Lipanj 2017 - suša i nevrijeme - Biovrt - u skladu s prirodom

Lipanj 2017 – suša i nevrijeme

04.06.2017.
Na vrtu sam radi vrućina čekala kišu za sjetvu, onda više nisam mogla izdržati jer nisam još posijala – tako da sam sijala u petak tako da sam prvo napravila redove, pa zatim zalijala unutra, pa posijala sjeme i zagrnula zemlju.
I onda konačno, u noći s petka na subotu je pala obilna kiša – ispraznila sam prije kiše sva 3 spremnika vode, taman ih je sad kiša napunila 🙂
U subotu je bila biovrtna volonterska akcija, iskoristili smo blato za rasađivanja kadifica i nevena posvud po biovrtu, plijevljenje kupusnjača, te slaka diljem biovrta, skupljanje zlatica.. i na kraju, grabljanje sijena za malč. Najbolji dio dana je bio voziti se doma na kolima punim sijena 🙂 (VIŠE)

Procvali su makovi, berem kamilicu… baš mi miriši soba po suhoj kamilici 🙂 (VIŠE)

A danas sam konačno pošteno sijala cvijeće po biovrtu 2, malo i po biovrtu 1 – posijala sam puno toga. Također sam oplijevila ruže uz ogradu na tetinom gruntu, tamo presadila ukrasni slak uz ogradu da prekrije čim prije sve to jer se sve s ceste vidi na vrtove, pa posijala sljez, te presadila kadifice i nevene sve u red.
I opet navečer nevrijeme, spuštala sam tegle s tropskim hibiskusima sa zida na tlo terase da sve ne popada od jakog vjetra, palo je i danas obilno kiše… Primijetila sam da je rani češnjak zreli, sad čekam par dana da se prosuši tlo i krećem u berbu 🙂

06.06.2017.
Nastavljam sa sjetvama po vrtu, skoro sam pri kraju s cvijećem i začinskim, onda se vraćam na dosijavanje kaj nije niklo. Opet je danas palo malo kiše i sad po prognozi bude opet padalo. Naravno, korov raste kao lud 😀
Osim toga, konačno počinje obilje bobičastog voća. Iako sam mislila da će biti puno manje ribiza, ipak na kraju ima dosta 🙂 I konačno su pošteno počele jagode, danas sam osim u usta nabrala prvu zdjelu vrtnih jagoda (a kod sestre na bregu smo već tjednima jeli i kod nje su gotove – koja razlika). I konačno posvud šumske jagode 🙂
Ove godine imamo i dosta krušvice koju zobamo s nogu, ali i jagode kitnjače su dobro rodile – ja stvarno ne znam u čemu je tajna s njima da imaju plodove – jer ponekih godina je jako slabo. A kako su tek mirisne i fine <3  (VIŠE)

13.06.2017.
Završeno je sijanje i dosijavanje, a danas sam posadila i veliki dio krastavaca i tikvica koje sam posijala u teglice. Ovo ću svakako raditi svake godine jer na vrtu radi suše ili nije sve niknulo, ili je dosta kasno niknulo pa sve sporije ide… trebala sam lubenice tako sijati pa nisam, neke su tek nedavno nikle… ugl – sad sigurno znam za iduću godinu.
Krajem prošlog tjedna sam konačno presadila i većinu cvijeća kaj sam mislila, te oko svakog spremnika postavila po 2 tegle i unutra posijala/presadila ukrasni slak – da zaraste rezervoare za vodu.
Počela je i berba češnjaka, dosta je ranog izvađeno i na sušenju je. Pobrala sam sjeme kamilice, djeteline, bijelog korijena te krvare. Počela je i ta sezona, sad treba budno paziti… a sjeme kukuruijeka mi je opet pobjeglo tj popadalo – ali slučajno sam ulovila sjeme rosopasa koji je bio kraj spremnika za vodu sok sam stavljala tegle 😀
Vrt buja, odnosno korov buja posvud, dosta toga je preraslo malč, danas sam na biovrtu jedan dio oplijevila i dodala još malča. Na par gredica sam pokušala zabosti kolce za visoki grah – nisam prije jer nisam imala kolce, te sam naknadno kupila. To je misija nemoguća, ne ide dublje u tlo, sad čekam ili obilniju kišu, ili moram prvo nabiti kraći stup u tlo čekićem i napraviti rupu da stavim visoke kolce.
Dograđena prostorija koja je predviđena za zimski vrt ispala je super kao sušara – unutra sušim ljekovito bilje i češnjak.
Jako je puno krumpirovih zlatica, skupljam svakih par dana. Danas je bila i prva berba boba, prekrasan je i ima minimum uši.. koje imam jako puno na lobodama posvud po vrtu, bubamare su vrijedne. Polako spremam u ledenicu jagode, maline, ribiz, trešnje su već spremljene.
Alergija mi je katastrofa – mislila sam da bu do sad ok, ali kišem i šmrcam sve u 16 🙁 To je zato što prije ove godine nije bila jaka kao inače :cerek:
Luk je super ove godine, malo sam povadila srebrenca mužu za kuhanje (VIŠE), a na vrtu moram vaditi jako puno korisnih biljaka i cvijeća jer su one sad korovi na vrtu, dijelim gdje stignem 😀 (VIŠE)
Dozrijevaju i višnje, a duda ove godine opet nema – sredio ga je hladni vjetar pred cvatnju. Ali zato ima kod moje svekrve i šogorice 😀 (VIŠE)
i evo malo cvijeća 🙂 (VIŠE)

