Listopad 2016 – mraz i berbe - Biovrt - u skladu s prirodom

Dnevnik radova Silvija Kolar-Fodor 10. prosinca 2016.

Listopad 2016 – mraz i berbe

Ove godine jesen i prvi mrazevi nastupili su rano, već početkom listopada. Jako me žalosti što je tako brzo sva prekrasna raskoš u samo jednom danu bila izbrisana. Ovu jesen ću pamtiti i po hladnijem vremenu, puno kiše – ali i po puuuuno graha, baš je obilno rodio ove godine i jako sam dugo bila u berbi graha.

04.10.2016.
U subotu 01.10. sam imala završne berbe pred kišu koju su najavljivali u nedjelju, pa sam tako pobrala dosta sjemenja i suhog graha. Naravno da nisam sve pobrala, ali kaj jesam, dobro da jesam 😀
Kiša je po prognozi počela i to je bio početak zahlađenja… koje je danas pošteno nastupilo. Poslijepodne je padalo malo kiše, ali onda se je digao sjeverni vjetar i počeo mi bacati tegle s hibiskusima na sjevernoj terasi… pa sam brzinski sve hibiskuse unosila unutra, da slučajno ne smrznu. Dobro vele da nema zime dok ne zapuše sjeverni vjetar, baš je brrrr.. a još toliko toga za napraviti… uh, valjda bude bolje uskoro.

01102016 tomatillo  01102016 visoki grah

07.10.2016.
Baš je zima ovih dana 🙁 Danas sam malo brala papriku, jedva sam čekala da odem unutra radi hladnoće 🙁
Danas sam raskrčavala nered pod nadstrešnicom, imala sam hrpu kutija sa skupljenim i nepočišćenim sjemenjem, između ostalog 2 velika kutije sjemenja salate za ispuhati (da se sjeme očisti od mekinja). Kad eto veselja – u jednoj kutiji su se nastanila 2 mišeka i usput grickali krumpir kiflice koji je pored i kanti. A inače metar dalje je košara gdje spava Pluto… Miševe sam pustila iz kutije da pobjegnu među cvijeće na međi sa susjedom, a salatu sam probala ispuhati… joj kako je sjeme smrdjelo po miševima, bilo je sve puno mišjeg izmeta… i tak sam na kraju svo to sjeme pobacala po jednoj gredici na vrtu, nema to smisla spremati, radi se o miksu starinske salate koju sam srećom jedan dio već spremila, pa imam sjeme.. a ovo ako sve izraste što sam pobacala, jao si ga meni 😀

09.10.2016.
Jučer je kod mene bio prvi mraz, uzeo je svoj danak: mahune uništene, paprike i peruanske jagode prilično, cinije, dalije… Doduše, u džunglastom dijelu vrta je dio cvijeća i peruanskih jagoda ostao znatno manje oštećeni od mraza od onih koje su bile direktno izložene – što mi je dobra lekcija za ubuduće. Ne bi mi bilo toliko žao da ne gledam sad prognozu za idući vikend i vidim da će zatopliti do 19 stupnjeva 🙁 Tako to često biva, prvo mraz na početku listopada uništi najosjetljivije bilje i izbriše prekrasnu cvjetnu raskoš, a onda bude prekrasno vrijeme.
Svako zlo ipak za neko dobro – počela sam jučer vaditi dalije koja su bile prilično ofurene i dobro da me je mraz natjerao na to – voluharice su neke prilično požderale i da to nisam napravila ovih dana sve bi uništile, ovako je sve vjerojatno spašeno – mada je od nekih vrsti ostalo samo po par cijelih gomoljčića.

08102016 prvi mraz unistio mahunarke  08102016 cinija ofurena mrazom

10.10.2016.
Kiša, kiša, baš ga pada. U nedjelju sam opet brala grah, pa samo ga ima i ima… puno sam ga u kukuruzu nabrala… navečer se bavim opet čišćenjem graha.

13.10.2016.
U srijedu 12.10. sam krenula u berbe, jer kako su prognoze kazale, opet bi mogao biti mraz. Pobrala sam moje šefe i lagenlarie, vidi se na njima kako ih je okrznuo prvi mraz, ali nadam se da će ipak još jedno vrijeme trajati, mislim ih objesiti pod nadstrešnicu. Gomolje dalija sam odvezla k tetama na štagalj; u podrumu kod njih čekamo da vino zavrije pa ne ulazimo da ne rashladimo podrum, poslije ću ih spremiti u njihov podrum.
Jučer u noći sam izašla oko 1 van pred spavanje, točno je bilo kao da će biti mraz, pa sam dio osjetljivijeg cvijeća premještala pod nadstrešnicu 🙂 Limun sam prekrila plahtom, dobro da jesam, bilo je 0 stupnja i strugali smo staklo auta ujutro.
Danas sam opet brala grah, ima još 🙂

