Održana predavanja 07.02. i 09.02.2013. - Biovrt - u skladu s prirodom

Održana predavanja 07.02. i 09.02.2013.

U sklopu udruge Biovrt – u skladu s prirodom u mjesecu veljači najavljena su brojna događanja. Tako su prošli tjedan bila održana 2 predavanja koja je održala predsjednica udruge Silvija Kolar-Fodor.

Prvo predavanje, na temu “Kako i(i zašto) imati svoj biovrt” bilo je održano u četvrtak, 07.02.2013. godine, na predavanjima o načinima proizvodnje zdrave hrane, u organizaciji Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa i Grupe solidarne razmjene Čakovec, koje je Silvija Kolar-Fodor članica. Na njemu je predavačica objasnila sve osnovne pretpostavke biovrtlarenja te razloge zašto bi trebali uzgajati vlastitu zdravu hranu. Osim predavanja o biovrtlarstvu, bila su održana i predavanja o uzgoju shitaki gljivama, te o akvaponičkim sustavima. Navedena predavanja imala su veliki interes javnosti, tako da je na njima sudjelovalo više od 70 ljudi i dvorana je bila prepuna.

Snimku predavanja Silvije Kolar-Fodor “Kako (i zašto) imati vlastiti biovrt” možete pogledati OVDJE.

Dana 09. veljače 2013. godine, u terminu od 18:00-19:30 sati održano je predavanje “Tehnike sijanja u kućnoj radinosti i važnost očuvanja sjemenja starinskih vrsta” u prostorijama Centra Smart Vision u Nedelišću (mjestu između Varaždina i Čakovca).

Pred više od 30 zaljubljenika u prirodu i vrtlarenje, predavačica Silvija Kolar-Fodor prezentirala je načine sjetve u kućnoj radinosti, koju vrstu zemlje i kakve posudice za sjetvu odabrati, kako pravilno posijati sjeme te kako njegovati presadnice. Osim navedenoga, sudionici su bili upoznati i s alternativnim načinima sjetve, te s osnovama fenologije i kako se ona primjenjuje u određivanju pogodnog razdoblja za sjetvu na vrtu.

Predavačica je dotakla i teme važnosti očuvanja starinskih sorti voća i povrća, te upozorila kako i zašto se ubrzano gubi biološka raznolikost vrsta koje se uzgajaju na vrtovima, te kako to možemo spriječiti.

Snimku s ovog predavanja možete pogledati OVDJE.

predavanje 09.02.2013 3predavanje 09.02.2013 2
Daljnje aktivnosti udruge i tekstove o biovrtlarstvu možete redovno pratiti na ovim stranicama.

Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” je nevladina i neprofitna organizacija koja radi na promicanju i edukaciji o životu u skladu s prirodom, podizanju svijesti o održivom razvoju, promicanju očuvanja biološke raznolikosti, te na promicanju ekološke i organske proizvodnje namirnica i svih biljaka općenito.

 

O autorici