Zašto pucaju plodovi rajčica? - Biovrt - u skladu s prirodom

Zašto pucaju plodovi rajčica?

Ove sezone imali smo dugo razdoblje vrućeg i izuzetno sušnog razdoblja. Nakon toga uslijedilo je kišno razdoblje. Iako je za biljke kiša bila spasonosna, može uzrokovati i određene poremećaje na plodovima – pogotovo na rajčicama.

Naime, kada biljke naglo dobe veću količinu vode, često de događa pucanje plodova i to uglavnom zrelih plodova. Dakle ne radi se o nikakvoj bolesti, pucanje plodova je fiziološki poremećaj koji se najčešće javlja radi ekstemnih vremenskih uvjeta na koje se biljka ne stigne brzo prilagoditi.

Na rajčicama je  pucanje plodova najizraženije kad su plodovi sočni i puni vode, a može biti koncentrično i radijalno – što ću vam detaljnije objasniti.

KONCENTRIČNO PUCANJE PLODOVA RAJČICE
Ovo je fiziološki poremećaj koji je uzrokovan nakupljanjem vode na plodovima i izlaganju sunčevim zrakama. Pucanje se događa na gornjem dijelu plodova, gdje se i zadržava voda, te sve oko plodova. Srećom, ove napukline na plodovima često nisu duboke, pa rajčica može i dalje rasti na biljci. Dakle ovo nije bolest i možete bez problema koristiti te plodove rajčica.

RADIJALNO PUCANJE PLODOVA RAJČICE
Radijalno pucanje plodova također je fiziološki poremećaj, a takvo se pucanje najčešće događa nakon obilnih kiša, kojima su prethodila sušna razdoblja. Napukline se javljaju uzduž plodova, a često ga vidim na sortama: roza volovsko srce i žutim kruškicama, te nekim sortama velikih rajčica – uglavnom mekanije kožice. Ove napukline često budu i dublje, pa ako se to dogodi, poberite rajčice da ne bi došlo do propadanja plodova.

Dakle, obje pojave nisu nikakva bolest nego fiziološki poremećaj i plodove možete koristiti nakon što se to dogodi. One s manjim napuklinama mogu i dalje rasti i dozoriti do kraja.

Budite na oprezu kod velikih “rana” na rajčicama, takvi plodovi mogu brzo propasti – često tu dolazi do truleži i sl. Stoga nije na odmet pobrati takve plodove i iskoristiti ih čim prije.

Više o tome pogledajte i u mom videu:

 

Znači, ako imate zrele rajčice, a dolazi kišno razdoblje, nije loša ideja pobrati ih prije, da plodovi na biljci ne počnu pucati.

A u sljedećem videu pogledajte drugi razlog zašto je dobro pobrati plodove rajčice pred kišu:

O autorici