Kalemljenje voćki na raskol - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 21. travnja 2014.

Kalemljenje voćki na raskol

Postoje brojne literature s uputama kako možete kalemiti voćke, a postoji jako mnogo metoda i načina.

Uvodno o kalemljenju (cijepljenju) voćki možete pročitati OVDJE.
Ja prakticiram uzimanje plemki za kalemljenje u zimi, te kalemljenje istima na proljeće. Prema fenološkom kalendaru, najbolje vrijeme za kalemljenje voćki s pripremljenim plemkama je trenutak dok forzicija procvate – to je većinom u ožujku. Sam dan dok kalemite ne smije puhati vjetar i ne smije biti prehladno. Ako i malo zakasnite i kalemite poslije cvata forzicije, ima šanse da se primi – meni je uspjelo kalemljenje i u travnju.
Osobno sam nekad mislila da je kalemljenje nešto jako komplicirano i da to nije samo tako naučiti. Međutim, imala sam prilike da mi je nekoliko ljudi pokazalo kako to oni rade i uvidjela sam da to baš i nije teško i da to može svatko napraviti. Ako ste amater kao ja u ovome, neće vam uspjeti uvijek – ali vrijedi probati ako vam se ukaže prilika za to.
Na raskol se uglavnom kalemi dolje pri bazi voćke, na samu podlogu. Meni su prošle godine zečevi oglodali nekoliko mladih voćki, ali onaj najniži dio je ostao zdravi, pa sam tu kalemila plemke starinskih sorti jabuka.

I na moju sreću, od 3 takvih voćki, uskoro su propupale dvije, evo fotografije jedne od prošle godine 🙂

Evo foto prikaza kako se kalemi na raskol:
Za kalemljenje vam treba oštar voćarski nožić, gumice za kalemljenje i voćarski vosak.

Kako i sam naziv govori, na podlozi napravite voćarskim nožićem raskol od nekoliko centimetara – točno po sredini podloge. Plemku morate «naoštriti», i to s jedne strane više, a s druge ostavite više kore.

    

Dio s više kore ide s vanjske strane, s manje s unutarnje strane podloge. Ako je podoga puno šira od plemke, možete staviti nutra i 2 plemke (pogledajte fotografiju kalemljene jabuke na početku teksta). Prilikom umetanja plemke si raskol raširite voćarskim nožićem i pravilno umetnite plemke, da što bolje budu poravnate kore plemke i podloge.

    

Nakon toga sve omotajte i pričvrstite voćarskom gumicom, skratite plemku na 2-3 pupa i sve rane zamažite voćarskim voskom. Nakon toga treba čekati da sokovi prokolaju, i ako će biti sreće, plemka će početi pupati. Ukoliko nije uspjelo, plemka će se posušiti.  Gumicu ne treba micati, ona će sama tokom godina otpasti.

 

O autorici