09102016 zavrsne berbe  12102016 tikve sef

16.10.2016.
U petak sam pobrala pola kukuruza kojeg imam posađeno u 2 reda uzduž vrta br 2 i grah u tom kukuruzu, još ga ima puno. Kukuruz nije baš nešto rodio, a s obzirom na neokopavanje i nebrigu nije niti loše 😀 Tijekom ljeta u veliki dio tog vrta nisam niti kročila nakon sjetve, nego sad istražujem kakve sam ja to sve grahe tamo imala posađeno nakon berbe 😀
Pobrala sam i dio sjemenja cvijeća i začinskoga bilja, te još jedne ljiljane presadila u veliku teglu, ovaj puta bijeli madona ljiljan, na njihovo mjesto posadila rumeniku koju mi je sestra donijela jer je imala viška.
Danas sam povadila ostatak dalija, još 1 tačke gomolja :D. S jednim sam se grmom baš namučila, unutra su mravi napravili mravinjak, pa sam ga podijelila i čistila da mravi odu van, da ih ne odnosim od doma… i nikako da ih sve protjeram, dio gomolja sam sad ostavila tamo na gredici, valjda će otići preko noći. Povadila sam i kane, tigridiju i acidantheru, te sam taman mislila da sam gotova s lukovicama i gomoljima, kad sam se sjetila da još moram povaditi i peruanske noćurke, to mi je još ostalo.

14102016 zavrsne berbe  16102016 tacke gomolja dalija

24.10.2016.
Prošli mi je ponedjeljak mama pomogla posaditi veliki dio češnjaka, a danas sam ja dovršila, zapravo skoro, još mi je samo 1 vrsta ostala. Posađena je točno jedna uzdužna gredica, čini mi se još manje nego prošle godine.
Kako je sredina prošlog tjedna bila kišna, bila je mala pauza u radovima. U subotu sam počela s rošadama po vrtu, presadila sam s vrta br 2 crni korijen na biovrt, a muškatnu kadulju, svilenicu, krasuljicu i klinčiće na dio koji nebumo tanjurali. Bolje sve sad na jesen presaditi, nego da se muči na proljeće.
Također sam kupila još 7 slabobujnih jabuka i 1 marelicu, sad sam ih samo utrapila. Kupila sam kante u koje budem posadila jabuke, idu na slobodna mjesta u susjedin vinograd. Sad čekam muža da izbuši kante, to je moj prošlogodišnji patent kod slabobujnih vrsti za voluharice.
U nedjelju je bila manija gnojenja 😀 Dobila sam od firme Homeogarden njihove proizvode na testiranje, između ostaloga posebno organsko gnojivo za jagode, pa gnojivo za borovnice, pa sam krenula u testiranje 😀 Po jagodama sam samo pobacala gnojivo, a borovnice sam sve otkopala, utvrdila da su mi se 2 posušile, pa neke druge s lošije pozicije presadila na to mjesto, po gnojila i zatrpala zemlju. Većinu tih borovnica sam kupila i posadila prošle jeseni, kako sam ih posadila tak su stale – neke se čak i malo posušile. Sad su dobro pognojene, gnojivo je baš za biljke koje vole kiselije tlo, pa da vidimo hoće li biti razlike. Još budem kasnije po malčirala oko njih, imam nešto piljevine i borovih iglica, za održavanje kiselosti – mada je tlo u šumskom vrtu već kiselo – vidim po plavim hortenzijama. Po gnojila sam ostatkom gnojiva i hortenzije, to je i za njih jer i one vole kiselo.
Danas se je sve konačno dobro posušilo, pa sam nastavila berbu sjemenja – amaranti – konačno nakon nekoliko godine bude dosta sjemenja amaranta tricolor, sad jedva da sam ga održavala, pa crveni i plavi slak, salvia horminium, godecija, kadifice, cosmos, puuuno cinija – njima je bilo malo premokro – neke su sjemenke u glavici čak i proklijale, pijetlove krijeste, euphorbia marginata (jedva održala vrstu s jednom jedinom biljčicom , jee, uspjeh).. Sve se suši u kući, nije još gotovo, ali kako ću stići ću pročešljati vrt.
Još me čeka malčiranje češnjaka prvo pepelom, onda grabljanje susjedine livade i to na češnjak, presaditi zimsku salatu, posaditi luk srebrenac, preostali češnjak posaditi, izvaditi peruanski noćurak, pobrati ostatak graha i kukuruza… i ja bi to sve htjela napraviti sutra prije kiše… ha, ha , misija nemoguća ;P

23102016 gnojenje jagoda i borovnica 2  23102016 gnojenje jagoda i borovnica 3

25.10.2016.
Danas sam dobro iskoristila dan. Nisam doduše sve napravila kaj bi htjela, a i lista popisa poslova mi se samo povećava kako sam ju počela pisati 😀 Ali sam zato danas napravila do kraja gredice i posadila preostali češnjak i luk srebrenac. Izvadila sam peruanske noćurke, a našla sam na biovrtu i 2 gredice s krastavcima za sjeme, i to sam pobrala, kao i sjeme ukrasne trave, izopa, potentille, dragoljuba…

