Kiwano - Cucumis metuliferus - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 12. siječnja 2010.

Kiwano – Cucumis metuliferus

Kiwano – Cucumis metuliferus, rogata dinja je povrće “voćnog” okusa iz porodice krastavaca. Porijeklom je iz Afrike, a danas se uzgaja po cijelom svijetu. Radi svog neobičnog izgleda često se koristi kao ukras, a koristi se i kao hrana – okus mu je nalik na mješavinu kiwija i dinje.

Uzgaja se isto kao i krastavci, sije se tek krajem 4/početkom 5. mjeseca direktno van – on je tropsko povrće osjetljivo na niske temperature. Posijte po 3-4 sjemenke u rupu ili u liniju jednu do druge uz prostor za penjanje – žičana ograda ili postavljena mreža za grašak i krastavce. Kiwano bolje uspijeva kad ima prostor za penjanje, a plodovi se razvijaju u “podnožju” biljke – to velim iz vlastitog iskustva – iako su mi se biljke kiwana razrasle posvud po mreži, plodove sam pronašla samo u podnožju biljaka. Kad sam ga uzgajala bez mreže jako je slabo rodio, a kod uzgoja uz mrežu urod je bio velik.

Biljka kiwana izgleda potpuno isto kao i krastavci, ali je otporniji je na pepelnicu od krastavaca koja često napada biljke iz obitelji krastavaca. Plodovi kiwana su isprva zelene boje:

Ako do prvih mrazeva plodovi ne požute/ponarančaste, uberite ih i spremite ih na suho mjesto, možda najbolje negdje na sobnu temperaturu, kao ukras na policama. Plodovi kiwana su zreli za konzumaciju kad požute/ponarančaste, ali zapravo ne konzumiraju se samo u toj “završnoj” fazi, mogu se jesti poluzreli, tad su okusom više slični krastavcu, zeleni i potpuno zreli – tad su sočniji i slatki.

Dakle, kad je plod zreli dobije izvana jarku narančastu boju, a kad ga razrežete, unutra mora biti zelen, s tim da ovaj moj plod na slici još nije potpuno zreli (zeleni) kako bi trebao biti – kad je on zreli, “opne” koje čuvaju plodove postanu žilave (nešto kao i kod nara), a sve između su sočne mekane “kuglice” koje unutar sebe čuvaju sjemenke. Takav zreli plod se jede tako da se kiwano nareže poprečno na ploške i zeleno “meso” s sjemenkama su usisava ustima – ne može se gristi poprijeko jer je “opna” žilava i neukusna, a zelene kuglice jako skliske. Sjeme možete pojesti bez straha, nije otrovno i bez okusa je.

I na kraju još jedan podatak, njegove bodlje su stvarno prilično oštre, pažljivo rukujte s plodom u rukama:))

Sjeme kiwana možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu sjemenja možete pogledati OVDJE.

 

O autorici