Kreirani je školski biovrt u Novom Selu Rok - Biovrt - u skladu s prirodom

Projekti Silvija Kolar-Fodor 17. svibnja 2016.

Kreirani je školski biovrt u Novom Selu Rok

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom u suradnji s I OŠ Čakovec – Područnom školom Novo Selo Rok provodi projekt – građansku akciju „ U potrazi za blagom” kojeg podržava Regionalna zaklada za lokalni razvoj “Zamah” u sklopu programa “Naš doprinos zajednici”.

U sklopu navedenog projekta, u subotu 07.05.16. napravljeni je školski vrt u dvorištu Područne škole Novo Selo Rok na zajedničkoj akciji volontera/ki udruge Biovrt, školskog osoblja i obitelji učenika Područne škole. Kreirali smo vrt, postavili ogradu od šibe, složili gredice, posadili trajnice (cvijeće, začinsko i ljekovito bilje) i pomalčirali gredice. Vrijedne ruke mama, tata, djedova, djece, volontera i školskog osoblja izradile su sve to zajedno.

Nekoliko dana poslije započeli smo i s školskom vrtlarskom grupom. U srijedu 11.05.16. smo imali vrtlarsku akciju sjetve sa svim učenicima Područne Škole N.S.Rok. Sijali smo tikvice, grašak, grah, mahune niske i visoke, kukuruz šećerac, peršin, korabice, rotkvice, salatu, krastavce, lubenice, cvijeće, luk i mrkvu, ciklu, a posadili smo rajčice, paprike i celer.

Ovaj vrt biti će mjesto za učenje svih učenika Područne škole ali i ogledni primjerak za ostale zainteresirane škole i pojedince. Učenje i održavanje vrta će se nastaviti uz angažman nastavnog osoblja Područne škole N.S.Rok i volonterski angažman predsjednice udruge i biovrtlarke Silvije Kolar-Fodor koja će mentorirati vrtlarsku grupu. Učiti ćemo djecu o zdravoj hrani na najbolji mogući način – iskustveno, poučavajući ih o cijelom ciklusu rasta biljaka, povezanosti biljaka i životinjskog svijeta, istovremeno stvarajući pozitivne radne navike boraveći na svježem zraku.

Video o kreiranju vrta i prvoj sadnji na školskom vrtu koji je napravila volonterka udruge pogledajte ovdje:

 

Prilog HTV-a o kreiranju školskog vrta pogledajte OVDJE.

Hvala Zakladi Zamah koja je podržala naš projekt i hvala svima koji su sudjelovali na realizaciji školskog vrta. Zajedno za bolju lokalnu zajednicu!

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije. U sklopu Udruge djeluje internet stranica www.biovrt.com, na kojoj se stalno objavljuju novi edukativni članci iz tematike uzgoja cvijeća, povrća, voća, životinjskog svijeta u vrtu te raznih savjeta iz biovrtlarstva.

 

zamah logonaš doprinos zajednici

 

O autorici