16.06.2017.
Rasađujem kupusnjače i kadifice i nevene po vrtu. Ovaj je tjedan i idealno vrijeme za rasad kupusnjača, a dobro da bude i kiša danas, ako je prognoza točna 😀 (VIŠE)
Osim toga naravno sad je aktualno plijevljenje i malčiranje – negdje prvi put, negdje je korov već probio prvi sloj pa čupam korov i dodajem drugi sloj korova. I čekam da nikne sve posijano, a još je sve jako suho….

19.06.2017.
Jučer sam radila na spašavanju jabuke i višnje iza garaže… jabuka za koju se već borim od prošle godine opet žuti i suši se grančicu po grančicu, a suši se i višnja pored – zalijevala sam ih redovito prošli tjedan, u nedjelju sam otkopala i višnju i oko nje našla rupe voluharica, i samo mlado deblo se malo njiše – čini se da je to razlog sušenju. Obje voćke sam prvo zalijala sa sredstvom Voluharica stop, pa još prihranila s tekućim organskim gnojivom s leonarditom – isto od Homeogardena, pa pratim hoću li ih uspjeti spasiti.
Jučer sam nešto rasađivala, kupusnjače, kadifice i nevene – u nedjelju je ludo puhao vjetar – kadifice i neveni su na kraju dana izgledali dobro, a kupusnjače nikako… a kiše nije bilo, suša je velika, sunce peče… a ja nisam rasadila sve kupusnjače…
Radi suše sam jučer izvadila 2 jesenske masline koje sam posadila na jesen u šudranom voćnjaku, nisam sigurna jesu li žive ili mrtve, presadila sam ih u tegle, jedna je još živa, nju sam nedavno zalijala, nadam se da bu bar ta preživjela – ali moram ju zalijati…. bu bolje idućih godina dok se ukorijeni
Pred par dana bila je prva berba marelica (VIŠE).

Jučer je suprug degustirao kupljenu bio rajčicu jer se opet nebre strpjeti – a opće nema okusa, ide glistama, ako budu htjele (VIŠE) 

20.06.2017.
Danas su na red došle rajčice – plijevljenje, optrgavanje zaperaka i privezivanje, dodatno malčiranje. Super da sam ju davno pomalčirala pa je bilo jako malo korova na gredicama. A bilo bi bolje da sam malo prije počela s micanjem donjeg lišća i zaperaka, neke su već dosta narasle i ojačale i velike je zaperke trebalo rezati – to je šok biljci, bolje da se je prije fokusirala u drukčiji rast – lekcija za iduću godinu. Ali općenito, prema prijašnjim godinama – jako dobro napredujem i radim prije nego je sve zarašteno 😀
Danas je i sikkim krastavac dobio mrežu za penjanje, a veliki je dio vrta mama razrahlila okopavanjem motikom – kako je suša, biljkama to puno znači. Poštene kiše nije bilo od početka mjeseca, zalihe vode u tankovima su mi pri kraju, puno vode trošim na zalijevanje biljki u teglama. i vremena. Zalijala sam i voćke u tetinom vinogradu, one slabobujne posađene u kantama, jako je suho.
Danas sam krenula u akciju spašavanja malina od bolesti – zadnjih par godina krenu se sušiti taman dok dozrijevaju, pa ne stigne sve dozoriti – našla sam da je to neka gljivična bolest. Crvenim malinama sam porezala zaražene stabljike, one su jako zahvaćene. Crne i meni najbolje su tek na par grana počele se sušiti – maknula sam lišće koje je zaraženo i sve poprskala s mješavinom mlijeka, vode i soda bikarbone (Naravno da je i moj sin Patrik morao prskati sa mnom. Izblendala sam i češnjak te razrijedila mlakom vodom, to sad stoji 24 sata, onda bum i time prskala – nakon par godine, odlučila sam ove godine na vrijeme reagirati – moram i kupine poprskati, i one isto bivaju zahvaćene dok počnu zoriti.

