Sikkim krastavac - indijski mrežasti krastavac - Biovrt - u skladu s prirodom

Sikkim krastavac – indijski mrežasti krastavac

 

Sikkim krastavac, indijski mrežasti krastavac (Cucumis sativus var. sikkimensis) starinska je vrsta krastavca. Porijeklom je iz himalajske indijske državice Sikkim (sjeverozapadna Indija).

Uzgaja se potpuno isto kao i klasične vrste krastavaca. S obzirom da su sve tikvenjače osjetljive na hladnoću, ja ga sijem tek u svibnju, bilo na otvoreno bilo u teglice pa kasnije rasađujem na otvoreno. Možete ga uzgajati kao puzačicu po tlu, u tom slučaju preporučam malčiranje tla – ili ga pustiti da se penje na neki potporanj, poput mreže i sl.

Posebnost ovog krastavca je zanimljiva reljefasto-mrežasta kora krastavca smeđe boje.
Ali ovaj krastavac ne izgleda uvijek tako neobično. Štoviše, kad ga posijete i počne rasti – izgleda kao i sve klasične vrste krastavaca – i lišće, i rast (penjačica) i cvijet.
Mladi plodovi izgledaju kao sasvim obični krastavci, te su takvog i ukusa. Kad sam prvi put uzgajala ovu vrstu bila sam isprva jako iznenađena što su mu počeli rasti „obični krastavci“. Naime, posvud na internetu pod ovim pojmom možete vidjeti samo fotografije zrelih plodova – pa ne očekujete „obične krastavce“ dok počnu rasti.

06082017 157  06082017 161

 

Plodovi narastu otprilike na neku prosječno veliku veličinu – niti su posebno veliki, niti posebno mali… nekih 15-20-tak cm i kako zriju tako narastu u širinu. Možete ih dakle brati i jesti ili kiseliti i tako male – kao i ostale obične vrste krastavaca.

Kako plod polako raste i dozrijeva, prvo počinje lagano žutiti, a ovisno koliko je izloženi sunčevim zrakama – i smeđiti. O suncu ovisi koliko će posmeđiti i taj proces traje nejednako – plodovi kao da dobivaju smeđe mrlje:
Primijetila sam da dijelovi koji nisu posve na suncu – kao ovaj vrh koji je ostao pod malčem – ne dobe smeđu boju. Također, to se nije desilo s plodovima na jesen dok više nije bilo jakog sunca. Mrežasti uzorak nije identični na svim plodovima – može biti veći ili sitniji.

 

06082017 160  06082017 159

 

Prema iskustvima vrtlara, ova je vrsta otpornija na plamenjaču krastavca od ostalih vrsti i često opstaje na vrtu sve do prvih mrazova. To i nije čudno jer potječe iz hladnijeg podneblja. Također, ne prezori kao klasične vrste krastavaca pa ne morate strepiti ako ga niste na vrijeme pobrali na vrtu. Radi deblje kore dugo stoji u zatvorenom dok je jednom pobrani i takav se isto može konzumirati.

Jede se i sirovi i kuhani. Doduše, dobar je onima koji vole takav okus zrelog krastavca. Takav sasvim zreli nije me nešto oduševio – ali dobro je znati da tako možemo imati i duže sezonu krastavaca – samo se moramo naučiti i na drukčiju primjenu krastavaca.
Osim navedenog – ova vrsta navodno nikad nije gorka, te se može uzgajati u staklenicima cijele sezone (naravno, grijanima tijekom zime).

Sjeme ovog krastavca se uzima kao i kod klasičnih vrsti krastavaca – s zrelih plodova koji još jedno vrijeme stoje nakon berbe. Ponekad se dogodi da sjemenke u njima već i same prijevremeno prokliju – čini mi se češće nego kao kod klasičnih krastavaca. Kako skupiti sjeme krastavca pročitajte OVDJE.

 

20112016 sikkim krastavac  03122016 sikkim krastavac proklijao

U svakom slučaju, radi veće otpornosti i trajanja, ovo je svakako vrijedna starinska vrsta koju vrijedi uzgajati.

Ako u svom vrtu želite uzgajati sikkim krastavac, sjeme potražite u našoj ponudi viškova s biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu viškova pogledajte OVDJE.

 

 

O autorici