Očuvajmo biorazzznolikost - Biovrt - u skladu s prirodom

Očuvajmo biorazzznolikost

Projekt “Očuvajmo biorazzznolikost” traje od 01.01.2017.-31.10.2017. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Osnovnom školom Gornji Mihaljevec. Projekt se provodi na području cijele RH.

Projekt financira udruga Biovrt – u skladu s prirodom, a financijski ga podržava i Grad Čakovec u iznosu 5,000,00 kn i Međimurska županija u iznosu od 5.000,00 kn.
U sklopu programa provodimo i građansku inicijativu “Školski hoteli za kukce” koju financira Zaklada Zamah u iznosu od 10,000,00 kn (VIŠE).

Opći cilj projekta je očuvanje bioraznolikosti, a ponajprije ugroženih korisnih kukaca i ptica u našoj okolici. Cilj ostvarujemo podizanjem svijesti o štetnosti pesticida za korisne kukce i ptice kroz inovativna i konkretna rješenja kako pomoći ugroženim vrstama osiguravajući im vodu, stanište i hranu.

Istraživanja diljem svijeta pokazuju nam zabrinjavajuće podatke – pticama, pčelama, leptirima i brojnim korisnim oprašivačima opasno prijeti izumiranje. U Europi je 9 % populacije pčela i vrsta leptira pred izumiranjem, a ugroženo 37% populacija pčela i 31% populacije leptira (Izvor: Međuvladina platforma o bioraznolikosti i servisima ekosistema (IPBES).) Razlozi tome su mnogobrojni, a znanstvenici najviše ističu upotrebu pesticida, gubitak staništa, zagađenje, invazivne vrste, patogene i klimatske promjene.  Čovjek bi trebao biti i više nego zabrinut jer o njima ovisi puno naših izvora hrane, time i naš opstanak. Mnogi nisu svjesni stvarne štetnosti pesticida. Međutim, ono što šteti nametnicima, šteti i svim korisnim kukcima koji se tamo zateknu. Stoga pčelarske udruge diljem svijeta provode akcije osvještavanja voćara da se barem u vrijeme cvatnje suzdrže od prskanja i tako ne otruju pčele, zahvaljujući kojima su urodi veći. Trećina ukupnih usjeva ovisi upravo o pčelama i bez njih bi nam jelovnik bio znatno siromašniji. U dijelovima Kine npr., uslijed prevelike upotrebe pesticida, zagađenja i ostalih faktora, populacije pčela su se toliko drastično smanjile da ljudi moraju ručno oprašivati voćke kistovima. Ne želimo da se to dogodi i kod nas.

Koliko god se činilo crno, još uvijek ima šanse da preokrenemo one negativne trendove i svi mi možemo direktno doprinijeti tome na više načina: prestankom korištenja opasnih pesticida i korištenjem sredstava koje su ekološki prihvatljivija, ili još konkretnije što možemo učiniti svi: osigurati staništa (živice, grmlje, livade, hoteli za kukca…), saditi cvijeće koje cvate cijele sezone.

Svim pomno aktivnostima u sklopu projekta (proljetna predavanja u 22 mjesta diljem RH (VIŠE), podjelom preko 1000 poklon paketića sjemenja iz biovrta za korisne kukce i ptice (VIŠE), fotografskim nagradnim natječajom “Cvijeće u mom povrtnjaku” (VIŠE) edukativnim videom i brošurom, edukativnim člancima u lokalnim novinama, na web stranici www.biovrt.com i Blogosferi Večernjeg lista te postavljanjem 2 hotela za korisne kukce u 2 međimurske osnovne škole) ciljano educiramo i podižemo svijest i lokalne zajednice i opće javnosti diljem RH i šire.

Pogledajte edukativni video “Korisni kukci u našem vrtu”

 

O autorici