija-30-04-22-projekt-skolska-banka-sjemena-za-buducnost/

10.05.22. VOLONTERSKA AKCIJA U OŠ VRATIŠINEC

U utorak 10.05., u sklopu projekta „Školska banka sjemena za budućnost“, udruga Biovrt je zajedno s partnerskom školom na projektu – Osnovnom školom D. Vinka Žganca Vratišinec organizirala volontersku radnu akciju. Zajedno s školskim osobljem, učenicima i njihovim obiteljima uredili smo postojeći školski vrt i voćnjak te posadili živicu za korisne kukce i ptice.

U školski smo voćnjak posadili nove stupaste i patuljaste jabuke, pa tako još više povećali raznolikost voća u našem školskom voćnjaku. U dijelu školskog dvorišta posadili smo mnoštvo različitog ukrasnog grmlja i tako kreirali živicu za korisne kukce i ptice. Ova živica cvast će tijekom cijele sezone, neko grmlje imat će i bobice, pa će tako osigurati hranu i pomoći u preživljavanju brojnim korisnim kukcima i pticama. Uz već postojeće sadržaje – školski vrt, hotel za korisne kukce i mali voćnjak, ova živica još je jedan edukativni element u školi koji će educirati učenike škole o očuvanju bioraznolikosti.

Naš je školski vrt bogatiji za nekoliko sorti povrća, a koje smo dobili od obitelji učenika na čuvanje u našem školskom vrtu. Sve to smo posadili u našem školskom vrtu.

Više fotografija: https://www.biovrt.com/galerija/os-vratisinec-volonterska-akcija-10-05-22-projekt-skolska-banka-sjemena-za-buducnost/

 

14.05.22. VOLONTERSKA AKCIJA U BIOVRTU

U subotu smo održali volontersku akciju u sklopu projekta “Školska banka sjemena za budućnost” .
U dobrom društvu volontera pripremili smo gredice za sjetvu i održavanje starinskih sorti u Biovrtu, pripremili sijeno i novi prostor za sadnju.
Nakon ručka održali smo i razmjenu presadnica, a druženje se je nastavilo prilično dugo. Kako i ne bi, kad su se okupili prekrasni ljudi s mnogo zajedničkih interesa i tema za razgovor, a vrijeme nam je preletjelo jako brzo.

Više fotografija: https://www.biovrt.com/galerija/volonterska-akcija-u-biovrtu-14-05-22-projekt-skolska-banka-sjemena-za-buducnost/

Hvala svima na zajedničkom druženju i stvaranju, školski vrtovi i ostali sadržaj u okolišu škola koji smo svi zajedno napravili stoje na ponos cijele lokalne zajednice, a edukativni sadržaji koje stvaramo u njima odgajati će o životu u skladu s prirodom i ove i buduće generacije škole.

Svi su volonteri dobili na poklon majicu projekta i sjeme iz Biovrta, a ovime vam svima želimo još jednom od srca zahvaliti na pomoći i angažmanu.

O autorici