Zimska sadnja čajota u zatvorenom - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 24. veljače 2017.

Zimska sadnja čajota u zatvorenom

Početkom godine svi koji uzgajaju čajot ili meksički krastavac znaju da je polako vrijeme za kontrolu plodova. Naime, oni polako u to doba godine počinju klijati.

Čajot, meksički krastavac (Sechium edule) je vrsta iz obitelji tikvenjača koja se uzgaja jednako kao i tikvice i krastavci. Plodovi imaju okus vrlo sličan tikvicama, a prednost im je ta da se mogu dugo držati preko zime u zatvorenom i tako koristiti cijele zime.

Ove zime su mi čajoti počeli klijati i prije, pa sam ih čuvanjem u hladnoj prostoriji uspjela održati da ne narastu previše. Naravno, to ne smije biti temperatura smrzavanja jer meksički krastavci tad propadaju, nego samo hladnija temperatura koja usporava klijanje.

Postoji velika razlika među vrstama – sve 3 vrste s fotografije čuvala sam u jednakim uvjetima – glatki zeleni prvi su proklijali i već su dosta smežurani, zeleni s bodljama su kasnije počeli klijati i plod je još uvijek dosta svježi, dok su bijeli s bodljama tek sad počeli klijati i čak bi se još mogli iskoristiti i za jelo.

23022017 sadnja meksickih krastavaca 1
Kad jednom počnu klijati i rasti, plod meksičkog krastavca najbolje je posaditi u teglu ili posudu. Kako je cijeli plod samo jedna sjemenka u sredini, sadimo cijeli plod. Nema smisla trgati klicu dok jednom počnu klijati, jer ako uklonimo te prve izboje, plod više neće proklijati iznova kao kod recimo krumpira.

22102014 26  23022017 sadnja meksickih krastavaca 5

 

Korijenje čajot tjera odmah ispod izboja, stoga je prilikom sadnje bitno dobro plod okrenuti i taj dio koji tjera korijenje smjestiti pod zemlju. Možete ga posaditi i vodoravno ili okomito, ali glavno da dakle omogućite razvoj korijenja u zemlji.

 

23022017 sadnja meksickih krastavaca 3  23022017 sadnja meksickih krastavaca 4

 

Ovo su moji posađeni jučer – kako bijeli još nisu pošteno proklijali i nisam sigurna kako ih okrenuti, s njima ću još malo pričekati za sadnju. Mogla bi ih posaditi okomito s dijelom koji mora proklijati na površini zemlje, ali kako imam pliće tegle čekam da prvo prokliju.

 

23022017 sadnja meksickih krastavaca 6

 

Nakon sadnje potrebno ih je držati ih u zatvorenom prostoru, najbolje svjetlom i ne previše toplom prostoru. Naime, kao i ostale vrste iz obitelji tikvenjača, jako su osjetljivi na niske temperature i mrazeve, pa je s sadnjom na otvoreno u kontinentalnom dijelu potrebno čekati do svibnja.
Ako mladi izboji brzo rastu, uvijek ih možete skratiti na pola i tako obuzdati tj usporiti rast, ali i potaknuti bočno grananje. Izboje možete pričvrstiti i za štap i slično.

Dok dođe vrijeme za presadnju, jednako kao i presadnice paprike i rajčice, potrebno ih je postupno privikavati na vanjske uvjete da ih sunce i vjetar ne bi šokirali. Posaditi ih možete na otvoreno, ili u veće tegle. Kako je ovo biljka koja se jako voli penjati, osigurajte im to – posadite ih uz ogradu, grmlje, voćke i sl. Brzo će oni sve to zarasti i roditi s obiljem plodova 🙂

 

 

 

O autorici