Kolovoz 2012 - velika suša i vrućine - Biovrt - u skladu s prirodom

Kolovoz 2012 – velika suša i vrućine

Kolovoz je ove godine bio obilježen sušom, vrućinama, te komarcima. Danju se nije moglo raditi po vrtu radi prevelikih vrućina, a kad su takve suše nema smisla čupati korov, jer je ionako pretvrdo tlo, a i korov donekle štiti tlo i okolne biljke od isušivanja. A čim se je sunce spustilo, počeli su napadati komarci u rojevima, tako da je trebalo bježati s vrta ako ne želiš biti živa pojedena. I tako je kolovoz bio mjesec odmora od radova u vrt(ovima). Glavni su mi radovi bili skupljanje sjemenja i plodova. A neke je vrste trebalo skupljati s dobrim rukavicama, kao sjeme pamuk čička i srčanika:

082012 4082012 2

a prilično mi impresivno djeluje i jestiva loboda, i dracochepaleum moldavica

31082012 431082012 8.

Mnogo se toga šarenilo na vrtovima u kolovozu: hosta u cvatu i crvena gaillardia

082012 6082012 3

lisičji rep i ljubičasta datura

082012 8082012 47

Konačno je procvao tomatillo, a azijsko zeleno lisnato povrće je lijepo raslo

31082012 2082012 39

Na vrtu su dozrijevale rajčice, a ukrasni kukuruz na gredici u šumskom vrtu, i iznenadio me je kako je bio rodan i dobro se držao unatoč suši – samo na tom mjestu, jer je klasični kukuruz na vrtu loše izgledao.

31082012 3082012 44

10.08. sam imala kontrolu zaposlenika iz Agencija za plaćanje, jer sam ove godine dala zahtjev za poticaj za voćnjake i zemlju koju sam prijavila u opg, te oni rade kontrole novoprijavljenih da vide je li ono što sam prijavila za poticaj u OPG-u identično stvarnom, te je mjerio površinu GPS-om. Uglavnom, čudni su mi ti djelatnici, i još čudniji propisi… rekao mi je da ne može mi površinu vrta koje je 30% pod jagodama i ostalim voćem staviti pod voćnjak, jer gore rastu suncokreti, a voćnjak ne može imati suncokrete…to po njima onda nije voćnjak …a što se tiče oranice pod tikvama, baš je fotografirao od početka gdje su narasle same velika ambrozije, sami kapitalci (ups) ..i takvu fotku je poslao u ZG na razmatranje…mislim okopali smo mi to na proljeće, ali ne možeš ti imati čistu njivu od korova, a mogao je i slikati gdje se vide tikve i malo manje ambrozije, ali nije…ah, kaj da velim, prije berbe nismo mogli kositi površinu gdje su rasle tikve, a berbu smo ionako uskoro mislili započeti i nakon toga sve pomalčirati…. Uglavnom, kako mi se sve čini, kako nemam nikakve namjere imati monokulture, i mislim i dalje posaditi neke suncokrete ili cvijeće u voćnjak, ako će mi neto raditi probleme radi toga, neću više tražiti nikakav poticaj, jer nakon ove kontrole imam dojam da naše službe ne razumiju ništa drugo osim monokultura u vojničkim redovima, ne daj bože da mi tamo suncokret zaluta, to više po njima neće biti voćnjak, kaj god.

Kako sam već pisala o heljdi, nažalost nakon vrućina, pa radi kiša u 7 mj heljda se je polegnula, a korov je probio prema gore i zagušio heljdu….Stoga smo odlučili da nećemo žeti kombajnom i imati te troškove jer nema smisla s toliko korova, nego smo nešto malo ručno pobrali i ostatak pomalčirali. Kako se heljda po starom Međimurskom kalendaru sije tek 24.07. kao druga kultura, možda još i nešto naraste i nikne s obzirom na to da smo to napravili 13.08., naravno, ako će pasti kiša. Greška je dakle bila: posijano prerano, mi smo sijali 01.05, a bolje je kao druga kultura posije žetve, i drugo – posijali smo prerijetko, premalo smo sjemenja kupili, pa je nakon loših vremenskih prilika korov prevladao..šteta, ali ok, nešto smo novo naučili…a i ionako se tu nismo naradili, samo posijali ručno, i sad malo pobrali ručno, 1 i pol kantu…