23102016 66  25102016 sadnja luka 1

Po grabljala sam susjedinu livadu i dovezla si tačkama malč doma, kraj gredice s češnjakom – ali pokraj, jer prvo ide pepeo. Sin mi je pomagao s tovarenjem prvih 2 tački i vožnji, onda je odustao, sjeo na jedan kup sijena i tamanio mladi grašak 😀 Bitno da sam to napravila prije kiše, sad nema veze kaj budu kupi trave mokri, glavno da je po grabljano.
Iza nadstrešnice kraj garaže sam skinula sloj morta/betona koji je ostao uz zid-rub gredice nakon što su zidari zazidali zid i po žbukali ga. Grozno su utabali zemlju, to sam sve malo prekopala, a u nastavku već postojećih hortenzije sam posadila zadnju, pinky-winky, koju sam na proljeće izvadila iz šumskog vrta jer je tamo bilo presušno. Hrastolika mi se je hortenzija nažalost posušila, predugo je bila u kanti bez rupa na dnu prije presađivanja 🙁
Izvadila sam i lukovice narcisa oko sanduka za gliste – one koje su mi na proljeće predugo bile pod balama sijena koje su štitile gliste zimi – dio sam posadila malo dalje pod jabuku, dio je u kanti na čekanju. I kako su prognoze najavile, vani sve trešti od kiše. Sutra valjda prisilni odmor od vrta.

26.10.2016.
Puno je kiše napadalo, treštalo je cijelu noć, čak sam se i iznenadila što šumski vrt nije bio poplavljeni.
Kako je danas blato, nisam puno radila, ali sam ipak posadila lukovice – narcise koje sam jučer izvadila i one koje sam imala na čekanju od zadnje kupovine – narcise 2 pakiranja, šafrani, ciklame, ukrasni luk – sve sam strpala iza garaže gdje sam jučer posadila hortenziju, te sam presadila tu i polygonatum, brunneru jack frost, končaru i podijelila sam kukurijek pa dio posadila – sve što čeka privremeno posađeno pod jabukom, a izvađeno je ljeti radi građevinskih radova. Nevjerojatno kako brzo mogu popuniti novu gredicu koja prije nije ni postojala – uvijek mi kronično fali mjesta 😀

28.10.2016.
Jučer sam pospremila sav krumpir kod teta susjeda u podrum, tj kako je u podrumu još pretoplo, u garažu do samog podruma. Pospremila sam i dalije, kane i ostale lukovice u podrum, kao i noćurke koje sam nedavno izvadila. Povadila sam i stavila sušiti dosta sjemenja krastavaca i tikvi.
Danas sam pobrala crnu soju, bijeli lupinus, te još dio kukuruza i graha. Posadila sam zadnji paket gomolja anemona, to je valjda to od manije kupovanja ove jeseni, prošlo je bezbolno 😀 I to sam zato što nikako da nabasam na lukovice u Hoferu, inače bi bilo više 😀

30.10.2016.
Danas sam pobrala do kraja grah i kukuruz, jeeee 🙂 Sad se imam čime baviti par večeri, jer sam za zadnje pobrala 2 kante graha.

31.10.2016.
Danas sam malo brala sjeme, nosila kolce za grah i rajčice doma s vrta, malo vadila busenje i piriku na biovrtu, presadila ljubičastu poslušnicu koja mi je stagnirala ispred kuće u džungli na 2 mjesta, oplijevila jedan dio uz među sa susjedom i našla biljke ispod ukrasnih trava koje je polegnuo Plutek spavajući na njima… sve pomalo a ništ konkretno, brzo je noć i hladno.

Tijekom listopada u prvi su plan došle kupusnjače, bile su prekrasne u kombinaciji s kadificama prije nego ih je mraz uništio:

01102016 kupusnjace 1  01102016 kupusnjace 3

cvao je grašak i brala sam ga jedno vrijeme, konačno je počela ozbiljno roditi i brokula, koja voli hladnije vrijeme

01102016 grasak 1  01102016 brokula 2

cosmos i malovica bili su prekrasni prije jačih mrazeva

07102016 cosmos 1  01102016 malovica

Tijekom listopada sam uživala u prekrasnim bojama lišća:

27102016 pogled na biovrt s balkona  21102016 lisce boje jeseni 2

Dozorili su i patlidžani striped toga, a evo i mene u završnim radovima na vrtu među posljednjim amarantima:

09102016 patlidzan striped toga 1  23102016 79

 

I još više fotografija možete pogledati u fotogaleriji za listopad 2016 na sljedećem linku:

https://www.biovrt.com/galerija/listopad-2016/

 

 

O autorici