Zelene rajčice - zanimljive i ukusne - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 3. kolovoza 2016.

Zelene rajčice – zanimljive i ukusne

Iako su manje poznate kod nas, postoji dosta vrsti zelenih rajčica i vrijedi ih probati. Pod „zelene rajčice“ ne mislim na nezrele rajčice, nego na rajčice koje su zelene boje kada i dozore.

Plodove ovakvih rajčica teško ćete naći u dućanima i na tržnicama, ali sjeme se lako može naći na internetu. Unatoč brojnim predrasudama, ove rajčice nisu predmet genetskog inženjeringa nego se radi o slobodnooprašujućim vrstama.  Osim toga, jako su ukusne.

Evo nekoliko zanimljivih zelenih rajčica koje ja uzgajam u svom vrtu:
Lime green rajčica.

Ovo je vrsta niske rajčice – ne naraste više od pola metra u visinu i čvrste je stabljike – praktički i ne treba oslonac, ali ju težina plodova može prevagnuti. Plodovi su manji i nejednake veličine. Izuzetno sočna i ukusna vrsta.

Evergreen rajčica

Ovo je velika zelena mesnata sočna, blago kiselkasta rajčica.  To je vrsta visokog rasta i preporučljivo ju je privezati za potporanj. Možete ju koristiti i za jelo i za umake. Naravno, ako želite klasičnu boju umaka, pomiješajte ju prilikom ukuhavanja s crvenim rajčicama.

Green zebra – rajčica zelena zebra

Ovo je zeleni jabučar na zelene pruge. Plodovi nisu jako veliki, izuzetno su sočni i ukusni, a rajčica je visokog rasta. Green zebra rajčica je bila apsolutni pobjednika na degustaciji rajčica prigodom Dana obilja u mom biovrtu 2015. godine – svi su imali predrasude prema zelenoj boji rajčica, a na kraju su ostali oduševljeni okusom.

Kako znati da su zelene rajčice zrele?

Kad zelene rajčice počnu zoriti, boja plodova im iz potpuno zelenu prelazi u žućkastu nijansu zelene. To je, osim teksture i mirisa, najpouzdaniji znak da je rajčica zrela. Unatoč žućkastoj nijansi izvana – zelene rajčice iznutra ostaju nepromijenjene zelene boje.

Stoga ako imate prostora, volje i vremena, svakako probajte uzgojiti i zelene rajčice. Iznenaditi ćete se koliko su ukusne – po okusu su prilično slične crveno-narančastim vrstama rajčica. Osim radi fenomenalnog ukusa, neobična boja u kombinaciji s ostalim zanimljivim vrstama rajčica svakako bi trebao biti razlog plus za uzgoj zelenih rajčica.

 

Kakve sve rajčice uzgajam u biovrtu, pogledajte u našem katalogu OVDJE.

 

O autorici