Najbolje rane jabuke - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 5. srpnja 2022.

Najbolje rane jabuke

Počelo je vrijeme obilja u voćnjacima. Krajem lipnja počinju dozrijevati najranije vrste marelica, krušaka i jabuka u mojim voćnjacima. Dvije vrste jabuka posebno obožavam i preporučujem ih za svaki obiteljski voćnjak, a to su Starkova rana (Stark earliest) i Bjeličnik. Ovo su starinske i otporne vrste koje ne trebaju nikakva prskanja, a rađaju obilno i rano. Cvatu rano i međusobno su si dobri oprašivači.

Obje vrste počele su zoriti kod mene krajem lipnja. Vrhunac dozrijevanja većinom im je sredinom srpnja.

Starkova rana je starinska crvena jabuka  porijeklom iz SAD, u Europi je od 1944. godine. Kada je jako rodna ima puno manjih plodova, a kad je neki normalni rod, plodovi narastu srednje veličine. Plod je crveno-bijele boje, nerijetko prugasti,  meso bjelkasto s crvenilom ispod pokožice. Sočna je i aromatična, a najbolja upravo kad dozori. Ako prezreli, postaje preslatka i brašnasta. Ako ju uberete u pravo vrijeme, izuzetno je aromatična, kiselo-slatkastog mesa. Stajanjem nakon berbe isto tako prezori i počne pucati, ovo je jabuka koja se mora jesti kako dozrijeva. Trajanje joj možete produžiti držanjem u hladnjaku.

Bjeličnik je stara otporna sorta jabuke, čiji su plodovi kad dozori kako i sam naziv govori bjelkasti. Plodovi su srednje krupni sa zelenkastom do blijedo žućkastom kožicom. Meso je svijetlo bijele boje, osvježavajuće slatko-kiselkastog okusa. Plodovi su okruglasti, prema čaški mrvicu suženi, srednje veličine.  Kad prezori plodovi pucaju. Kad dozrijeva zreli plodovi sami otpadaju sa stabla.

Ovih dana svaki dan sa svoje 2 voćke skupim po pola košare plodova – a oba stabla posadila sam 2012, cijepljene na srednje bujnu podlogu. Ove godine posebno su rodne, pa prema svim karakteristikama definitivno rane sorte jabuka koje preporučujem za svaki obiteljski voćnjak.

O autorici