Novi edukativni sadržaji o očuvanju bioraznolikosti u OŠ Vratišinec i OŠ Gornji Mihaljevec - Biovrt - u skladu s prirodom

Projekti Silvija Kolar-Fodor 31. kolovoza 2023.

Novi edukativni sadržaji o očuvanju bioraznolikosti u OŠ Vratišinec i OŠ Gornji Mihaljevec

Udruga Biovrt danas završava projekt „Školska banka sjemena za budućnost” u sklopu kojeg smo uz redovne nastavne biovrtlarske aktivnosti u  OŠ Vratišinec i OŠ Gornji Mihaljevec proveli brojne edukativne aktivnosti i postavili sadržaj u školska dvorišta kojima pomažemo očuvanju bioraznolikosti.

Kroz Edukacijski program na 6 predavanja sudjelovalo je 114 učenika obje škole, a na 10 vrtlarskih radionica i 4 terenskih edukacija sudjelovalo je 40 učenika koji su se  educirali o vrtlarenju, bioraznolikosti i zaštiti okoliša. Održali smo i 4 volonterske akcije na kojima je sudjelovalo preko 120 volontera te ostvareno preko 200 volonterskih sati. U obje škole postavili smo nove kućice za ptice, ježeve i šišmiše, pojilice i hranilice za ptice.


Uveli smo učenike u zaboravljen svijet baštine naše lokalne zajednice, povezujući djecu, učitelje, roditelje, volontere i mještane u zajednicu koja zajedno uči i unapređuje kvalitetu svog života. Osim u školskim vrtovima svake škole, učenike smo educirali i na terenskoj nastavi. Učili su o očuvanju bioraznolikosti u arboretumu Opeka u Vinici te na imanju Biovrt Silvije Kolar-Fodor.

Održali smo međusobne posjete škola, gdje su razmijenili znanja i dobre prakse koje rade na očuvanju prirode i bioraznolikosti.

Organizirali smo i terensku edukaciju na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima). To je bila odlična prilika da učenici nauče više o ekološkoj proizvodnji hrane te blagodati i važnosti raznolikog konzumiranja za naše zdravlje.

Ove smo godine posjetili: OPG Branka Kenjereš iz Turčišća, OPG Hunjadi iz Svete Marije i OPG Malek Križanec iz Preloga.

Silvija Kolar-Fodor je na završnim konferencijama  predstavila aktivnosti projekta, novu edukativnu brošuru „Očuvajmo bioraznolikost – svi smo dio rješenja“, te ju podijelila svim sudionicima događaja zajedno s poklon paketićom sjemenja iz Biovrta. Time širimo sjeme i u lokalne zajednice i potičemo zajednicu na uzgoj hrane i očuvanje bioraznolikosti.

Udruga Biovrt je u sklopu projekta kreirala i edukativne alate: edukativnu društvenu puzzle igru „Upoznajmo pomagače u vrtu“ gdje će učenici uz igru naučiti više o korisnim organizmima oko nas. Silvija Kolar-Fodor napisala je i edukativnu brošuru „Očuvajmo bioraznolikost – svi smo dio rješenja“. Ovi trajni edukacijski alati obogatit će školski kurikulum učenjem na zabavan način generacijama učenika osnovnih škola u Međimurju i šire.

Da bi potaknuli i inspirirali druge na postavljanje ovakvog sadržaja u škole, zajedno s javnom ustanovom Međimurska priroda i njihovim stručnim timom snimili smo edukativni video kako ispravno postaviti kućice za ptice, ježeve i šišmiše.
Pozivamo i vas da ga pogledate edukativni video na slijedećoj poveznici:

 

U sklopu projekta kreirali smo i edukativni video o očuvanju bioraznolikosti te smo ga premijerno prikazali na konferencijama. Pozivamo i vas da ga pogledate na slijedećem linku:

 

 

Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu! Ovakvim projektima s trajnim edukativnim alatima i s puno praktičnih znanja stvaramo nove osviještene generacije koji će moći i sami napraviti velike primjene u društvu!

 

 

Projekt “Očuvajmo bioraznolikost u školskom vrtu” traje od 13.10.2022.-31.08.2023. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s Osnovnom školom Dr. Vinka Žganca Vratišinec i Osnovnom školom Gornji Mihaljevec. Projekt financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Čakovec i Međimurska županija.

 

  

O autorici