Spremanje paprika i rajčica na zimovanje - 2.dio - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 17. listopada 2015.

Spremanje paprika i rajčica na zimovanje – 2.dio

Prošle sam jeseni pisala o načinima spremanja biljaka iz obitelji pomoćnica:  spremila sam nešto paprikarajčica, patlidžana, peruanskih jagoda te datura na način koji sam detaljno opisala OVDJE.

Ove jeseni donosim rezultate prošlogodišnjeg spremanja i nove ideje.
Tokom prošle zime, uspješno su mi prezimjele samo peruanske jagode. One su već u rano proljeće potjerale nove izboje iz ostataka biljke i rano sam ih iznijela van na otvoreno. Međutim, ono što mi je tokom ove godine bilo posebno zanimljivo – nisu počele ništa značajno prije rađati od onih koje sam sijala u rano proljeće, možda tek neka 2 tjedna. To je vrlo moguće i posljedica velikih vrućina i suše ove godine i ne donosim konačne zaključke, iduće ću godine ponoviti pokus i usporediti razdoblje zriobe plodova tih starijih biljaka i onih uzgojenih iz sjemenja iste godine.
27102014 peruanska jagoda 2
Sve ostalo što sam spremila tokom zime u podrumu – paprike, rajčica, patlidžan i dature nije prezimjelo. Smatram da je razlog tome bila prevelika vlaga u podrumu. Podrum ima zemljani pod što je idealno za spremanje krumpira, dalija i jabuka, ali očigledno ne i svog bilja. Naime, radi veće vlage, primijetila sam tokom zime nakupine pljesni na stabiljikama pospremljenih paprike i ostalih biljaka koje su do proljeća odumrle. Samo peruanskim jagodama to nije smetalo.
Nasuprot tome, prethodnih su mi godina uspješno prezimjele chilli papričice u teglama koje sam držala u slabo grijanoj sobi u samoj kući. Stoga prezimljavanje paprika više neću pokušavati napraviti u podrumu, nego ove godine provodim pokus u slabo grijanoj – ali ne prevlažnoj prostoriji, na isti opisani način (VIŠE).
spremanje paprika 5
 

O autorici