Isplanirajte sadnju malina i kupina - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 4. travnja 2013.

Isplanirajte sadnju malina i kupina

Maline i kupine izuzetno su popularno voće koje nije teško uzgojiti. Zauzimaju malo prostora i donose redoviti prinos svake godine. Stoga se često vrlo rado sade u male obiteljske vrtove, tim više jer je ovo voće najbolje svježe ubrano i brzo propada nakon branja, pa ono iz dućana nije nikad tako ukusno kao svježe ubrano.

Postoje razne vrste malina, pa tako postoje obične maline koje rode samo na proljeće, ali i tzv. mjesečarke koje daju najmanje 2 berbe – glavnu na proljeće i još jednu početkom jeseni. Osim klasičnih malina crveno-roza plodova, postoje i žute (tzv. zlatne) maline, te crne maline, koje su križanac malina i kupine. Ovo je izuzetno ukusna vrsta i svakako preporučam nabaviti ukoliko ste u prilici.

Iako nema boljih kupina od onih divljih koje smo kao djeca (ali i sad) brali na rubovima šumaraka, postoje i vrste za vrtove koje nemaju trnje i nisu tako agresivnog i invazivnog rasta. Posebno su popularne kupine bez trnja izuzetno krupnih plodova. Međutim, ako nije jako sunčano i vruće ljeto – plodovi ovih kupina budu kiseli i nikad tako fini kao kod divljih kupina. U zadnje vrijeme sve su popularnije i samostojeće kupine za koje ne treba potporanj kod uzgoja.

PAMETNO ISPLANIRAJTE SADNJU

Tijekom prethodnih godina često mi se je znalo dogoditi da sam nabavila određenu sadnicu i da u trenutku dok sam ju trebala posaditi nisam imala konačno mjesto za nju, pa sam ju posadila na «privremeno» mjesto dok ne odlučim gdje će joj biti stalna pozicija.

Nakon godinu dana, presaditi određene biljke nije bilo nikakav problem, ali na nekima sam jako dobro naučila lekciju da ih se nikada ne smije saditi na «privremeno» mjesto.

To su prema mom iskustvu prvenstveno maline i kupine. Dobila sam pred nekoliko godina na poklon par sadnica kupina bez trnja i običnih malina i posadila sam ih u jedan kutak vrta privremeno. Plan je bio da ih kasnije presadim uz ogradu koja će istovremeno biti i potporanj, a koju u tom trenutku još nisam imala. Zato sam ih posadila s druge strane vrta kako bi mogli neometano napraviti spomenutu ogradu. Iduće sam godine, nakon što je ograda bila dovršena, presadila maline i kupine na poziciju koju sam predvidjela za njih. Međutim, ubrzo nakon što sam povadila sve biljke s privremene pozicije, opet su tamo narasle mlade maline i kupine. Očigledno prilikom vađenja nisam uspjela povaditi svo korijenje i iz tih ostataka korijenja narasle su nove biljke. I to mnogo njih. Micala sam te nove biljke, iskopavala i poklanjala unaokolo, stvarno se trudila povaditi svo korijenje..kad ono iduće godine opet nove maline i kupine… i tako nekoliko godina. Sad konačno vidim da je ovo za mene Sizifov posao i da one jednostavno neće odustati, pa moram ja odustati. I tako će maline ove godine dobiti potporne stupove i obrezati ću ih, maline jednostavno ostavljam, a i koliko se trude rasti, čini mi se i da će super roditi ove godine.

 S obzirom da je ovo doba kada se kupuju i sade sadnice, pa tako i sadnice malina i kupine, želim upozoriti sve one koji imaju u planu posaditi ovo bobičasto voće da ne ponavljaju moju grešku. Dobro razmislite gdje ih želite posaditi, je će one tamo definitivno i ostati 🙂

 

O autorici