Mislite na budućnost. Posadite voćku! - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 4. studenoga 2021.

Mislite na budućnost. Posadite voćku!

Jedna stara kineska poslovnica glasi:

“Ako razmišljate godinu dana unaprijed, posijte sjeme.
ako razmišljate deset godina unaprijed, posadite drvo.”

Ja ću na to dodati – posadite voćku! Ona će donijeti obilje i vama, ali i vašoj djeci i vašim unucima.

Najbolji trenutak za sadnju voćke bio je pred 5 godina. Nema veze ako ste to propustili, drugi najbolji trenutak je danas. Vlastiti voćnjak i zdravo organsko voće pravo je bogatstvo za cijelu obitelj.

Stoga gdje god imate mjesta, posadite voćku i time pametno uložite u budućnost.
A za nekoliko godina, čeka vas obilje. I pravi ponos na ono što ste stvorili.
Nemojte to propustiti.

Upravo sada je idealno vrijeme za sadnju. U rasadnicima i vrtnim centrima možete pronaći veliki izbor voćaka i bobičastog grmlja. Veselim me što je ponudi domaćih rasadnika sve više starinskih i otpornih sorti koje biram za svoje voćnjake. Takve sorte nije potrebno tretirati kemijskim sredstvima, a to je ono što i trebamo za obiteljske voćnjake – uzgoj zdravog netretiranog voća.

Za one koji nemaju puno prostora idealno je bobičasto voće, poput ribiza, borovnica (američkih, sibirskih ili pak mongolskih), malina, kupina… A u novije vrijeme imate u ponudi patuljaste i stupaste voćke, koje ne zauzimaju puno prostora i mogu se čak uzgajati u teglama na terasama i balkonima. Za one koji imaju veće okućnice, ili pak nešto zemlje, imaju prekrasnu mogućnost za zasaditi raznoliki voćnjak ili šumski vrt, u kojem mogu uzgojiti puno različitog voća. Uzgoj voća oduzima puno manje vremena od uzgoja povrća na vrtovima, a svake godine daje vam sve više plodova.

A ako pak sadite šumski vrt, to je oblik uzgoja voćaka i ostalih trajnica gdje je svake godine sve manje posla, i za 15 godina jedini posao vam ostaje berba plodova ako sve dobro isplanirate i posadite. Zvuči odlično, zar ne?

Voćke sadimo nakon što one krenu u fazu mirovanja nakon prvih mrazeva i možemo ih saditi sve dok tlo nije smrznuto. Osobno dajem prednost jesenskoj sadnji pred onom proljetnom, jer se voćke posađene na jesen preko zime ukorjenjuju, dok one posađene na proljeće odmah kreću s vegetacijom, te se ukorjenjuju tek iduće zime. Time su podložnije štetnim utjecajima vremenskih ekstrema te sezone, pogotovo mogućoj suši. Također, one posađene na jesen tijekom zime zalijevaju padaline koje su obilnije zimi, dok na proljeće često znaju nastupiti suše, pa to onda zahtijeva zalijevanje i veću brigu ako ste sadili voćke na proljeće.

A da bi vama pomogla u planiranju i sadnji vašeg voćnjaka – na vaše traženje dostupne su dvije nove online edukacije: “Kako kreirati šumski vrt” i “Planiranje, sadnja i održavanje voćnjaka”. U njima ćete dobiti sva potrebna znanja za kreiranja vašeg samoodrživog malog raja u kojem ćete svake godine imati sve manje posla – a sve više obilja.

Više o tome pogledajte na poveznici: https://www.biovrt.com/nove-online-edukacije-o-kreiranju-vocnjaka-i-sumskog-vrta/  i u mom novom videu:

O autorici