Termini predavanja i razmjena sjemenja za proljeće 2020 - Biovrt - u skladu s prirodom

Termini predavanja i razmjena sjemenja za proljeće 2020

Udruga «Biovrt – u skladu s prirodom» tijekom proljeća 2020. priprema nekoliko predavanja i razmjene sjemenja u suradnji s drugim udrugama i organizacijama, a koji će biti besplatni za javnost. Posjetiti ćemo 5  mjesta/gradova u Hrvatskoj i održati besplatna predavanja na teme: “Najbolje organske metode uzgoja hrane” ,„Sjeme kao zalog naše budućnosti“ i “Vrtlarenje u skladu s prirodom” te razmjene sjemenja. U sklopu predavanja održati će se i predstavljanje istoimene knjige “Vrtlarenje u skladu s prirodom” autorice i predavačice Silvije Kolar-Fodor.

Pozivamo vas da s nama započnete novu vrtlarsku sezonu, naučite više o važnosti uzgoja zdrave hrane, inspirirate se za kreiranje vlastitog vrta i razmijenite/nabavite sjemenje starinskih sorti koje ćete dalje i sami održavati u svojim vrtovima.

Ove godine nije bio objavljeni javni poziv za predavanja, nego u glavnini posjećujemo dio prijavljenih od prošle godine gdje nismo stigli održati predavanje. Želimo zahvaliti svima koji su i ove godine očekivali naš javni poziv za predavanja i koji su nam slali upite za isto. Nažalost ovog proljeća radi ostalih aktivnosti i projekata koje provodimo nismo u mogućnosti održati više predavanja. Natječaj će ponovo biti otvoren u siječnju 2021. i vidimo se iduće proljeće na predavanjima diljem RH.

 

POPIS MJESTA U KOJIMA ODRŽAVAMO PREDAVANJA:

15.02.2020. (subota) u Varaždinu – predavanje i razmjena sjemenja
Predavanje “Najbolje organske metode uzgoja hrane” i razmjenu sjemenja organizira udruge Gredica Varaždin. Predavanje počinje u 10:00 sati, a nakon predavanja, oko 11:00 -13:00 održava se razmjena sjemenja.
Mjesto održavanja: Prostor udruge Gredica, Optujska 13, (u blizini Starog grada), Varaždin

03.03.2020. (utorak) u 18:00 sati u Lepoglavi – predavanje i razmjena sjemenja 
Predavanje “Najbolje organske metode uzgoja hrane” i razmjenu domaćeg sjemenja organizira Gradska knjižnica Ivana Belostenca Lepoglava. Predavanje će se održati s početkom u 18:00 sati. Nakon predavanja održati će se razmjena domaćeg sjemenja.
Mjesto održavanja: Gradska knjižnica Ivana Belostenca Lepoglava, Hrvatskih pavlina 7 (u zgradi Turističko kulturno informativnog centra (TKIC) u centru Lepoglave).

10.03.2020. (utorak) u 18:00 u Ludbregu predavanje i razmjena sjemenja
Predavanje “Sjeme kao zalog naše budućnosti” organizira Gradska knjižnica i čitaonica “Mladen Kerstner”, Ludbreg. Predavanje će se održati s početkom u 18:00 sati. Nakon predavanja održati će se razmjena domaćeg sjemenja.
Mjesto održavanja: Gradska knjižnica i čitaonica “Mladen Kerstner”, Ludbreg, Trg Sv. Trojstva 19

JUŽNA MORSKA TURNEJA

18.03.2020. (srijeda) u 18:00 sati u Benkovcu – predavanje i razmjena sjemenja
Predavanje “Vrtlarenje u skladu s prirodom” i razmjenu domaćeg sjemenja organizira Udruga žena “Maslina” Benkovac. Predavanje će se održati s početkom u 18:00 sati. Nakon predavanja održati će se razmjena domaćeg sjemenja i predstavljanje knjige “Vrtlarenje u skladu s prirodom” Silvije Kolar-Fodor.
Mjesto održavanja: Gradska knjižnica Benkovac, Šetalište kneza Branimira 46, 23420 Benkovac

19.03.2020. (četvrtak) u 18:00 sati u Drnišu – predavanje i razmjena sjemenja
Predavanje “Vrtlarenje u skladu s prirodom” i razmjenu domaćeg sjemenja organizira Grad Drniš. Predavanje će se održati s početkom u 18:00 sati. Nakon predavanja održati će se razmjena domaćeg sjemenja i predstavljanje knjige “Vrtlarenje u skladu s prirodom” Silvije Kolar-Fodor.
Mjesto održavanja: Velika gradska vijećnica Grada Drniša, Trg kralja Tomislava 1, Drniš

