Spremanje paprika i rajčica na zimovanje - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 10. prosinca 2014.

Spremanje paprika i rajčica na zimovanje

Iako su mnoge biljke iz obitelji pomoćnica trajnice, poput rajčice, paprike, patlidžana, peruanske jagode i sl., radi klimatskih uvjeta uzgajamo ih kao jednogodišnje biljke. Tako ih svake godine iznova uzgajamo u rano proljeće iz sjemenki, a u kasnu jesen unište ih prvi mrazevi. Ali, postoji i način kako ih održati kroz duži niz godina, a to je spremanjem na zimovanje. Na ovaj način možemo dobiti iduće godine raniju i obilniju cvatnju i plodove s tih biljaka. To me je ponukalo da ove godine ovo pokušam i ja, s obzirom da sam imala jako puno raznih starinskih vrsti paprika, pa da se iduće godine ne zamaram ponovnim uzgojem iz sjemenja.

Za početak, potrebno je biljke izvaditi iz zemlje. Naravno, prije nego ih jači mrazevi unište. Ja sam ove godine odlučila izvaditi dio paprika i rajčica, i to sam napravila krajem listopada, tek kada su bili u prognozi prvi mrazevi. Neke su od ovih biljaka u trenutku dok sam ih vadila još imale plodove i nove cvjetove i pupoljke.
Potrebno je pripremiti vrtne škare, tegle i već iskorištenu zemlju od lončanica. Naime, bitno je da zemlja u koju ćemo saditi naše paprike i rajčice ima čim manje hranjivih tvari, jer biljke želimo pospremiti u zimski san, a ne potaknuti ih na rast.
spremanje paprika 1 29102014
Sa korijenja je bitno maknuti većinu zemlje i svo korijenje malo prikratiti – na taj način biljkama usporavamo rast i biljka uzima manje hranjiva iz tla. Time potičemo i stvaranje novih korijenovih izboja dok biljka počne dalje rasti na proljeće. Nakon toga potrebno je prikratiti i stabljiku. Svo lišće, cvjetove i pupoljke treba ukloniti. Pravilo je da se ostavi toliko dugi nadzemni dio – stabljika koliko je dugačak i korijen. Ali i ako će biti stabiljka i malo duža nije velika greška.
spremanje paprika 4spremanje paprika 3
Nakon toga slijedi sadnja u tegle. Možete posaditi svaku vrstu/biljku u posebnu teglu, ali ja sam se odlučila za sadnju u duguljaste žardinjere, na koji ću način praktičnije zbrinuti više sadnica odjednom. Ako imate više različitih vrsti, možete si i označiti o kojoj se vrsti radi da ne bi čekali za identifikaciju sve do prvih plodova.
spremanje paprika 5spremanje paprika 6
Tako posađene paprike, rajčice i sl. spremaju se u slabo grijanu prostoriju preko zime. Nije bitno da bude puno svjetla. Zalijevajte ih u malim količinama, maksimalno 1-2 puta mjesečno. Kod mene su zasad u garaži koja je ispred podruma, dok jače zahladi selim ih u podrum.
Na ovaj sam način pospremila nešto paprika, rajčica, patlidžana, peruanskih jagoda te datura. Ovdje su rezultati ovog pokusa: (VIŠE)
Na sljedećem linku možete pogledati i video uradak Mare Pannonium Garden kako pospremiti paprike preko zime:
 

O autorici