Završeni proljetni ciklus predavanja udruge Biovrt 2019 - Biovrt - u skladu s prirodom

Završeni proljetni ciklus predavanja udruge Biovrt 2019

Udruga «Biovrt – u skladu s prirodom» tijekom proljeća 2019. održala je brojna predavanja i razmjene sjemenja u suradnji s drugim udrugama i organizacijama, a koji su biti besplatni za javnost. Predavanjima „Sjeme kao zalog naše budućnosti“ i  “Vrtlarenje u skladu s prirodom” te razmjenama sjemenja posjetili smo 17 mjesta diljem Republike Hrvatske te smo posjetitelje educirali kako (i zašto) uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva te kako i zašto čuvati sjeme biljaka iz vlastitog vrta. Na predavanjima je predsjednica udruge predstavila i svoju istoimenu knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“.

Na predavanju “Vrtlarenje u skladu s prirodom” sudionici su saznali kako (i zašto) uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Predavačica Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt, otkrila je prirodne metode povećanja plodnosti tla, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane.

Na predavanju „Sjeme kao zalog naše budućnosti“ predavačica Silvija Kolar-Fodor prezentirala je zbog čega je sjeme veliki faktor u održivosti i neovisnosti svake obitelji, kao i zajednice u cjelini. Sudionici su saznali zbog čega je važno skupljati sjeme biljaka koje uzgajamo, kako skupiti sjeme glavnih povrtnih vrsti, kako ih čuvati i kako skupiti sjeme u godinama s vremenskim izazovima – kojima sve češće svjedočimo. Silvija je također pokazala načine izdvajanja i skupljanja sjemena.

A da bi dali dodatni poticaj sudionicima naših proljetnih predavanja (kojih je bilo preko 600) na uzgoj zdrave vlastite hrane, spakirali smo sjeme raznih rajčica i salata iz biovrta predsjednice udruge Silvije Kolar-Fodor i podijelili preko 600 paketića sjemenja.

 

Popis mjesta gdje smo održali predavanja i razmjene sjemenja te podijelili poklon paketiće sjemenja:
14.02. Lepoglava, 19.02. Šenkovec, 23.02. Varaždin, 03.03. Karlovac, 07.03. Samobor, 12.03. Sveti Ivan Zelina , 14.03. Koprivnica, 15.03. Donja Stubica, 21.03. Pula, 22.03. Pazin, 23.03. Rijeka, 28.03. Novska, 29.03. Jastrebarsko, 03.04. Našice, 04.04. Čepin, 05.04. Đakovo, 06.04. Slavonski Brod

Fotografije s navedenih događaja možete pogledati na sljedećem linku:
https://www.biovrt.com/galerija/proljetna-predavanja-udruge-biovrt-2019/

 

 

 

Zahvaljujemo od srca svim organizatorima predavanja i razmjena sjemenja na suradnji i trudu, a posjetiteljima na sudjelovanju na našim predavanjima. Veliko hvala pojedincima koji su donijeli svoje starinsko sjeme na razmjene sjemenja i tako svojim sjemenjem oplemenili raznolikost i u našem biovrtu.

 

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom od 2012. inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

O autorici