20.03.2020. (petak) u 18:00 sati u Splitu – predavanje i razmjena sjemenja
Predavanje “Najbolje organske metode uzgoja hrane” i razmjenu domaćeg sjemenja organizira Udruga CEDRA Split – Cluster za eko društvene inovacije i razvoj Split. Predavanje će se održati s početkom u 18:00 sati. Nakon predavanja održati će se razmjena domaćeg sjemenja.
Mjesto održavanja: Udruga CEDRA Split – Amosfera Coworking prostor na adresi Ruđera Boškovića 20/II, Split

 

RADIONICA “KAKO KREIRATI ŠUMSKI VRT/ŠUMU HRANE” 21.03. U SPLITU

21.03.2020. subota – Silvija Kolar-Fodor održati će 1 ili 2 radionice u suradnji s udrugom Permakultura Dalmacija. Za sudjelovanje na njima obratite se organizatoru na mail pkd.radionice@gmail.com ili na linku: https://www.facebook.com/events/195070314913647/

Kako kreirati šumski vrt  – osnove kreiranja šumskog vrta/ šume hrane

Šumski vrt ili šuma hrane je oblik uzgoja hrane u kojem se imitiraju prirodni biosustavi mlade šume i šumskog ruba. Iako relativno nepoznati pojam kod nas, šumski vrt je najstariji način ljudskog bavljenja poljoprivredom. Ovo su kompleksni sustavi koji se dizajniraju višedimenzionalno, čak u 7 sloja, a obuhvaćaju stabla, voćke, grmlje, penjačice, zeljaste trajnice, ljekovito bilje, gomolje i samonikle biljke te povrće. Šumski vrt se bazira na biljkama trajnicama ali ne isključuje i jednogodišnje povrće. Iako ne moraju sve biljke u šumskom vrtu biti jestive, biramo biljke koje imaju korisne funkcije u biosustavu npr. fiksacija dušika, zaštita od vjetra, hrana, lijek itd. Šumski vrt možemo dizajnirati ispočetka, ali i postojeći vrt ili voćnjak možemo preraditi u takav oblik uzgoja hrane. Ako se sve dobro odradi, za 15-tak godina, jedini posao će vam biti berba plodova. Ovakvi oblici uzgoja hrane posebno su zanimljivi za vaše podneblje.

Na radionici ćete naučiti osnove kreiranja šumskog vrta te imati prilike napraviti plan vašeg budućeg šumskog vrta odnosno šume hrane.

 

 

Na predavanju Najbolje organske metode uzgoja hrane” predavačica Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt, otkriti će vam brojne organske vrtlarske metode kojima si uvelike smanjujete posao na vrtu, a koje imaju višestruke učinke i na vaše zdravlje. Takve metode su, osim dobrobiti uzgoja vlastite zdrave hrane, održivo rješenje za zdravi okoliš i rješenje za klimatske promjene. Metode su lake i primjenjive i za velike i za male vrtove.

Na predavanju “Vrtlarenje u skladu s prirodom”  ćete saznati kako (i zašto) uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Predavačica Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt, otkriti će vam prirodne metode povećanja plodnosti tla, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane.

Na predavanju „Sjeme kao zalog naše budućnosti“ će predavačica Silvija Kolar-Fodor prezentirati zbog čega je sjeme veliki faktor u održivosti i neovisnosti svake obitelji, kao i zajednice u cjelini. Saznati ćete zbog čega je važno skupljati sjeme biljaka koje uzgajamo, kako skupiti sjeme glavnih povrtnih vrsti, kako ih čuvati i kako skupiti sjeme u godinama s vremenskim izazovima – kojima sve češće svjedočimo. Silvija će također pokazati načine izdvajanja i skupljanja sjemena.

Svaki sudionik/ca predavanja dobiva na poklon sjeme cvijeća iz biovrta.

 

Predstavljanje knjige: U sklopu predavanja s ponosom ćemo vam predstaviti knjigu “Vrtlarenje u skladu s prirodom” autorice Silvije Kolar-Fodor koja će se moći kupiti nakon predavanja. Cijena knjige je 129 kn.
Ukoliko niste u mogućnosti sudjelovati na predavanju, knjigu možete naručiti od autorice putem online narudžbenice na https://goo.gl/4hCoEM

Na razmjene sjemenja se pozivaju posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme s udrugom Biovrt i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti.
Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.

O predavačici: Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine i Regionalni tjednik, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr … zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom od 2012. inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

 

 

 

O autorici