 

I nakon što sam odustala od nje, na vrtu me je iznenadila svilenica u cvatu (VIŠE)

23.06.2017.
Danas je ujutro povađeni sav češnjak i luk srebrenac, sve je sigurnom na suhom na sušenju. I onda pljusak – nakon par dana velikih vrućina. Prvo nevrijeme je bilo oko 15:30, padalo je i malo leda, ali nije bilo velikih šteta, jako je sve napuhao i polegnuo vjetar. Ali iako se to činilo – kiše nije puno napadalo, namočena je bila tek površina. A i vidim po rezervoarima gdje skupljam kišnicu – slabo su se napunili. Nakon toga sam rasađivala po vrtu, kupusnjače, kadifice i ostalo cvijeće… i onda se je poslije 8 opet smračilo… bila je velika oluja s vjetrom i kišom, tuče nije bilo (mislim da sam čula protugradne rakete – aleluja). Ujutro budem vidjela koliko je napadalo i što je sve polegnuto.
I imam veliki posao s malom prinovom koju sam našla u srijedu u šumi preko puta, tako je micek bio glasni s plačom da sam ga čula u svom šumskom vrtu – išla sam prema zvuku, kadli je iz grmlja iskočila – mala maca ista kao moja neprežaljena Lana koju je auto usmrtio pred nekoliko godina, samo ovaj put dečko s kraćom dlakom. Mališa je velika radost svima, plače se čim je sam, Pluto siroti već je meta za igranje, Patrik se igra s njim po vrtu… danas navečer je bila gužva u vrtu dok sam presađivala – i Patrik, i Pluto, i Gea i novi mališa, svi mi “pomažu” (VIŠE)

Evo i crnih malina na linku (VIŠE), starinskih višnji (VIŠE) i oleandre koje sam udomila od mame i teta (VIŠE)

Ove dvije vrste višnji imam u svom biovrtu – obje starinske. Lijevo je vrsta koje se oduvijek sjećam da je postojala u vrtovima mojih baka i djedova, malo kiselija ali fina, desno je jedna prekrasna krupna starinska slatka višnja koja se razmnožava novim izdancima oko matičnog stabla i to iz korijenja. Okus i veličina ove višnje je jednostavno – fantazija. Obje su mi jednako drage i neopisivo sam zahvalna što sam ih uspjela održati i u mom biovrtu.

30.06.2017.
Cijeli ovaj tjedan je dosta šašavo vrijeme – malo lijepo i vruće, pa opet neko nevrijeme, napadalo je dosta toga u srijedu, i par dana prije, jaki vjetar je dosta toga polomio u okolici – srećom kod mene ne puno, tek nekoliko slabijih voćki nagnuto.
Malo sam počela sijati – vrijeme je za radiče, endivije, repe i rotkve – dobro da nisam puno jer je poslije kiša baš gadno nabila zemlju… sad opet očekujemo puno kiše ovu noć, pa onda poslije idem u sjetvu.
Cvijeća nije puno niklo radi kiše, onda i ono kaj je niklo “sredi” moja mama dok mi pomaže na vrtu – jer ona čupa “korov”. I kaj da joj čovjek veli – puno mi pomogne, ali i opet radi štetu. Jedan dan sam za njom sadila cvijeće koje je počupala s par gredica, dobro da sam se zatekla tamo. I inače nije mi jasno – nakon toliko godina vrtlarenja ne prepoznaje ono kaj ne izgleda kao uobičajeni korovi koji rastu.
Zadnjih dana rasađujem po vrtu, kadifice, cinije, cosmose, cleome, rajčice (joj niču posvud!)… pa još malo kupusnjača, peruanskih jagoda koje niču posvud… kad je svako malo kiša, da se sve lakše primi. I moram čupati višak suncokreta jer sam ga previše ostavila pa jako smeta dijelu povrća – sad nakon nevremena one koji su se jako polegli, eto vjetar je napravio prirodnu selekciju. Porušeni su i bambusovi kolci s visokim grahom, kukuruz je jako nagnuti od vjetrova… to još čekam sutra s prođe, pa onda idem probati zaravnati.
I tako završava lipanj, prvu polovicu jako vruć i presušni, a kraj s jako puno kiše i jako puno nevremena.
Sljezovi su prekrasni u cvatnji (VIŠE)

Kad su moja mama i tete odlučile riješiti se oleandera – ja sam ih udomila (stvarno ne razumijem te ljude koji sam tak odluče baciti biljku – neke mamine bačene sam spašavala na njenom vrtu i dijelila prijateljima/cama iz udruge Biovrt – uvijek se nađe netko tko je voljan i sretan udomiti biljku ). Iako me nekad nisu baš nešto posebno oduševljavali, zavoljela sam i njih I jako lijepo krase prostor na suncu ispred garaže.

Par godina zaredom imam problema s nekom gljivicom na malinama, taman dok zore počinje sa sušenjem grana, mlijekom sam prskala i dosta usporila napredak na crnoj malini, šumska s papuka nije zaražena, mjesečarka loše izgleda, klasične sam puno porezala i moram to spaliti. Moj mali vrtlar mi je pomagao naravno (VIŠE)

Evo kako izgleda oko kuće u teglama, ljiljani se otvaraju postupno cijeli mjesec (VIŠE)

I konačno prve berbe jabuka i krušaka… kruška mi se njiše od vjetrova, i još jedna druga lipanjska ljepotica isto ima slabo korijenje… oko prve sam malo kopala ali izgleda da nema voluharica koje bi jele korijenje.. Evo prvih uroda, Patrik je stalno sa mnom vani u voćnjacima, obilazimo i kontroliramo kaj je zrelo a kaj nije (VIŠE)

  

Više fotografija iz lipnja 2017 pogledajte u galeriji fotografija na linku:

https://www.biovrt.com/galerija/lipanj-2017/

O autorici