061063

I odmah nakon heljde smo započeli s berbom tikvi, jer smo vidjeli da je većina tikvi na polju dozorila, s obzirom na to da su požutjele i da su se peteljke velikom dijelu tikvi posušila. Tikve nisu jako narasle radi suše, bilo je puno manjih plodova, ali više nije bilo smisla čekati jer su završile s vegetacijom, a suša je ionako bila sve gora i gora. Brali smo ih ručno, ja sam hodala ispred traktora i bacala (kotrljala) sa strane tikve, a moj je muž odmah iza mene malčirao korov, ambroziju i sve ostalo. Gdje ih je bilo puno je stao i sa mnom brao.. i brzo smo bili gotovi. Natovarili smo ih u prikolicu i odvezli doma, i tako je prva njiva bila gotova, i naš godišnji je bio potrošen na radove i polju taj tjedan, ha, ha. To je bila pobrana prva parcela tikvi za očistiti, ostala je još jedna pošteno zaraštena nekim travnatim korovom (ne ambrozijom:), onu koju nismo okopavali, za pobrati..uh

070084.

Kako su se vrućine nastavile i sunce je nemilosrdno peklo i vrt i tikve, trebalo je tikve čim prije počistiti od koštica i vratiti ostatke tikvi na zemlju za gnojivo, jer su sve malo oštećene brzo počele gnjiliti i propadati. Počeli smo ručno, ali smo vidjeli da će nam to trajati malu vječnost, pa smo isprobali jedan savjet koji smo dobili: usisavač. I doista, išlo je odlično i brzo, ja sam cijepala tikve, moj ih je muž usisavao, koštice smo prali i još probrali van eventualno meso tikve koje se je usisalo skupa sa košticama, te stavljali sušiti. Ostatke smo tovarili natrag na prikolicu i vozili natrag na polje da time pognojimo zemlju.

091082012 19

Početkom kolovoza smo i kuhali i pekli kukuruz, psi su bili najsretniji jer obožavaju takav kukuruz.

003004

Do polovice kolovoza, sve je nekako izdržalo sušu i vrućine i nisam uopće zalijevala vrt, ali počelo je polako sve gorjeti na vrtu…u srijedu 15.08. sam prvi put zalijevala jer je sve počelo jako očajno izgledati. Zalijevanje kod mene traje i traje, i nakon nekoliko sati nisam praktički ništa previše pošteno zalijala…ali ok, spasila sam paprike od sušenja…grah na par dijelova izgleda strašno…

Slika: “skuhane” paprike i spaljeni grah usljed vrućina u kolovozu

082012 12082012 43.

Grašak koji je početkom mjeseca super izgledao, također je bio spaljen i posušen do kraja mjeseca.

082012 4231082012 7,

Povadila sam plavi/ljubičasti krumpir, poslije mi je bilo žao što nisam prije, voluharice su dosta popapale: rodio je sasvim solidno, doduše dosta manjih plodova, ali eto, dobar dio su pojele voluharice … a vadila sam polako i ostatak krumpira, super je izrastao ove godine. A krajem kolovoza sam imala i veće berbe rajčica, te sam kuhala sos od rajčica i skupljala sjeme rajčica.

01231082012

Tijekom kolovoza sam sudjelovala na dvodnevnoj radionici o šumskom vrtu u organizaciji varaždinske udruge Gredica, a 25.08.2012. sam održala radionicu Skupljanja sjemenja u Varaždinu, u Čudesnim vrtovima udruge Gredica, i kasnije sam malo prošla po vrtovima, baš mi je prekrasno što tako ljudi imaju vrtove i što se druže i dijele i sjeme i iskustva:))

Održana radionica skupljanja sjemenja u čudesnim vrtovima

Krajem kolovoza je konačno palo nešto kiše, ne baš obilno, ali bila sam u izvidnici na vrtu, barem je 10 – 15 cm tla bilo mokro, i to je nešto:) nikad ne bih mogla tako zalijati, i super za kasnije posijani grah koji je počinjao cvasti:)))

Evo još par slika šarenila u kolovozu: cosmos seashels te salvia victoria blue i celosia

082012 24082012 28

lavatera i ratibida

lavatera082012 9

gredica u šumskom vrtu i salvia horminium roza, u pozadini meksičke cinije

082012 38082012 32.

a procvala je i ukrasna trava pennisetum purple majesty, dozorile su i bobice vatrenog trna

pennisetum purple majesty 2vatreni trn pyracantha coccinea

Unatoč suši, kolovoz je bio prilično šareni mjesec, ali nažalost, suša je na mnogo područja uzela svoj danak, a u kombinaciji s velikim vrućinama, najviše su stradale mahune. Nadam se da će druga tura mahunarki, kasnije posijanih, stići dozoriti za berbu ove godine.

 

O autorici