Izlet članstva u Slavoniju 24.09.22. "Putevima očuvanja starinskih sorti" - Biovrt - u skladu s prirodom

Izlet članstva u Slavoniju 24.09.22. “Putevima očuvanja starinskih sorti”

U subotu 24.09.22.. članovi udruge Biovrt otputovali su u Slavoniju na izlet “Putevima očuvanja starinskih vrsta” Posjetili smo 4 mjesta i upoznali divne entuzijastične ljude.

Prvo smo posjetili Mirka Veića, jednog od najpoznatijih hrvatskih čuvara starinskih sorti jabuka. Na svom imanju na kojem čuva mnoštvo starinskih sorti, poznati Mirko Veić nam je pokazao dio svog imanja i predstavio razne tehnike koje on primjenjuje kod uzgoja voćaka, pokazao nam je plodove i održao kratko predavanje o starim sortama. Mirko nas je oduševio svojim entuzijazmom i željom da sve što radi napravi tako da i bude drugima bolje. Degustirali smo jabuke i sok od starinskih sorata jabùka.

  

 

Trudi Boršoš, poznata čuvarica starinskih vrsti rajčica, ispričala nam je svoju priču o čuvanju velike kolekcije starinskih sorti rajčica i o organskim tehnikama i trikovima za uspješni zimski uzgoj biljaka. Sve nas je iznenadila poklon sjemenjem rajčice i uživali smo u druženju s njom.

     

Mladen Katić i njegova supruga Radmila oduševili su nas svojim velikim i vrlo bioraznolikim imanjem i svime što su stvorili u posljednjih 30 godina. Uživali smo u razgledavanju imanja, livada, šuma, voćnjaka, vrta….. i u prefinoj zakusci koju su nam pripremili.

U voćnjacima Vjeko Hudolin (OPG Hudolin) razgledali smo dva voćnjaka sa starim ili novim, ali otpornim sortama jabuka, krušaka i drugog voća, kratko se upoznali sa dosadašnjim iskustvima i planovima. Isprobali smo njihov sok od jabuka, nabavili jabučni ocat od neprskanih jabuka, jabuke i kruške iz ekološkog uzgoja, dunje, med, prirodni sok od jabuke, knjigu “U starosti se može dobro živjeti” Anđe i Vjeke Hudolin. Kod Vjeke su nam pripremili pravu gozbu, a sudjelovali su i zaljubljenici u prirodu iz udruge “Živa zemlja”.

Naša predsjednica svakom je domaćinu u zahvalu za gostoprimstvo poklonila memory igru “Čuvajmo sjeme u svojim vrtovima” te istoimene brošure.

    

U voćnjaku Vjeke Hudolina pronašli smo i jednu jabuku, čije je reznice naša predsjednica Silvija Kolar-Fodor slala Vjeki pred nekoliko godina, uz druge starinske jabuke i kruške da cijepi i za sebe i za nju. Vjeki se je jabuka jako dopala svojim okusom i lijepim rastom kao i činjenicom da se plodovi jako dobro drže na jesen na samom stablu dok u isto vrijeme s drugih vrsti plodovi masovno opadaju. Stoga ju planira idućih godina razmnožiti za svoje voćnjake, a sve dok ju ne identificiraju točno, ova jabuka u slavonskom voćnjaku nosi ime nadimka naše predsjednice – SilveK.

 

Hvala svima, vratili smo se iz Slavonije puni dojmova divnih entuzijastičnih ljudi koji žive svoje snove i koji strastveno rade to što vole i svoju ljubav prenose na druge i motiviraju i inspiriraju time što rade.
I sigurno ćemo se opet vratiti <3

Više fotografija s izleta možete pogledati na sljedećem linku:

 

24.09.22. Izlet članstva u Slavoniju “Putevima očuvanja starinskih sorti”

ili na fb stranici udruge Biovrtu u albumu OVDJE.

 

 

O autorici