Djelujmo za slobodu sjemenja - pridružite se razmjeni sjemenja - Biovrt - u skladu s prirodom

Vijesti Silvija Kolar-Fodor 7. listopada 2012.

Djelujmo za slobodu sjemenja – pridružite se razmjeni sjemenja

U toku je globalna četrnaestodnevna akcija za slobodu sjemenja, koja traje od 2-16 listopada 2012. Priključite se ovoj globalnoj akciji! Velike korporacije preuzimaju tržište sjemenja i prisiljavaju ljude da kupuju njihovo toksično, uniformirano sjeme. Time se uveliko smanjuje biološka raznolikost, ali i pravo čovjeka na izbor. Sjeme pripada ljudima, a ne korporacijama, a bez slobode sjemenja nemamo slobodu prehrane.

Pogledajte poziv Vandana Shive na Globalnu akciju za slobodu sjemenja:

YOUTUBE VIDEO

ljetni zvjezdan callistephus chinensis 3

U ovoj akciji sudjeluje i udruga Biovrt – u skladu s prirodom, i tako će u sklopu ove akcije na ovim stranicama biti kreirani oglasni prostor za sve vas koji se želite priključiti razmjeni sjemenja. Sve što trebate učiniti je poslati vaš oglas, odnosno popis sjemena koje imate viška i sjeme koje tražite zajedno s vašim kontaktima na e-mail biovrt@biovrt.com. Vaš oglas će biti objavljen niže u ovom tekstu, na stranici www.biovrt.com. Tako će vaši oglasi biti dostupni svima zainteresiranima za razmjenu, a dalje možete međusobno dogovoriti razmjenu preko pošte.

Osim navedene akcije, udruga Biovrt – u skladu s prirodom podržava i akciju udruge Eko Zadar donacijom sjemenja za “Radionicu za djecu i odrasle izrade zemljanih loptica sa sjemenjem (seedballs)”, koja će se održati 13. listopada 2012. godine.

Zastitimo stare sorte posadimo vrt razmijenimo sjeme

______________________________________________________________________________________________

OGLASI ZA RAZMJENU SJEMENJA:

IME I PREZIME: Silvija Kolar-Fodor ( fb: Biovrtlarka Silvek)

KONTAKT: e-mail: xeenaa13@gmail.com

OGLAS: Zanimaju me starinske sorte povrća iz vrtova naših baka, autohtone sorte koje se prenose s koljena na koljeno, ne zanimaju me kupovne sorte. Sve dolazi u obzir: salate, mahunarke, mrkva, paprika, rajčica, žitarice…

U zamjenu nudim sjeme koje skupljam godinama na svom vlastitom biovrtu, sjeme je iz različitih izvora, a trenutno imam sjeme preko 150 vrsti cvijeća i povrća: razne vrste mahunarki, rajčica, paprike, jednogodišnjeg cvijeća i trajnica…
Imam i starinsko sjeme 2 vrste salate koje ne idu u glavicu, jednu duguljastih listova i drugu s pjegicama, ta nije na mom popisu, ali dakle ima je dosta za razmjenu i svakako ju preporučam za čuvanje u vašim vrtovima:) Također sam nedavno kupila nešto graha biserca, sitni bijeli niski grah, te dio toga također mogu razmijeniti sa zainteresiranima :)

………………………………………………………………..

Ime i prezime: Andrea Horvat
Kontakt: andrea_horv@yahoo.com
Imam visak; rajcice (sljivar, okrugla zuta, kruskolika zuta, crna cherry, volovsko srce, velika crvena mesnata), bosiljak, kopar, divlji komorac, tomatillo, rabarbara, bamija, rukola, papricica biskupova kapa, kadife (žute visoke i niske, narančaste visoke i niske, šarene niske), cosmos, neven, krastavac salatni.
Trazim: sjeme raznih vrsta rajcica (ne hibridi), tikve golice i turske tikve, sjeme salate hrastov list i stogod zanimljivo iz vasih vrtova.
………………………………………………………………..

IME I PREZIME: Marina

KONTAKT: e-mail: amarenawagner@gmail.com

OGLAS: Nudim sjeme: neven, hokaido tikva, muškatna tikva, puter tikva, rudbeckia hirta, kadifice, uspravni amaranthus

Tražim: rabarbaru, druge vrste tikve za kuhanje i pečenje (npr turkinja), višegodišnji bosiljak, ružmarin, bamija, bob

………………………………………………………………..

Javite nam vaše oglase za razmjenu sjemenja na biovrt@biovrt.com i pridružite se akciji koja traje do 16.10.2012. :)

 

O autorici