Fotografski natječaj "Cvijeće u mom povrtnjaku" - Biovrt - u skladu s prirodom

Fotografski natječaj “Cvijeće u mom povrtnjaku”

 

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom organizira fotografski natječaj pod nazivom “Cvijeće u mom povrtnjaku”.

Pripremite fotografiju, pokažite i opišite nam raznolikost u vašim povrtnjacima i osvojite vrijedne nagrade 🙂

Ovim natječajem u sklopu našeg projekta „Očuvajmo biorazzznolikost“ želimo osvijestiti ljude o važnosti sadnje cvijeća u povrtnjacima radi pomaganja opstanka brojnih korisnih kukaca.
Znate li da su pčele zaslužne za 1/3 hrane koju jedemo? Da su gliste zaslužne za plodno tlo, da su nam bubamare i ptice saveznici u borbi protiv nametnika? Suradnja s prirodom i bioraznolikost jako su bitni u uzgoju zdrave hrane – bez oprašivača u vrtu npr. nećete imati tikvice i krastavce, a bubamare mogu potpuno same riješiti problem najezde ušiju u vrtu. U Europi je 9 % populacije pčela i vrsta leptira pred izumiranjem, a ugroženo 37% populacija pčela i 31% populacije leptira (Izvor: Međuvladina platforma o bioraznolikosti i servisima ekosistema (IPBES).) Razlozi tome su mnogobrojni, a znanstvenici najviše ističu upotrebu pesticida, gubitak staništa (okrupnjavanje zemljišta i sadnja monokultura), zagađenje, invazivne vrste, patogene i klimatske promjene.
Čovjek bi trebao biti i više nego zabrinut jer o njima ovisi puno naših izvora hrane, time i naš opstanak. Koliko god se činilo crno, još uvijek ima šanse da preokrenemo one negativne trendove i svi mi možemo direktno doprinijeti tome na više načina: prestankom korištenja opasnih pesticida i korištenjem sredstava koje su ekološki prihvatljivija, ili još konkretnije što možemo učiniti svi: osigurati staništa (živice, grmlje, livade, hoteli za kukca…), te saditi cvijeće koje cvate cijele sezone.
Više o važnosti sadnje cvijeća u vrtove možete pročitati i u tekstu naše predsjednice i dugogodišnje biovrtlarke Silvije Kolar-Fodor OVDJE.

Da bi podigli svijest o važnosti očuvanja bioraznolikosti i potaknuli ljude na direktno djelovanje, tokom proljeća 2017. održali smo 22 predavanja na temu „Očuvajmo biorazzznolikost“ diljem RH. Osim toga, spakirali smo sjeme iz biovrta i podijelili preko 1000 paketića sjemenja „Očuvajmo biorazzznolikost“ – mješavine sjemenja od najmanje 6 različitih vrsti za privlačenje korisnih kukaca i ptica u vrtove. Sjeme su dobili na poklon svi sudionici predavanja s ciljem da imaju raznolike vrtove u kojima pomažu preživljavanje vrijednih oprašivača, leptira i ostalih korisnih kukaca i ptica (VIŠE)

 09072017 1

A sada želimo čuti i sve vas: koje cvijeće sadite u svojim povrtnjacima i kako čuvate bioraznolikost u svojim vrtovima? 

KAKO SUDJELOVATI: Podijelite s nama jednu fotografiju svog povrtnjaka (cijelog ili dijela povrtnjaka) s cvijećem kojeg uzgajate u njemu i opišite nam zašto baš to cvijeće uzgajate u svom povrtnjaku i kako ono djeluje na ravnotežu i zdravlje u vašem vrtu. Također, morate napisati koje su vrste na fotografiji te gdje je i kad fotografija snimljena, kao i svoje podatke (ime i prezime, mjesto iz kojeg dolazite, e-mail adresa).

Da bi fotografija bila prihvaćena u foto natječaj i konkurirala za nagradu, mora biti vaš autorski rad.
Svaki vrtlar/ica može na natječaj prijaviti samo 1 fotografiju, a fotografija može biti veličine maksimalno do 3000px.
Fotografije nam pošaljite na e-mail: fotonatjecaj@biovrt.com do 23.7.2017. s naslovom “Cvijeće u mom povrtnjaku”.

U nagradnoj igri mogu sudjelovati svi građani/ke Republike Hrvatske koji su lajkali našu facebook stranicu Udruga Biovrt – u skladu s prirodom: https://www.facebook.com/UdrugaBiovrt

RAZDOBLJE TRAJANJA NAGRADNE IGRE:
Slanje fotografija: od 11.-23.7.2017 (do 23:59 sati).
Javno glasanje: Od 24-28.7.2017. (do 23:59 sati). Sve fotografije koje zadovoljavaju uvjete natječaja će biti objavljene 24.07. u 9 sati u albumu na facebook stranici udruge Biovrt

Stoga, ako želite osvojiti vrijednu nagradu morati ćete se potruditi i zaraditi najveći broj lajkova.

NAGRADE:
Dodijeliti ćemo dvije identične nagrade – jednu, najbolju po odabiru žirija udruge Biovrt, a drugu, najbolju prema broju “lajkova” na fotografiji.
Nagrada je poklon paket od ukupno 10+1 paketića sjemenja iz biovrta – Kamilica, zimska salata mix, rajčice mix, lisnati i kovrčavi kelj mix, peruanska jagoda (Physalis peruviana), bijeli korijen (Tragopogon porrifolius), cucamelon – mali krastavac dinja, visoki dvobojni žućkasti starinski grah, tikve šefi (Lagenlaria), muškatna kadulja (Salvia sclarea) + poklon paketić mješavine sjemenja „Očuvajmo biorazznolikost“.

Osim dviju glavnih nagrada, udruga Biovrt pokloniti će 30 poklon paketića „Očuvajmo biorazznolikost“ – mješavine sjemenja iz biovrta od 6 različitih vrsti cvijeća za korisne kukce i ptice.

Pobjednike/ce ćemo objaviti 29.7.2017. do 12 sati na našoj Facebook stranici i na web stranici www.biovrt.com.

Spremni?

Priprema – pozor – šalji fotku 🙂

 

 

O autorici