Fotografski natječaj "Korisni kukci u vrtu" - Biovrt - u skladu s prirodom

Fotografski natječaj “Korisni kukci u vrtu”

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom organizira fotografski natječaj pod nazivom “Korisni kukci u vrtu”.
Ovim fotografskim natječajem želimo potaknuti ljude na promatranje svoje okoline, upoznavanje i razlikovanje kukaca, a posebice onih koje u vrtlarenju smatramo vrtnim pomagačima.
Oko nas svakodnevno je mnoštvo korisnih kukaca koji su jako bitni u uspostavljanju prirodne ravnoteže. Za svakog vrtlar/icu je poželjno naučiti prepoznavati kukce i ostale životinje na vrtu, te znati kakvu funkciju oni imaju u biosustavu. Često panično reagiramo na mnoga nepoznata mala stvorenja od straha da rade neku štetu našim biljkama, a mnogi od njih su zapravo vrlo korisni i poželjni u svakom biovrtu.
Sve je u prirodi povezano i opstanak jedne vrste ovisi o opstanku drugih. Ako maknemo samo jednu kariku iz tog lanca, to može imati razorni utjecaj na cijeli biosustav. Jer, ako na primjer uništimo sve biljne uši, ugrožene će biti bubamare koje se njima hrane. U vrtu su nam također potrebni i kukci oprašivači, jer bez njih neke vrste povrća neće dati ploda, koliko ih god mi mazili i pazili.
U samoj suštini u prirodi ne postoje stvari koje su korisne ili nekorisne, sve su dio života na zemlji i sve međusobno ovise jedne o drugima. Stoga je glavni zadatak biovrtlara u svom vrtu osigurati takvu okolinu u kojoj će sve biti u ravnoteži i nitko neće prosperirati. Da, treba imati na oku “nametnike”, životinje koje nam uništavaju bilje koje uzgajamo, ali ne na način da trujemo nepoželjne goste u vrtu, nego da u vrt dovedemo i naše “saveznike”, prirodne neprijatelje “nametnika”. Na prostorima gdje se nije umiješao čovjek postoji 33% štetnih, 33% korisnih i 33% neutralnih kukaca. To znači da je uspostavljena prirodna ravnoteža u kojem ne prosperira nitko.
Najbolji način borbe protiv nametnika je imati raznoliki vrt s mnoštvo cvijeća te začinskog i ljekovitog bilja, a nikako ne monokulture. Na ovaj način privući ćete mnogo korisnih kukaca u vrt i osigurati ravnotežu u vašem vrtu. Tako jednostavno, bez truda, bez upotrebe kemije i bez panike priroda zna kako stvari držati u ravnoteži i tada ima dovoljno za sve.
Treba početi gledati prirodu i vrt s aspekta suradnje, trebamo postati svjesni da smo i mi dio prirode, a ne njeni vlasnici. Stoga, naučimo prepoznavati korisne kukce u vrtu – za njihovo i naše dobro 🙂
Pripremite fotografije i osvojite vrijedne nagrade 🙂
Svoje fotografije možete prijaviti od 05.-20.7.2016.
U nagradnoj igri mogu sudjelovati svi građani/ke Republike Hrvatske.
Na fotografiji mora biti 1 ili više vrsta korisnih kukaca u prirodnom okruženju.
Da bi fotografija bila prihvaćena u foto natječaj i konkurirala za nagradu, mora biti vaš autorski rad. Također, morate napisati o kojem kukcu se radi (točan naziv) te gdje je i kad fotografija snimljena, kao i svoje podatke (ime i prezime, mjesto iz kojeg dolazite, email adresa))
Svaki vrtlar/ica može na natječaj prijaviti samo 1 fotografiju, a fotografija može biti veličine maksimalno do 3000px.
Fotografije nam pošaljite na e-mail: fotonatjecaj@biovrt.com do 20.7.2016. s naslovom “Korisni kukci u vrtu”.
Dodijeliti ćemo dvije identične nagrade – jednu, najbolju po odabiru žirija udruge Biovrt, a drugu, najbolju prema broju “lajkova” na fotografiji.
Od 20-27.7.2016. sve fotografije koje zadovoljavaju uvjete natječaja će biti objavljene u albumu na facebook stranici udruge Biovrt: https://www.facebook.com/UdrugaBiovrt.
(EDIT: s obzirom da je rok za slanje fotografija 20.7. u ponoć, fotografije će na našoj Facebook stranici biti objavljene 21.7. do 9 sati ujutro, a ne 20.7. kako je bilo navedeno u natječaju.)
Stoga, ako želite osvojiti vrijednu nagradu morati ćete se potruditi i zaraditi najveći broj lajkova :
Nagrada je poklon paket od ukupno 10 vrsta sjemenja iz biovrta – mix rajčica, mix paprika, mix starinskih salata, niski starinski žućkasti grah, neven, crni sljez, rudbeckia hirta, echinacea purpurea, korijander i amaranthus gagenticus – crveni špinat.
Pobjednike/ce ćemo objaviti do 31.7.2016. na našoj Facebook stranici.
Spremni? Priprema – pozor – šalji fotku 🙂
 

O autorici